Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 14: Ska du träna idag?

Julkalender Lucka 14: Ska du träna idag?

Britt Nylund och Helena Lindhe – författare till boken “Nosework allt du behöver veta“. Britt och Helena skrev även julkalenderns lucka nummer 2 – då de skrev om belöningar. Alla som träffat de båda författaran vet att de är helt suveräna på belöningar och de är även bra på att planera sina träningar. Det här inlägget handlar om det sistnämnda; hur du gör din träning bättre genom att tänka efter lite före.

 I dagens lucka kan du förstås önska dig boken “Nosework – allt du behöver veta”!
(Se längst ner i inlägget hur du önskar.)


noseworkannonsbild

Har du tänkt att köra lite nosework med din hund idag? Kanonbra! Den kommer att älska dig ännu mer för det. 🙂 Men hade du tänkt att bara placera ut gömmor lite sporadiskt, eller har du en tanke och ett syfte med din träning?

Allt för ofta arrangerar vi sök som vi inte har tänkt igenom i förväg, så det blir mest som en aktivering för hunden, vilket naturligtvis är jättebra, men – vill du komma vidare i din träning behöver du både planera och utvärdera vartenda pass.

Vad behöver din hund öva på för att utvecklas? Är det kanske något mera övergripande som uthålligheten, självständigheten, hittandet eller markeringen, eller något på detaljnivå som tröskelgömmor eller hörn?

Om din hund har specifika svårigheter inom något område kan du kampanja dessa under några veckor. Lägg upp träningen så att hunden får många repetitionstillfällen samtidigt som den självklart lyckas med uppgifterna. Fokusera på en klurighet i taget och rör inte runt i grytan för mycket. Ibland får vi tillgång till fantastiska sökområden och frestas göra sök som inte alls ligger i linje med vår kampanj – tänk då hellre på hundens utveckling än det roliga området. Följ din plan.

Att planera är alltså superviktigt om du vill komma framåt, men minst lika viktigt är det att utvärdera hur det gick och skriva ner dina tankar inför nästa träningspass. Det räcker med några rader, och detta bör ingå lika självklart i din träning som att du plockar bort gömmorna efter dig. Men dina anteckningar gör ingen nytta om du inte tittar på dem nästa gång du ska träna! Se till att ta vara på de erfarenheter du fick förra passet och använd dem vid nästa. Lite struktur i träningstänket gör susen för din hunds utveckling.

När du planerar ett träningspass kan det vara bra att ha följande i åtanke:

 • Plats/miljö – var tränar ni?
 • Moment – vilket eller vilka moment ska tränas? Hur kan du bäst utnyttja ditt område till momentet?
 • Väder, vind och luftströmmar – hur ligger vinden i förhållande till gömman? Hur påverkar luftfuktigheten? Eller om du är inne, finns det särskilda förhållanden att ta hänsyn till, som drag och ventilation?
 • Störningar – vad kan det finnas för oplanerade störningar och har du tänkt att lägga ut medvetna distraktioner? I så fall hur, var och i vilket syfte?
 • Gömmor – var är de placerade och varför?

Om träningen inte går som du tänkt är det alltid att föredra att låta hunden avsluta söket innan den helt tappar lusten. Tvinga inte hunden att ”hitta” en gömma eller hjälp den att nosa upp rätt ställe. Säg till hunden att den jobbar bra, avsluta söket och ta med den till ett förberett motivationssök. Ett motivationssök är ett okomplicerat sök med en lättåtkomlig, enkelt placerad gömma i ett störningsfritt område där hunden kan få upp självförtroendet och motivationen efter ett långt och svårt sök eller efter sök där det händer något oförutsett som stressar upp eller besvärar hunden. Du bör ha förberett ett motivationssök som back up varje gång du ska träna något extra klurigt eller något som hunden har svårt för.

Så om du tänker träna idag, ta fem minuter till att planera upp ditt träningspass så att både du och hunden växer. Utvärdera sedan hur det gick. Håll fast vid det här och ni kommer att utvecklas enormt!


julkalender_luckorSå här önskar du dig julklappen:
Julklappen du kan önska dig idag är förstås ett exemplar av “Nosework – allt du behöver veta.” Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida.  Motivera varför du vill ha boken. 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 16.


Idag gratulerar vi vinnaren av lucka nummer 12: Hanne Jensen som skrev:
Hej! Jag är en blyg tjej på 4,5 år. Redan som valp var jag rädd för saker och människor. Jag tycker att nya människor är väldigt läskigt och speciellt otäcka gubbar med mörk röst. Jag önskar mig denna boken för att kunna ge till min matte! Hon har varit arg, ledsen, frustrerad, uppgiven kring mina rädslor.. hon skulle behöva boken för att lära sig ännu mer hur jag tänker och funderar!  
GOD JUL / Doris

Grattis Hanne och Doris! Ni får boken när den är tryckt – dvs någon gång under 2017. 😉

21 reaktioner på ”Julkalender Lucka 14: Ska du träna idag?”

 1. Annette Johanna

  Skulle så gärna vilja vinna denna bok – nosework är en sport alla kan syssla med – både stor som liten – både gammal som ung – en bra sport för alla hundar och dess ägare … !!!

 2. Jag har haft förmånen att gå med som projektekipage tillsammans med min unga briard Tosca på en instruktörsutbildning för blivande specialsökinstruktörer med inriktning mot nosework.

  Det har varit superkul och jag skulle verkligen bli jätteglad om jag vann denna bok med samlad kunskap i skriftlig form!

  God jul!

 3. Kirsten Jölner

  Jeg træner Nosework med mine 2 gravhunde. På vores gåture har jeg altid en filtdut med hydrolat på med i lommen, så vi får en trevlig tur. Denne bog vil gøre os endnu bedre 🙂

 4. I jul hopppas jag på en rolig present, att jag inom hund kan bli mer intelligent. Att vi har chansen att vinna en bok om nosework ger mig hopp, att jag och min hund kan hamna i topp.

 5. Elisabeth Wallinder

  Jag tränar två härliga labbar. Vi har precis börjat med noseWork men vill bli bättre. Att planera träningen skulle göra träningen så mycket bättre och därför måste jag lära mig mer. En bok om noseWork skulle vara en härlig julklapp för mig, Buster o Walle

 6. Johanna Claesson

  Åh, den här boken vill vi gärna vinna! 🙂 Perfekt aktivering för två galna wachtlar och en tokig labbevalp när påhittigheten tryter hos matte.

 7. min smarta spanielflicka skulle älska nosework!! tyvärr finns inga kurser i närheten så boken hade vvarit mer än gärna välkommen!

 8. Malin Holmberg

  Hej, vårt team består av matte Malin och 1,5 åriga jaktspringertiken Syra. Vårt huvudfokus hittills har vart jaktträning men vi känner att det skulle behövas mer träning på att jobba lugnt, strukturerat och fokuserat – och vi tror att nosework skulle passa perfekt för att hjälpa oss att bli ett starkare lag med ökad förståelse för varandra. Därför önskar vi oss boken Nosework – allt du behöver veta. Tack för all inspiration ni ger!

  God jul önskar Malin och Syra!

 9. Vi hundar älskar verkligen att leta,
  finns nästan inget annat som är lika kul,
  men matte har svårt att veta,
  hur hon ett perfekt sökande får till utan strul,
  Skulle behöva lära oss markeringar,
  och från inomhussöket komma vidare.
  Ja, matte har många funderingar,
  men med denna bok kanske vi en dag blir NW-vinnare?

 10. Vill lära mig allt om Nosework! ?Tränar med mina två storpudlar Elsa & Meya. Tips på mer struktur i träningen skulle sitta fint.
  /Therese & Co

 11. Emmie Barklund

  Jag är jättenyfiken på nosework, jag vill jättegärna lära min hund att jobba med nosen. Vi har kört spår med henne, men jag skulle vilja fördjupa mig mer i nosework. Som jag förstår är det en rätt ny sport för oss i Sverige, och jag skulle vilja önska denna bok för att lära mig och min hund!

 12. Maria Andersson

  NoseWork är nåt jag och min hund verkligen skulle vilja prova
  Denna bok skulle verkligen komma väl till pass kan jag lova!

 13. Anita Kennerfalk

  Gått suverän kurs i Nosework för Britt! Skulle vara perfekt komplement att få boken så vi kan träna mer effektivt och sen kanske våga oss på att tävla framöver.

 14. Jag skulle gärna vilja ha denna bok då jag planerar att börja träna nosework tillsammans med min JRT som älskar att få söka efter saker, och NW skulle ju dessutom vara en utomordentligt bra aktivering under vintern och regniga dagar. Med boken till hjälp ska vi nog se till att matten gör rätt 😀

 15. Berit Johansson

  Önskar denna bok för det är det roligaste jag o Dolly gjort. Skulle vara så kul att utveckla sporten mer och med en bok tillhands kan man enkelt gå tillbaks om man missar något.

 16. Chili går just nu nybörjarkurs i nosework. Hon älskar det och är jätteduktig. Tyvärr har jag inte råd att gå steg 2 just nu men med hjälp av boken hoppas jag vi ska kunna träna vidare på egen hand.

 17. Gör en önskan ett tredje försök,
  att önska oss boken som handlar om nosework.
  Jag och min hund står varandra nära,
  och vi vill genom denna boken mer lära.
  Att använda hjärna och även nos,
  men i slutändan är det nog viktigast med en massa gos.

 18. Det där med att planera,
  skulle vi behöva lite mera.
  Över passet reflektera,
  och bra och dåligt notera.

  Boken vi oss gärna önska,
  vinner vi inte, får vi nån annan lyckoönska.

 19. Grattis säger vi till vinnaren av lucka nummer 14; Britt Marie Webster och Arlo som skrev: Hörru Tomten….jag har alltså din luva….och du har värsta bästa boken…va säger´u..ska vi byta rakt av? // Arlo påhittig
  Grattis Arlo, Tomten vill ha åter sin luva! ? En noseworkbok kommer på posten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0