Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 21: Den roliga konsten att hålla ihop sig själv

Julkalender Lucka 21: Den roliga konsten att hålla ihop sig själv

 

Bakom dagens lucka gömmer sig Lena Gunnarsson som driver Klickerförlaget ihop med Elsa Blomster. Tillsammans har de skrivit boken Apportering till vardag och fest. Lena jakttränar, går på prov och jagar med sin cocker spaniel Tassla. Tassla är också en tävlingslydnadshund och har startat i elitklass. Det finns ytterligare två cockrar i Lenas flock varav en är valpen Quling. I somras höll Lena en onlinekurs – en grundgrundkurs för valpar, samtidigt som hon började träna Quling så smått. Dagens lucka är en av lektionerna i kursen och handlar om självbehärskning. Valpkursen kommer gå igen under våren 2017, håll utkik på Klickerförlagets kurssida!


Här kommer en kalenderlucka om den bästa hjälp som finns: Omvänt lockande. Jag fattar inte ens hur folk kan träna utan den. Helt obegripligt faktiskt. ☺ 

Jag använder omvänt lockande på två sätt: Som en hjälp att träna hunden i självbehärskning (som ju är ASVIKTIGT att hunden kan i jakten, i vardagen, i lydnadsträningen osv osv) och som en störningsträning vilket blir nästan samma sak efter ett tag. Jag tänker gå igenom hur jag gör det men först – vad är omvänt lockande? Med omvänt lockande vill jag att hunden ska tänka ”aha du försöker lura mig att lockas att sluta göra det jag gör men det där går jag inte på, jag vet min uppgift”. Jag börjar alltid att lära hunden omvänt lockande med en godbit. Sedan gör jag det med leksak och även en kombo av leksak och godbit. Men en sak i taget! Vi börjar med en godbit.

GÖR SÅ HÄR: omvänt lockande med godbit
Nu kommer två filmer på när Quling lär sig omvänt lockande. Den första är allra första gången vi gör det och den andra är från träningspass nummer två. Detta är mitt allra, allra första organiserade träningspasset med min valp. Jag började med just omvänt lockande eftersom jag märkt att min valp är lite “galen” och nog behöver mycket övning på självkontroll nu och i framtiden för att kunna motstå frestelser. 

Som du ser är ”regeln” att jag stänger handen när han gör fel medan öppen hand betyder att han gör rätt. Med en så här ivrig hund kan jag inte börja introducera den regeln direkt utan först vill jag bara ha med honom på noterna kring vad han ska göra. Jag tror Quling, som är väldigt mjuk, tyckte det var lite obehagligt att jag stängde handen snabbt och då råkade komma åt hans nos med fingrarna några gånger – därav hans väldigt roliga backande de sista repetitionerna. 😉

Jag håller också på och fipplar med hur jag ska belöna i början. Jag försöker ta godbiten med den vänstra handen och belöna från den men det funkar inte – däremot lärde hans sig blixtsnabbt var godbiten kom ifrån ;). Jag ändrar fort strategi och låter honom ta godbiten på “varsågod”. Det ordet kunde han inte innan den här träningen, så det blev samtidigt en inlärning av det.

Något som många gör inledningsvis är att de blir snåla och ställer för höga krav på att hunden ska klara leken direkt. Gör inte det! Var snabb att belöna så fort hunden bara backar det minsta lilla ifrån handen med huvudet, det kan handla om en millisekund som hunden inte har nosen mot min hand och i början är det kanske en slump vad hunden gör.

Tänk på att träna superkorta pass med en valp. Sätt helst en klocka. Kanske 1 minut är lagom innan du pausar? Många valpar behöver ännu kortare tid. Du märker om hunden liksom ”tappar det” och inte klarar av att hålla fokus eller inte kommer vidare i övningen. Då har du tränat för länge. Försök istället att aldrig hamna i den situationen och träna kort från början.

Mitt första träningspass varade under 11 minuter – allt som allt. Men då hann jag tex prata en stund med en hantverkare, parkera om Totte och Tassla, gosa och leka med Quling, plocka fram mer godis och kolla om kameran var på. Så träningen var kanske fem minuter i sammanlagt sex pass. 

Här kommer vårt andra träningspass:

Efter det här passet började jag överföra omvänt lockande i olika situationer i vardagen. När jag fikade i soffan, när vi skulle ut och gå men först sitta stilla i hallen, när hundarna kom till mig på inkallning och jag ville belöna dem en och en (jag säger den hundens namn som ska få godbiten och ingen får kasta sig över belöningen utan måste sitta lugnt). Jag tog också det rakt in i övningen Parkera som ni kunde läsa om i förra lektionen.

Målet med övningen är att hunden ska klara av att behärska sig själv både i vardagen och i träningen enligt principen “låt bli – så får du”. Så småningom ska min hund kunna sitta då den har stött ett vilt eller då den ser att en apport eller ett vilt kastas eller apporteras av en annan hund. Då är självbehärskning a och o!

 
GÖR SÅ HÄR: omvänt lockande med leksak
Jag lär även in omvänt lockande med leksak. Principen är den samma som med godbit: behärska dig så får du. Här kommer en film på vårt första träningspass med den övningen:

Målet med övningen är densamma som i övningen med godbiten. Här drar jag bara upp tempot lite och för mig blir den en bra övergång till lekfulla uppflogsövningar och för många hundar är detta en lite svårare störningsövning då den är igång i intensiv lek innan den ska behärska sig. En bra övergång till både lydnads- och jaktträningen, då det är många växlingar mellan full fart och stilla.

GÖR SÅ HÄR: omvänt lockande med leksak och godbit “Lek trots störning” 
Slutligen gör jag en lek som är mer av störningsträning och en helt suverän lek att lära in om man har en hund som släpper föremål för tidigt eller tuggar lite för mycket på det. Det är också en lek som är jättebra till att lära valpen att släppa på tack. MEN det är en lek som jag först gör med valpen när den faktisk har en väldigt engagerad och bra lek. Så gör inte denna leken riktigt än om du inte har en riktig fin lek där hunden hänger i leksaken och tycker det är askul att släppa. Jag tycker inte Qulings lek är tillräckligt bra än (han håller på att tappa tänderna när det här skrivs) så den här övningen får ni se med Totte. 

 1. Lek igång hunden.
 2. När hunden leker engagerat tar du en tråkig godbit i din ena hand och håller den långt bort från leksaken, tex vid dit byxben (se i början på filmen nedan hur jag gör). Ha först handen knuten.
 3. Låt din knutna hand när närma sig hunden och leksaken. När hunden drar och håller bra säger du tack och placerar godbiten på hundens nos.
 4. Gör sedan om ovanstående och låt inte hunden släppa frivilligt. Om du ser att hunden sneglar på handen men ändå håller då säger du tack!
 5. Gör sedan övningen svårare genom att ha handen öppen. Börja gärna långt bort igen med handen, när du börjar öppna den.

Det vanligaste misstaget folk i allmänhet gör här är att de gör det alldeles för svårt. Vissa hundar är så godisglada att de behöver leka ganska länge medan man bara har en godbit i en stängd hand vid byxbenet. Glöm bara inte att även då belöna med att hunden får ta godbiten. Regeln är: Gör det jag vill så får du det du vill. 😉

Målet med övningen är att lära hunden att hålla i ett föremål vad som än händer – tills jag säger att den ska släppa. Dessutom kan du använda omvänt lockande för att få hunden att hålla utan tugg, eller bara hålla lång tid, om du har en hund som släpper. Du kommer kunna läsa mer om det i lektion 6 Jo, du kan lämna den där grejen till mig.

För ett tag sedan gjorde jag ett blogginlägg på Apportering till vardag och fest där jag visade hur jag arbetade med Tasslas dåliga grepp av vilt. Om du inte redan sett eller läst det så rekommenderar jag det som en slags “så här kan man använda övningen i förlängningen”.

http://apporteringtillvardagochfest.se/lost-och-oroligt-grepp/

Läs mer i boken: På sidan 56 kan du läsa om omvänt lockande och hur det kan utvecklas.


Så här önskar du dig julklappen:

Julklappen du kan önska dig idag är ett exemplar av boken Apportering till vardag och fest. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera varför du vill ha julklappen! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 23.

Idag gratulerar vi vinnaren av lucka nummer 19, Paulina, som skrev:
Boken Apportering till vardag och fest har för mig varit som en bibel och den bästa start jag kunnat ge min hund i apporteringsarbetet så jag önskar mig ett exemplar för att kunna ge den som julklapp till min kompis som snart börjar sin resa med sin golden valp!

Grattis Paulina, vi skickar ett ex av Apportering till vardag och fest till din kompis! Mejla oss på info@klickerforlaget.se så vi vet var vi ska skicka den. :)

 
 

 

7 reaktioner på ”Julkalender Lucka 21: Den roliga konsten att hålla ihop sig själv”

 1. Trine Larsen

  Min hund har aldrig været særlig glad for at apportere.. Så jeg ville elske og vinde denne bog:)

 2. Omvänt lockande wha hade nog flocken behövt lära sig här. Så glad ? om vi fick lära oss mer om detta, i boken apportering till vardag och fest .

 3. Therese H Lundberg

  Tack för alla toppentips!
  Blir ju väldigt sugen på att lära ännu mer i “Apportering till vardag och fest” ?

 4. Jag var på en prova på apporteringskurs för några veckor sedan som min hund älskade, även om resultatet var sådär. Instruktören rekommenderade denna boken varmt och tyckte att alla som vill köra apportering ska skaffa denna för den är den bästa på marknaden. Jag hade så gärna vunnit denna så jag kan börja läsa och jobba lite med tipsen under julledigheten!

 5. Ibland så vill man bara deppa,
  om hunden alltför tidigt släppa.

  Omvänt locka man får träna,
  så blir resultaten suveräna.

  Boken är bra och lätt att fatta,
  jag har den redan så nån annan kan den uppskatta.

 6. Grattis till vinnaren av lucka 21: Helene Fogelberg som skrev:
  Boken “Apportering till vardag och fest” läste jag mycket när jag skaffade mig min första retriever för några år sedan. Sedan lånade jag ut boken till en nära vän som var på gång att starta upp träningen med sin nya retriever och där blev boken kvar… Nu ska jag själv bli med valp igen och känner att jag gärna vill läsa på och repetera så att jag gör rätt från början. Jag vill dock inte kräva tillbaka min bok av min vän ? utan önskar mig en egen via dagens lucka.
  Håller tummarna och hoppas på turen

  Grattis Helene! Du får en bok på posten! ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0