Jessica Mann som under 2017 ger ut boken med arbetsnamnet “Blygerhundar – så gör du din hund till superhjälte” på Klickerförlaget. Jessica är instruktör och hundbeteendeanalytiker och driver Motiverade Hundar. Jessica har själv haft en mycket osäker hund och en av hennes mest populära kurser är kurserna för blygerhundar. Hon ville ha ett material att sticka i händerna på sina elever – och så började boken ta form.
I den här texten skriver Jessica om något som alla hundägare kan ha nytta av
– och inte minst kan hundarna ha stor glädje av att få äta på annat sätt än i matskålen. 🙂
Ett av mina bästa och ständigt återkommande tips för att få en gladare och nöjdare hund är att slänga matskålen i soporna. Det finns inget tråkigare för hunden än att få ett ”varsågod” och så är maten slut efter fem sekunder. Det finns ju sååå många roligare sätt att utfodra hunden på!
På filmen ser du några olika sätt att servera mat. Matskålsserveringen var över innan jag ens hann filma mina två matglada hundar – och min lite mer kräsne ville knappt ha. Och se vad som händer sen! De hetsiga blir lugnare när de får jobba – och den kräsne mer engagerad. Perfekt!
Det finns massor med vinster med att slopa matskålen, både fysiska och psykiska. När man tränar belöningsbaserat får ju hunden ganska mycket godis i träningen. Och risken är faktiskt att man får en överviktig hund om man inte minskar dagsgivan lika mycket som man ger godis. För hundar som behöver öka sitt matsug och godismotivation är att jobba för maten kanonbra. Och för den hunden finns det ännu fler fördelar att inte först ge hunden frukost i skålen och sedan försöka få den att anstränga sig i träningen.
Fiffigt nog så funkar det lika bra att lugna en matbesatt hund. Genom att jobba för maten och på så sätt dra ut på matstunderna blir hunden mer tillfredställd. Och för hundar som nästan går i taket för att mattiderna inte hålls så minskar man ett stressmoment genom att sprida ut matandet.
Att få jobba för maten gör hunden nöjd. Om man ser till att den får använda nosen för att hitta maten och dessutom kroppen för att komma åt den så kommer hunden få utlopp för flera viktiga behov. Behov som matskålsmatandet aldrig kan tillfredställa. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur många olika sätt det finns att servera hunden mat.
Här är några förslag på aktiviteter både inne och ute:
Göm mat i papplådor. Börja enkelt med att lägga en godis i en tom toarulle, vik in ena hörnet och ge till hunden. Om hunden förstår principen och uppskattar det så vik in båda hörnen. Sedan kan du utveckla detta hur mycket som helst – lägg en liten kartong i störe kartong, försegla med silvertejp, linda in hela paketet i en handduk, som du knyter fast ett snöre i som hunden måste dra i för att få fram paketet från under soffan, eller få ner det från kroken på väggen.
Gör godissök utomhus. Börja med några få välluktande bitar kort gräs, sedan i allt längre gräs och svårare terräng, i rotvältor, på gamla stockar, och så vidare. Även snö fungerar bra att göra godissök i.
Godisträd. Godisträd är inte bara roligt utan också en bra övning för hundens balans och kropp. Kleta fast mjukost på ett träd och låt hunden följa doften för att komma åt godiset. Även i buskar går det att fästa godis. Barn brukar tycka det är roligt att göra iordning godisträdet, och har du en barnrädd hund slår du två flugor i en smäll: mentalt aktiverad hund och dessutom lite värdebyggande för barn. På filmen ser du border collien Tesla göra ett lätt, ett halvsvårt och ett svårt godisträd. Börja enkelt – hunden ska tycka att det är kul och känna att den lyckas.
Aktiveringsspel. Det finns en mängd olika spel och aktiveringsleksaker på marknaden, i trä, plast, gummi och tyg. De i hårdplast kan verka skrämmande för den ljudrädda hunden, men lägger man upp träningen klokt (till exempel lägger en godisbit utanför aktiveringsbollen, men så nära att hunden måste flytta bollen med nosen eller tassen och har en matta eller handduk under för att dämpa ljudet, så brukar de flesta hundar våga prova. Sedan kan du göra det allt svårare och ljudligare.)
Lägg godis i tomma pet-flaskor. En variant på godis i kartonger är godis i petflaskor. Bra ljudträning, men tänk på att övervaka så att hunden inte tuggar sönder flaskan och skadar sig på vassa delar eller sväljer avtuggad plast.
Vik in maten i en handduk. För den försiktigare hunden kan detta vara en fin start. Det går att göra lättare (lägg i ett par godis – vik handduken på mitten) och svårare (en godis, knyt en knut, en godis till, ny knut och så vidare).
Stora köttben. Naturens egen aktiveringsleksak! Att låta hunden jobba med ett stort köttben (ju större desto mindre risk att sätta i halsen, och alltid råa ben!) är en jättebra berikning för hunden. Ju mer hunden får jobba, slita, dra och tugga med benet, desto bättre. Om man har tomt och kan låta hunden gräva ner benet (om den vill det) och göra andra ”hundsaker”, så är det jättebra. Att få utlopp för naturliga beteenden är jätteviktigt i ett hundliv.
Isglass. På sommaren kan man svalka hunden genom att lägga mat, leksaker, godis i en stor platskål. Häll över vatten, och eventuellt någon smaksättare som kokvattnet när du kokat lever eller liknande, eller någon matsked köttfärs som du rör runt i vattnet. Ställ skålen i frysen och låt hunden njuta av en god och rolig isglass på gräsmattan efter några timmar. Man kan också fylla olika typer av leksaker anpassade för ändamålet med tinat färskfoder och lägga in allt i frysen. Servera fryst! Om man hellre ger torrfoder så ställ leksaken i en skål, häll i torrfoder till ungefär hälften, fyll på med vatten och låt svälla. In i frysen.
Lägg maten i en papplåda fylld med strimlat tidningspapper. Om man har en hund modell mindre, eller en valp, så är en stor kartong fylld med remsor av tidningspapper och några godbitar en rolig aktivering som varar länge.
Godissök inne. Och enklast av allt: sprid ut maten på golvet, i möbler, på mattor. Låt hunden leta.
Detta var bara några förslag på alla roliga sätt att ge hunden mat. Har du fler idéer? Skriv ditt tips i kommentarsfältet!
Så här önskar du dig julklappen:
Julklappen du kan önska dig idag är förstås ett exemplar av “Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte”. Observera att den här julkappen kommer INTE komma fram till jul 😉 utan levereras under nästa år någon gång. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera varför du vill ha boken! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 14.
Vinnaren av lucka 10 blev Roxanne Munoz-Rytting som önskade boken Från valp till stjärna av Maria Brandel: Det här är Harry. Harry är en Amerikansk bulldog-valp som inte har ett uns självkontroll ?? En riktig tokstolle är han och även om jag absolut uppmuntrar egna initiativ så vore det fantastiskt om han emellanåt kunde behärska sig lite – både för sin egen säkerhets skull och för att jag ska slippa bli gråhårig innan jag ens är 30 år!
Vi vill väldigt gärna vinna boken. Jag vet ju att Harry kommer bli en stjärna oavsett, men lite hjälp på traven är aldrig fel! ?
Grattis Roxanne! Vi skickar boken när den kommit från tryck i mitten på januari!
Jeg ønsker meg så veldig denne boken! Jeg har en fire år gammel frøken, som er verdens beste, men hun har sine (sosiale) issues. Neste år håper jeg det blir en valp på oss og jeg både gleder meg og jeg er nervøs. Hvordan kan jeg gjøre det lettest og best mulig for frøkna og samtidig unngå at valpen får noen dårlige opplevelser? Jeg håper denne boken kan hjelpe oss litt på veien.
Önskar mig verkligen boken blygerhund.
För att hjälpa min blyga hund till att våga.
åå det finns inte många som e så fåniga som min store greyhoundpojke! lägg till extremt kräsen med mat, ätee inte från golvet o tar såklart inte matbitar som godis.om han misslyckas eller inte hittar direkt så går han, fullkomligt ointrrsserad av tricks osånt…svårt för män o väljer noga de som han gillar. skulle såå gärna vilja hjälpa *fram honom* lite mer!
Denna bok skulle vara väldigt intressant att läsa, hoppas på nya tankar och kunskap kring detta intressanta ämne! 🙂
Denna bok vore fantastiskt att vinna!
Både min gamla försiktiga tik Minx och min lilla rädda och utåtagerande hane Robin skulle ha massor av nytta av att matte fick fler tips och råd att få dom att känna sig som superhjältar.
Det är dom ju för mig varje dag och det vore en stor ära att få dom själva att inse det!
Måsen skriver så här:
Jag är en jycke som tycker det mesta i livet är härligt,
först när vi möter andra hundar blir livet besvärligt,
jag blir osäker, gormar och låter,
matte ringer Jessica och gråter.
Jag tror Jessica har annat att göra,
än att ha matte gråtandes i sitt öra!
Hade matte blygerboken att läsa, kanske hon gav mig en övning för min näsa,
istället för att promenera,
kanske jag behöver arbeta mera?
Så snälla ge min matte av boken ett exemplar,
så lever vi lyckligare i alla våra da’r!
Zoya hon kan inte förstå,
att nån från sin mat vill avstå.
Hon är kanske inte så blyg,
men boken innehåller säkert fler verktyg.
Massa tips för en bra grund,
så har vi kul ihop, jag och min hund.
Blir ju bara så sugen på denna bok! Mer för det som skrevs om morrning, skulle ha stor nytta av den som instruktör (är ju alltid bra att ha läst boken om jag skall rekommendera den…). (Förresten så kopierade jag länken till just det inlägget och lade på vår klubbs facebooksida, hoppas det var ok, tycker att det är så viktigt att hundägare förstår vad hunden säger. Jag pratar mycket om den “missförstådda” morrningen när jag har kurs!) Och med snart en valp i huset kan jag säkert hitta lite matnyttigt även i denna bok!
Jag har så mycket kvar att lära,
för att inte på vår relation tära.
Vi börjar varandra förstå,
även om vi har en bra bit kvar att nå.
Därför önskar jag denna fina bok,
så att även hundens matte kan bli klok.
Vi hoppas på att få läsa den nästa år,
Och håller både tummar och tår!
Jag önskar mig boken för att jag vill lära mig mer om blyga hundar, kunskap kan man aldrig få nog av! Hade varit guld värt för mig och min ettåriga hund Lycce som är väldigt osäker. Behöver fler verktyg så att jag kan hjälpa honom att må bra <3
Ååå vad jag skulle bli glad om jag vann boken? För att inte tala om Isa, som skulle få hjälp att vara fortsatt glad. Trots okänd, människa eller hund, i närheten ?
Jag är jättenyfiken på denna bok och har stora förhoppningar på att den kommer att innehålla massor av bra tips för oss. Min vuxna tollare har alltid varit reaktiv, miljökänslig och lättstressad. Resan med honom har lärt mig mycket men också varit rejält tung många gånger. Jag har saknat bra lättillgänglig litteratur. Nu har vi utökat familjen med en jaktlabbetik som är tollarens raka motsats men även hon behöver stöd i vissa situationer. Jag hoppas att vi kan ha tur att vinna denna intressanta bok!
Låter som en otroligt intressant bok. Jag tycker man får många motstridiga råd när man har en blyg hund, en del tycker man ska “tvinga” hunden till saker och andra pjåskar så de nästan förstärker rädslor och osäkerhet. Vore intressant med nya arbetsredskap i dessa frågor!
Idag gratulerar vi vinnaren av lucka nummer 12: Hanne Jensen som skrev:
Hej! Jag är en blyg tjej på 4,5 år. Redan som valp var jag rädd för saker och människor. Jag tycker att nya människor är väldigt läskigt och speciellt otäcka gubbar med mörk röst. Jag önskar mig denna boken för att kunna ge till min matte! Hon har varit arg, ledsen, frustrerad, uppgiven kring mina rädslor.. hon skulle behöva boken för att lära sig ännu mer hur jag tänker och funderar! ❤
GOD JUL / Doris
Grattis Hanne och Doris! Ni får boken när den är tryckt – dvs någon gång under 2017. ?