Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 2: Julafton

2Bakom dagens lucka gömmer sig Britt Nylund och Helena Lindhe – författare till boken “Nosework allt du behöver veta“. Och nej – det är inte julafton än. 😉 MEN du kan göra julafton för din hund varje dag om du vill – och du bör till och med göra det oftare än vad du troligen gör. Vi snackar förstås om belöningar! Och det är vad det här inlägget handlar om. Du som redan läst boken “Nosework – allt du behöver veta” har noterat att Britt och Helena har ett utpräglat belöningstänk som du kan använda i vilken hundsport eller hundaktivitet du än gör tillsammans med din hund. I dagens lucka kan du förstås önska dig boken “Nosework – allt du behöver veta”! (Se längst ner i inlägget hur du önskar.)


noseworkannonsbild
Visst finns det mängder av faktorer som spelar in när det kommer till hundträning, och nosework är inget undantag. Och visst måste hunden ha en viss talang för att arbeta med nosen, vilket turligt nog de allra flesta hundar har. Men för övrigt är det faktiskt så finurligt att just du har möjlighet att påverka din och din hunds framgång i nosework alldeles på egen hand! Det handlar givetvis om belöningar.

Vi har sagt det många gånger förut, men det förtjänar att upprepas: för att få en fantastisk sökhund måste du ge fantastiska belöningar! Hunden måste uppskatta sin belöning och det ska vara något extra. Vi har generellt en tendens att belöna alldeles för lite, för tråkigt, för kort, med för trista matbitar. Korta rutinmässiga belöningar kan fungera så länge söken är korta och inte så utmanande, men i längden kommer din hund att tappa lusten. Ja, din hund kanske jobbar för torrfoder annars. Ja, den kanske tycker att sökandet i sig är en belöning. För att få upp motivationen måste dock belöningarna vara något utöver det vanliga.

När hunden hittar doftkällan ska det bli rena julafton (i boken har vi valt att kalla det för stort kalas): Tänk god mat. Tänk roliga presenter. Tänk glada överraskningar. Tänk trevligt mys och samvaro – länge! Stanna vid doftkällan, beröm med glad röst, klappa om, mata med det godaste goda och sluta med lek.

Hundar är väldigt lika oss människor och det gäller även motivation för att göra saker. När det blir svårt och tar emot blir vi alltid extra glada om någon visar sin uppskattning för det vi åstadkommit, och får vi dessutom en trevlig belöning kan vi ofta tänka oss att göra om det. Hur glada blir vi inte för roliga överraskningar? Tänk på hur glad du blir när chefen bjuder på tårta på fredagseftermiddagen (om du som läser detta är chef rekommenderar vi att du överraskar dina medarbetare med något trevligt idag 🙂 ) eller om du får en oväntad bonus! Oförutsägbarheten gör att du håller kvaliteten på arbetet hög, eftersom det när som helst kan uppmärksammas.

Belöna för gott arbete. Belöna som för att överraska hunden när den gjorde något rätt – även om det är något du vet att den kan utföra i sömnen. Belöna för att peppa hunden när det är svårt och motivationen tryter. Belöningen stärker upp en osäker hund och bekräftar en trygg.

Målet är att hunden ska se det som att nosen är vid doftkällan är signalen för att belöningar ska lösas ut. Tänk dig att du trycker på en knapp och ljuset tänds – precis så ska det vara för hunden att finna doftgömman. Trevligheter ska flöda när hunden gör rätt.

Självklart måste du anpassa belöningsaktiviteten efter hundindividen. Inte gasa upp en redan hyperglad hund så att den inte kan fokusera på fortsatt sökarbete – då får du belöna länge men lugnt. En loj hund kan du med fördel väcka till liv med lite extra roliga belöningar.

Handfasta tips:

  • Belöna nära doftkällan.
  • Ha en tydlig startrutin som talar om för hunden att den ska jobba. Då vet den också när belöningsstunden är över och kan fokusera på nästa gömma.
  • Använd leksaker som du bara tar fram på träningen – inget som får ligga framme hela tiden och förlora sin magi för hunden.
  • När du tävlar kan du inte köra ett belöningskalas alldeles nära doftkällan, men du kan alltid belöna med röst och klappar. Bygg belöningsförväntan på träning så håller det även på tävling!

I specialsök och tjänst vet vi inte alltid om hunden har rätt när den markerar. Om du letar efter ett ämne som inte går att undersöka, exempelvis sprängmedel, kan du inte belöna så nära, men du ger hunden uppmuntrande klappar och röstbelöning. Den stora belöningen kommer efter avslutat sökarbete.

När du inte vet var gömman finns, och själv inte har möjlighet att titta efter, bör du inte belöna hunden med godis – det räcker med uppmuntrande ord. En eventuell felmarkering ska inte förstärkas med godbitar och lek.

Finns det ingen doftkälla att belöna vid, som vid tomsök, måste du belöna hunden för gott arbete. Det kan du göra efter ett imponerat ”Oj, vad du jobbar bra!” till hunden.

Låt hädanefter dina belöningar vara så skojiga att hunden längtar efter att få hitta doft bara för att få tillgång till din julklappssäck med presenter – låt det bli julafton varje gång ni arbetar ihop!

PS: I morgon lördag börjar Stockholms hundmässa och där finns Nosework – allt du behöver veta, De 10 viktigaste sakerna din hund bör lära sig och Apportering till vardag och fest i Hundens hus monter – nummer AG :15A. Noseworkboken finns dessutom i Top Pet Produkters monter – nummer AG:26


julkalender_luckorSå här önskar du dig julklappen:
Julklappen du kan önska dig idag är förstås ett exemplar av “Nosework – allt du behöver veta.” Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida.  Motivera varför du vill ha boken. 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 4.