Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 20: Serpentinbanan

Julkalender Lucka 20: Serpentinbanan

I dagens lucka hittar vi återigen Leg.sjukgymnast (med veterinärmedicinsk inriktning) Annika Falkenberg som presenterar en av övningarna i sin nästa bok. Annika driver Hundverkstan där hon tar emot hundar för behandling och håller föredrag och kurser på temat rörelser. Senare i vår släpper Klickerförlaget “Rörelseboken” av och med Annika. Det är en av många efterlängtad bok som är uppbyggd i tre delar; Hur det funkar, Rörelseanalys och Övningsbibliotek. Annika ger oss en förståelse för hur en hundkropp fungerar, hur en rörelse fungerar och varför hunden gör – eller rör sig – som den gör. Därefter hjälper hon oss att förstå vad en rörelseanalys är – och hur vi kan göra den. Slutligen ger hon oss flera grundövningar som vi kan göra för att bygga upp våra hundar på ett sätt så att de gör så bra rörelser som möjligt.


Den allra viktigaste nyckeln till att få genomtänkta och effektiva grundövningar är att träna EN linje* eller rörelse i taget. Genom att dela upp grundövningarna i mindre delar på samma vis som vi delar in annan träning blir det genast lättare att hålla en jämn och hög kvalitet på träningen. Generellt vill vi guida hunden att utföra alla övningar så likadant det bara är möjligt på båda sidor. Ska hunden arbeta med böjda spår vill vi att den når samma kvalitet oavsett vilket håll den jobbar åt. Om den ska arbeta växelvis med olika ben vill vi att alla benens rörelser ska nå upp till samma standard.

Glädjen i att få prova en ny rörelse, med eller utan guidning, och på det viset upptäcka nya färdigheter, bli av med stelheter, bygga muskler eller bara uppleva glädjen att kunna röra sig på ett nytt sätt är essensen i en väl utförd grundövning. Hundar är mycket medvetna om sin kropp och de är lika förtjusta i att känna sig starka och rörliga som vi människor!

Serpentinbanan guidar hunden till att använda sina båda sidolinjer* under rörelse. Att kunna röra sig mjukt åt olika håll är näst ett bra grundsteg* en av de viktigare grundfärdigheterna en hund behöver i sin repertoar av rörelser. Hunden ska inte bara kunna svänga balanserat, den ska också kunna byta riktning utan att tappa kontroll eller kvalitet. Övningen innehåller förutom de båda sidolinjernas väg en kort raksträcka varje gång hunden passerar mitten av banan. Syftet med att lägga in raksträckor i en övning med böjda spår är för att hjälpa hunden att balansera sig och hitta sin centrering innan den byter håll. När hunden rör sig fritt i sitt vanliga liv kommer den inte att räta ut sig och gå några steg rakt fram innan den svänger, det skulle se oerhört konstigt ut. Det är bara i den här grundövningen som vi använder raksträckan för att guida in hunden i en god teknik. För den som någon gång ridit motsvarar raksträckan den halvhalt ryttaren gör för att balansera om sin häst innan den till exempel byter varv i en volt.

På filmen syns ettåriga Dejmi som tränar upp sin styrka och rörlighet efter en knäoperation. Kika hur hon gör med sitt inre bakben när hon går runt konerna. Benet ska göra fina steg där hon lyfter upp och trampar ordentligt hela vägen runt. De första konerna gör hon ganska bra. De två sista till vänster i banan klarar hon inte lika fint. Det skadade benet hamnar där på utsidan och för att klara av att göra en fin båge med kroppen behöver hon länga ut midja och höft på yttersidan. Då hon inte helt klarar detta blir också harmonin i rörelsen sämre. Sidolinjen på vänster sida är alltså lite för stram jämfört med andra sidan.

 

*Övningen är hämtad ur Rörelseboken som kommer att ges ut på Klickerförlaget i vår. Där får du en mer utförlig beskrivning i hur du kan arbeta tillsammans med din hund genom hela banan och givetvis ordentliga förklaringar av alla detaljer och begrepp.

Om du vill ha en påminnelse om när boken är tillgänglig att köpa kan du anmäla dig till Klickerförlagets nyhetsbrev här.

 


Så här önskar du dig julklappen:

julkalender_luckorJulklappen du kan önska dig idag är ett exemplar av “Rörelseboken”. Observera att den här julklappen kommer INTE komma fram till jul 😉 utan levereras under nästa år någon gång. Du kan också önska dig Annikas andra bok “Friskvårdens grundstenar för valp och unghund” (den kommer fram innan jul). Skriv din önskning i kommentarsfältet (ange vilken av böckerna du vill ha) som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera varför du vill ha boken! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 22.


Idag gratulerar vi vinnaren av lucka nummer 18, Nina Eriksson som skrev:

Vilken inspirerande julkalender!

Har man en liten hund som ÄLSKAR att kampa,
så behövs det bra grejer så man slipper svanka.
Med en Chaser Tug kaninskinn så
kommer Pixels matte ej ont i ryggen få!

Grattis Nina! Posta ett mejl till info@hundkrut.se och säg att du vunnit lucka nr 18 och tala om för tomten Lotta vilken klapp du vill ha, så löser hon det! 

12 reaktioner på ”Julkalender Lucka 20: Serpentinbanan”

 1. Vi önskar oss rörelseboken! En frisk och stark kropp (gäller både matte och hundar!) är grunden i all träning!!

 2. Vi önskar oss friskvårdens grundstenar för valp och unghund, ett fantastiskt komplement. Att förstå det teoretiska också. Får börja här och sedan rörelse boken.

 3. Erica Antonsson

  En av våra hundar har artos i sin kropp,
  det har kommit efter livets hårda lopp.
  Henne får man hålla igång,
  regelbunden motion och sim hela vintern lång.
  Men vår andra hund,
  har ingen defekt i skrivande stund.
  Men en vetgirig matte hon har,
  som gärna lär sig att förebygga
  allt man kan och har kvar.
  Med denna informativa bok,
  kan matte bli mer rörelse-klok!

  <3

 4. Therese H Lundberg

  Kanon med en sån här adventskalender! ?? Rörelseboken skulle vara ett finfint tillskott i “hundbiblioteket” Har en äldre hund som jag förstås vill behålla pigg och rörlig så länge som möjligt!

 5. Eva-Britt Lind

  Med en kelpiekille som i skogen far fram som en tok –
  Vore Annikas råd fina att få i en bok!
  Vi önskar oss Rörelseboken i julklapp, min X-On och jag, vore toppen för hundkroppen 😉

 6. Jag önskar mig rörelseboken. För att få ännu mer kunskap och tips när det gäller att hålla älskade jaktlabbe Medley i så bra form som möjligt. Hela hennes liv.

 7. Anna Jönsson

  Jag och min fina jaktlabbe Milou önskar oss rörelseboken. Älskar att läsa om friskvård och rehab och skulle bli väldigt glad för denna bok?

 8. Anna Widerberg

  Önskar mig rörelseboken, så det blir lite mindre rörigt vad som rör sig, och hur det rör sig, och hur det rör mig hur hunden rör sig, så våra rörelser tillsammans kanske blir rörande överens!

 9. Att träna i serpentin,
  så att kroppen blir mjuk och fin.

  Och hundens muskler stärka,
  utan att de börjar värka.

  Här vill jag lära mig mera,
  om hur jag förebyggande ska agera.

 10. Grattis till vinnaren av lucka nummer 20, Erica Antonsson, som skrev:
  En av våra hundar har artos i sin kropp,
  det har kommit efter livets hårda lopp.
  Henne får man hålla igång,
  regelbunden motion och sim hela vintern lång.
  Men vår andra hund,
  har ingen defekt i skrivande stund.
  Men en vetgirig matte hon har,
  som gärna lär sig att förebygga
  allt man kan och har kvar.
  Med denna informativa bok,
  kan matte bli mer rörelse-klok!
  <3
  Grattis Erica – ett exemplar av Anikas nästa bok – när den kommer under 2017 – är ditt!
  Släng iväg ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se och skriv att du vunnit lucka 20, så ska vi planera för att boken kommer till dig. ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0