I dagens lucka har vi en glad och härlig agilitnyhet: Fanny Gott ger ut en bok om agility under våren 2017! Vi är så glada över att ha signat just Fanny till Klickerförlaget – och vi är väldigt glada över att få en agilitybok i förlagets bokhylla. Fanny driver Klickerklok ihop med sin man Thomas Stokke och de båda arbetar på heltid med hundar och hundträning. När Fanny inte tränar eller undervisar tävlar hon i agility, lydnad och vallning. I dagsläget tävlar hon agility på hög nivå med sina tre border collies, men har också tränat och tävlat med terrier, spaniel och stående fågelhund.
Fannys bok har arbetsnamnet Agility – från grundträning till första tävlingsstarten och handlar om precis det. 😉
Vintern innebär ofta lågsäsong och kanke även vila för agilityhundar. Samtidigt är vintern en perfekt tid för att
stärka upp svaga sidor, lära in nya färdigheter och finputsa tekniker. Agility är en materialsport, men det finns jättemycket att träna på som inte kräver stort utrymme eller tillgång till hinder. Jag gör i princip all grundträning under hundens första år utan hinder, så att hunden är så väl förberedd som möjligt när vi sätter igång med hinder. Även de vuxna hundarna går regelbundet tillbaka till grundövningarna. Det är ett bra sätt att underhålla och utveckla färdigheter utan hinder. Att träna grundövningar utan hinder minskar belastningen på hundens kropp, samtidigt som jag undviker att hunden repeterar oönskade beteenden på agilitybanan.
En av de första grundövningarna jag utvecklar med en ung hund är att springa fort och fokuserat till en belöning på marken. I den här övningen lär sig hunden att fokusera framåt, springa fort, inte störas av att föraren springer, att lyssna på signaler och att vara öppen i huvudet och engagera sig i den uppgift som jag erbjuder.
Börja väldigt enkelt. Ha halsband eller sele på hunden, så att du kan hålla fast hunden med en hand medan belöningen placeras ut. I den här övningen vill du inte lägga in något förbud eller “stanna kvar”. Börja med att se till att hunden är sugen på belöningen. Låt hunden jaga ikapp några godbitar från din hand, eller lek med leksaken. Håll sedan hunden i halsband eller sele medan du kastar ut leksaken eller låter en medhjälpare ladda skålen med godis. Avståndet till belöningen ska vara så kort att hunden fortfarande är fullt fokuserad. Så fort belöningen är stilla på marken och hunden vill dit, släpper du taget och springer till belöningen ihop med hunden. När ni kommer till belöningen är det viktigt att du engagerar dig i den ihop med hunden. Beröm för att hunden äter godiset och ge kanske någon extra godbit i skålen. Lek ihop med leksaken.
Om hunden tycker att det är konstigt att du springer med kan du börja med att vara lite mer passiv och hålla dig bakom hunden. Beröm massor när hunden tar för sig av belöningen. Öka sedan gradvis ditt tempo tills du kan tävla med hunden om vem som kommer först till skålen eller leksaken. Om hunden vill springa iväg med leksaken kan du sätta ett långt snöre i den så att du eller din medhjälpare har kontroll över den och kan börja leka ihop med hunden så fort han får tag på föremålet.
När hunden är duktig på att springa till utlagd belöning kan du göra det svårare genom att inte alltid skicka hunden direkt till leksaken eller skålen som du har placerat ut. Istället kan du bjuda in till lek med en leksak du har i handen, eller låta hunden jaga en godbit i din hand. När hunden har engagerat sig i belöningen du har i handen kan du plocka undan den och nu rikta hunden mot den utlagda belöningen och skicka hunden dit.
I den här övningen tränar du på flera saker samtidigt. Hunden lär sig att vara uppmärksam på dig och dina signaler istället för att vara låst vid en belöning. Samtidigt får hunden träna på att komma ihåg den utlagda belöningen och springa dit på kommando trots att han har gjort något annat innan. På agilitybanan måste hunden kunna växla mellan att släppa framåt på raka linjer och att vara uppmärksam och följsam när föraren ber om det. Det är också en stor fördel att senare i agilityträningen kunna placera ut en belöning i slutet av en övning, som hunden inte springer och tar förrän du signalerar att det är den linjen hunden ska ta.
För en del hundar är det här en svår självkontrollövning. Du kan behöva ha koppel på hunden för att han inte ska springa till den utlagda belöningen direkt. Du kan också behöva ta ut mer avstånd och verkligen insistera på att hunden ska engagera sig i belöningen i din hand. Om det är väldigt svårt får du kanske lägga ut en mindre värdefull belöning och ha belöning som hunden värdesätter mycket i din hand. Om du har svårt att få hunden att gå till den utlagda belöningen när du har belöning i handen kan du göra tvärt om och använda den mest värdefulla belöningen på marken.
Så här önskar du dig julklappen:
Idag kan du önska dig ett exemplar av Fanny Gotts bok Agility – från grundträning till första tävlingsstarten. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera varför du vill ha julklappen! 🙂 Fannys bok är inte tryckt än – detta blir med andra ord en julklapp du får senare i vår. 😉 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 12.
Idag gratulerar vi Erika Eriksson som i lucka nummer 9 önskade sig en leksak från Hundkrut: Jag håller fast vid mitt förra inlägg men bjuder på en ny bild! Jag önskar det igen eftersom jag har en hund som är kräsen på leksaker.. men hon ÄLSKAR fårskinn ??
Denna söta lilla sak önskar sig en julleksak.??
I denna hund är det mycket lek och spring, därav önskar hon ett sheepskin bungee med ring. ?❄
Jag har förstått att Fanny är riktigt duktig på det hon gör. Jag tycker att hennes tidigare böcker har varit väldigt bra, så därför önskar jag mig hennes nya bok om agility. Det finns alltid saker att lära, och Fanny skriver på ett bra och inspirerande sätt! 🙂
Tror det kommer bli en fantastisk bok med tanke på hur duktig och inspirerande Fanny är med sina hundar. Alltid fantastiskt fint grundtränade. Och med en valp här i huset skulle den passa bra i vår.
Jag gillar verkligen Fannys sätt att träna agility. Jag tycker det ser logiskt och roligt ut, och blir inspirerad att hålla på med det själv och har varit med på några av hennes kurser och onlinekurser. Jag har ändå länge saknat en bok om det, för att ha med mig ut på träning, se en helhet av de olika delarna, ha de olika övningarna ordnade, att kunna fördjupa mig mer i det och ha en översiktlig plan på hur vi ska komma vidare. Jag önskade mig också en bok för att jag ofta tränar själv och inte har någon i min närhet som tränar med liknande övningar och grunder, och behöver då någonting annat jag kan kolla i om jag kör fast eller att bli påmind om. Så jag blev så glad när jag såg att den nu kommer en! Med den skulle jag ha någonting att se framemot till våren. Både för att sommarsäsongen kommer igång, för att jag har ambition att utveckla mina kunskaper och för att min hund har en senskada som förhoppningsvis är läkt då och kan börja komma igång igen med träning. Då skulle det vara så bra med denna bok, för att testa de grunder jag lärt henne förut, bygga upp henne och fortsätta lära henne det hon inte kan. Jag har tränat agility ett par- tre gånger varje år, men är sugen på att träna det mycket mer, men då behöver jag få ihop grunderna på hinder och kombinationer och få öva upp mig själv som handler, så kanske vi en dag kan starta på tävling.
Jag har två unga tikar som står i begrepp att påbörja sin agilitykarriär. Fannys bok skulle vara toppen att ha som hjälp vid träningen. Så nu önskar jag mig den.
Önskade mig Fannys bok, riktigt roligt att hon äntligen gör en agilitbok! Skulle vara spännande att ta del av hennes tankar om grundträning i agility, förhoppningsvis ger den också tips på grunder vi behöver gå tillbaka och träna på. 🙂
Har en liten vilde med mycket energi och tänker därför att agility kan bli perfekt när hon har åldern inne. Hade varit superbra med lite vägledning kring hur man ska träna för att kanske sedan även kunna tävla.
Ett av mina mål har alltid varit att min lilla pudel ska bli bra på agility. Jag har köpt hem hinder så vi har börjat småträna, då hon fortfarande är valp. Jag ser hennes potential och snabbhet, så jag önskar mig denna bok för jag tycker agility som sport är så fartfylld och kul, både för mig och min hund.
Matte hon har ingen koll,
springer på banan åt fel håll.
Minnas banan kan hon ej,
så agility är inte vår grej.
Men tänk vilken fin present,
det hade blivit åt nån efter 4:e advent.
Ställer en enkel fråga,
kommer denna att öka vår agilityförmåga?
Kommer bokens alla tips,
göra oss till agilityproffs i ett vips?
Kommer Fannys bok,
verkligen kunna omvända en bruks-tok?
Önskar mig Fannys bok till min dotter som äntligen fått sin agilityhund (tollare) ska få en bra start på träningen.
Vinnaren av lucka 11 blev Stefan Sandberg som bifogade bilden nedan och skrev “Jag tycker det är spännande att en av Sveriges bästa träna ska skriva en bok om Agility och önskar mig därför Fanny Gotts “Agility – från grundträning till första tävlingsstarten”. Jag önskar mig boken för att jag tycker att agility är spännande men kanske allra främst därför att agility bär på fundament som skulle gagna vilken sport som helst. ? Med min nästa hund så är tanken att jag ska tävla träna och tävla mondioring och där skulle idéerna i denna bok mest troligt vara ovärderliga! Vh Stefan”. Grattis Stefan, vi skickar boken så fort den kommit ut!