Månadens bok i november är “Massageboken” av Annika Falkenberg. Annika har även skrivit “Friskvårdens grundstenar för valpar och unghundar” och “Rörelseboken”, som även den är utgiven på Klickerförlaget. Här tipsar Annika om hur du kommer igång med massagen.
Lär dig massera din egen hund – tre steg för att komma igång!
Med massage får du din hund att må bra! Förutom att du mjukar upp muskler ökar era känslor av samhörighet. Du lär också känna din hunds kropp ännu bättre. Det behöver inte vara komplicerat att massera sin egen hund. Med tre enkla steg att följa kommer du igång.
Det finns många fördelar med massage. Förutom mjukare muskler ökar blodcirkulationen, immunförsvaret stärks och hunden får lättare att koppla av. Det är inte heller nödvändigt att kunna anatomi eller namn på de olika musklerna för att få tillgång till massagens vinster. Det enda du behöver göra är att lägga händerna på din hund och börja i det enkla. I massageboken presenterar jag en enkel och mjuk massage som alla kan klara av och hundarna har riktigt god nytta av. Det du behöver är ett enkelt handgrepp att börja med, ett schema att följa för att hitta runt på hundens kropp och en första känsla för nyansen av hårt och mjukt.
Hårt eller mjukt?
Det allra första steget in i massagens värld är att få en känsla för hårt och mjukt. Det finns inget rätt eller fel, en känsla är alltid din egen. Prova dig fram och lita på dina fingrar.
Gör så här: Lägg din hand i hundens knäveck. Pressa försiktigt ihop fingrarna så att de mjukt sjunker in i hundens muskler. Känn efter hur du tycker det känns. Jag brukar likna känslan vid en mjuk vetedeg, varmt och mjukt.Släpp efter lite grann och glid sakta några centimeter neråt med handen längs hundens ben. Pressa mjukt igen och känn efter om det är någon skillnad. Du har nu lagt fingrarna i ett mer hårt område på hundens kropp.Flytta sedan din hand högt upp, till baksidan och insidan av hunden slår. Ta ett större grepp så att du når runt hela benet.Är det hårt eller mjukt om du jämför med knävecket nedanför?Jämför de tre ställen så många gånger du vill. Syftet så här långt är att du ska uppleva att du kan känna nyanser mellan hårt och mjukt. Det finns inget rätt eller fel, bara din egen upplevelse.
Gör en plan med hjälp av ett rutnät
Om du är ovan att massera är det lätt att fingrarna alltid hamnar i samma område på hundens kropp varje gång du masserar. Då är det bra att ha en struktur att följa för att komma vidare. Ett rutnät hjälper dig att hitta runt på hundens kropp men också att hitta tillbaka till intressanta områden nästa gång du masserar.
Gör så här: Bestäm dig för vilken del av hunden du vill arbeta med. Välj mellan front, rygg och bak. Tänk dig att du placerar ett fiktivt rutnät över till exempel hundens front. Anpassa storleken på rutorna så att de passar till dina fingrar. Lägg en mjuk hand med öppen handflata på hundens kropp. På samma sätt som du gjorde för att känna nyanser mellan hårt och mjukt letar du fram en ruta du vill börja med. Välj en ruta som är mer åt det hårda hållet. Stryk sakta och lugnt med handen över nätet när du utforskar rutorna. Känner du inga nyanser väljer du ut en ruta, vilken som helst, och börjar med den. Följ sedan nätet ruta för ruta när du masserar. På så vis kommer du att följa en bra plan oavsett.
Välj ett handgrepp
Jag har valt ut pressur, ett handgrepp ur den klassiska massagen, som är enkelt för dig att använda och lätt för hunden att tycka om. När du känner dig mer van kan du lägga till fler men det viktigaste är ändå att hålla det enkelt så att du kommer igång.
Gör så här: Placera handen med raka men mjuka fingrar tätt ihop i den ruta du valt. Undvik cirklande rörelser, håll handen helt stilla. Forma fingrarna efter musklerna i den ruta du valt. Tryck mjukt men ändå stadigt mot hundens kropp. Vänta nu och gör ingenting! Håll kvar handen utan att flytta den det allra minsta i tio sekunder eller längre. Notera hundens reaktioner. Om den andas djupare ner i magen, blundar eller sträcker på sig har du ett kvitto på att det du gör fungerar. Lätta lite på fingrarna men utan att släppa taget helt. Ta en stund och känn efter om du upplever någon som helst skillnad. Det kan till exempel kännas mjukare, varmare, lösare skinn, muskeln ändrar form eller något annat du upplever. All förändring är en effekt av din massage. Välj ut en annan ruta och upprepa hela proceduren. Massera så många rutor du vill. Det går alltid bra att fortsätta en annan dag om du eller hunden tröttnar.
I massageboken hittar du mycket mer om massage, till exempel hur du kan massera utifrån positioner eller funktionella linjer. Du kan också läsa om hundens signaler som berättar för dig både hur den upplever massagen men också om vad som händer i kroppen när du masserar. Tycker du det är svårt att känna med fingrarna kan du istället låta din hund guida dig genom massagestunden. I boken berättar jag också om huvud- och tassmassage, fler handgrepp att prova och ger dig massor av handfasta tips som hjälp att skapa en härlig massagestund för dig och din hund.
-
Produkter på reaPaket: Massageboken & Friskvårdens grundstenarDet ursprungliga priset var: 590 kr.438 krDet nuvarande priset är: 438 kr.
-
Produkter på reaPaket: Massageboken, Rörelseboken & Friskvårdens grundstenarDet ursprungliga priset var: 930 kr.727 krDet nuvarande priset är: 727 kr.
-
Produkter på reaPaket: Massageboken & RörelsebokenDet ursprungliga priset var: 680 kr.578 krDet nuvarande priset är: 578 kr.
-
Massageboken340 kr
-
Paket: Rörelseboken och Friskvårdens grundstenarDet ursprungliga priset var: 590 kr.489 krDet nuvarande priset är: 489 kr.
-
Rörelseboken340 kr
-
Produkter på reaFriskvårdens grundstenar för valpar & unghundarDet ursprungliga priset var: 250 kr.149 krDet nuvarande priset är: 149 kr.
PS: Du vet väl att du kan låna alla våra böcker på biblioteket? De går också att köpa på Klickerförlagets hemsida eller i de stora nätbokhandlarna. DS