Hem » Julkalender » Julkalendern Lucka 3: Skäms du när du möter en hund?

3Bakom dagens lucka gömmer sig Susanne Lindberg som skrivit boken “De 10 viktigaste sakerna din hund bör lära sig“. Susanne driver Rackarungarnas hundskola där hon oftast möter “den vanliga hundägaren” och jobbar för att presentera ett positivt sätt att träna hund på. Hon märkte att hennes elever i vardagslydnads- och valpkurserna kom med ungefär samma funderingar och utmaningar när det gällde hundägandet och hundträningen. Som ett svar på deras frågor skrev hon boken.


 

de-10-viktigaste-behover-vi-saga-mer

Har du problem vid hundmöten? Skäller din hund och ”lever rövare”? 
Här är tre vanliga misstag som hundägaren gör. Och vad man kan göra istället.

  1. Du ger upp, helt eller för tidigt. Du gör bara tama försök att distrahera hunden med en torr, tråkig hundgodis. Och försöken görs för sent, när hunden redan hunnit ”fastna” i sina reaktioner.

Du ska ha många goda godisar som köttbullar, korv, leverpastej. Du ska låta hunden få se hundmötet, men innan den hinner varva upp kör du igång med din stora distraktionsmanöver. Du visar din näve med många goda godisar mitt framför nosen på hunden, serverar en godis och drar sedan upp din knutna hand i brösthöjd. Tanken är att hunden ska klara sig utan godis i någon sekund och titta förväntansfullt mot dig. Om den gör det kommer det en till godis. Snabbt!

Klarar den inte det än så matar du hunden ganska friskt förbi hundmötet. Godis på godis, typ. Låt den pilla ut dem eftersom ur din halvknutna näve. På så vis får den inte så mycket tid, och intresse, av att kolla in den andra hunden. Du ska inte heller göra det. Ägna dig bara åt din hund. Jobba dig igenom hela mötet.

Allt eftersom tänjer du ut tiden och tålamodet hos din hund. Den ska få se den mötande hunden, du pockar på uppmärksamhet, den tittar på dig, får en god godis, du håller resten av godisarna i brösthöjd och utlovar att det kommer fler om du bara sköter dig.

På det här viset ändrar man efter en tid tänket och förväntan hos hunden. Istället för att den tänker ”waow, nu kommer en hund – den måste jag skälla på” till ”waow, nu kommer det en hund – då brukar matte/husse bli så intressant med sina godbitar”.

  1. Du skäms. Och när du skäms vill du bara därifrån fortast möjligt. Eller undviker i största möjliga utsträckning att möta andra hundar överhuvudtaget.

Låt mig då göra ett test: Vi säger att du är ute och går med din hund. Ni möter en annan hund och du samlar ihop din hund vid din sida. Du jobbar med din hund. Den sköter sig rätt hyfsat och du känner att du har kontroll. Den andra hunden däremot lever rövare. Den skäller och stretar i kopplet. Tycker du att den hundägaren borde skämmas? Det har jag svårt att tro.

Jag bryr mig aldrig om vad den andra hunden gör och inte gör – så länge den inte drar med sig föraren eller kommer loss och attackerar mig och min hund förstås. Jag har bara ögon för min hunds beteende, att min hund får träna på hundmöten och göra rätt. Det tror jag du har också. Och de flesta andra hundägare. Så sluta upp med att skämmas. Sök upp alla hundmöten du kan istället och träna.

  1. Du tycker att hunden bara ska lyda. Att det handlar om ledarskap. Att det är rätt fjolligt att erbjuda korv och köttbullar för att få hunden att göra som du vill. 

Låt oss då göra ett test: säg att du går till jobbet, jobbar riktigt bra och går hem. Men sedan får du ingen lön. Du går dit nästa månad ändå och tänker att nästa månad får jag nog lön, säkert lite extra eftersom jag inte fick sist. Men du blir utan igen. Och igen. Chefen säger bara ”jobba på, för det har jag bestämt”. Nog skulle du börja komma lite sent, göra ett sämre jobb och en dag helt enkelt stanna hemma?

Så funkar faktiskt hundar också. De gör det som lönar sig. Om det är roligare/viktigare att skälla på mötande hundar än att lyda en förare som bara kräver utan att erbjuda en lön så fortsätter de med det.

Du köper inte ned dig genom att erbjuda godsaker när hunden gör rätt. Du har fortfarande ”ledarskapet” eftersom du bestämmer för vilka beteenden som godsaker ska utdelas, och för vilka de hålls inne. Det kommer hunden att fatta. Och den kommer att göra vad den kan för att få sina godsaker.

Sedan kommer den, till skillnad från oss människor, att acceptera att få sämre lön ibland i form av torra hundgodisar och kanske även att lönen uteblir någon gång då och då, fast fortfarande med rejält med muntligt beröm förstås. Men med jämna mellanrum ska den feta lönechecken serveras, för att hålla den goda arbetsnivån uppe.hundenshusbild

PS: Idag och imorgon finns De 10 viktigaste sakerna din hund bör lära sigNosework – allt du behöver veta, och Apportering till vardag och fest på Stockholms hundmässa i Hundens hus monter – nummer AG :15A. 


Så här önskar du dig julklappen:julkalender_luckor
Julklappen du kan önska dig idag är förstås ett exemplar av “De 10 viktigaste sakerna din hund bör lära sig”. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida.  Motivera varför du vill ha boken! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 5. 


Grattis till vinnaren av lucka 1, Sofia Gilljam som skickade med en bild på sin ösiga valp och skrev: Jag önskar mig Friskvårdens grundstenar för valp & unghund, då jag har en liten valp full av galenskap som jag vill bygga upp på ett bra och säkert vis för att klara ett aktivt liv med bland annat agility och massa annat roligt! Boken (skriven av Annika Falkenberg) kommer på posten.