Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 7: Gör ett julvykort med din vovve

Julkalender Lucka 7: Gör ett julvykort med din vovve

7Vi är väldigt glada över att få presentera ett nytt och spännande samarbete tillika en av våra nya författare; Åsa Jakobsson från Kelpiestuds! Åsa är en riktigt mångsysslare inom hund och är utbildad allmänlydnads- och tävlingslydnadsinstruktör inom SBK och dessutom utbildad klickerinstruktör inom Canis. Åsa har skrivit två böcker redan; Vardagslydnad med klicker och Lugn och fokuserad hund. Under nästa år kommer Åsa ge ut sin nästa bok på Klickerförlaget. Vad den handlar om? Det är en HEMLIS!  🙂 Tids nog får den nyfikna veta, så håll ut. 😉 
Dagens lucka sponsras av Hundkrut – läs längs ner i luckan hur du kan önska dig en julklapp 
från Hundkruts webshop.


En av mina passioner är att ta julkort på mina hundar. Det är en tradition som jag har haft sedan åtta år tillbaka, med skiftande resultat…Här är några exempel:

123

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag får höra ibland att ”det är ju enkelt, med studiobelysning och en sådan där bra kamera som du har, och sedan photoshoppar du ändå alltihop! Och ja, det ÄR enkelt! Men det har ingenting med studio eller photoshop eller ens

5 en ”sådan där bra kamera”. I denna lucka får du handfasta tips på hur du enkelt tar en julbild på din egen hund, och det har inget med teknik att göra överhuvudtaget!

De flesta av oss äger en alldeles utmärkt kamera – i vår mobiltelefon! Alla bilder framöver är tagna med min mobilkamera. De är tagna i mitt kök med bara mina vanliga lampor som belysning (är du ambitiös så fotografera
på dagen och använd ett fönster!) och de är väldigt lätt redigerade i en gratisapp. Blir det bättre kvalitet med en systemkamera? Självklart. Men den bästa kameran är den man har med sig och för ett julkort att lägga på Facebook eller
Instagram, eller skriva ut i litet format, räcker mobilen4 utmärkt.

Det första jag funderar över är var jag har bäst ljus. Inomhus är det ofta lite mörkt och är det dessutom mörkt ute så tänder jag upp alla lampor jag har och väljer den ljusaste platsen. Det är enkelt att flytta smålampor – en skrivbordslampa blir en bra spotlight!

Nu är det dags för bakgrunden. En snygg bakgrund är lugn och enhetlig. Välj en tom vägg, en dörr, eller gör som
jag: häng upp en filt i köket.

För den där juliga känslan har jag fixat lite rekvisita:6

jag har klätt en stor kartong med julpapper utanpå och inuti, och jag har ett par prylar som jag hittade i skåpet. Jag handlar ofta julpynt second hand, t ex Myrorna har ofta fina saker för billiga pengar.

 

Härnäst tittar vi på hunden – huvudpersonen! Hunden behöver se glad ut. För min hund gäller ”ett klick – en belöning”, det vill säga för varje gång jag klickar med kameran får hon en godis. Hon gillar kameran! Jag vill att hon ska sitta i julklappen med en rosett på huvudet, alltså lägger jag några minuter på att träna henne att gå i lådan och acceptera snöret.

https://youtu.be/wR-VUQ48tts

7

Låt mig ge dig ett enkelt men väldigt effektivt tips: sänk kameran! Att ta bilden i ögonhöjd istället för ovanifrån gör en stor skillnad! Då får du dessutom maximal nytta av ditt julpynt.

Testa sedan lite olika kompositioner – stående, liggande, hunden i centrum, hunden lite åt sidan… Vad tycker just du blir snyggast? När det gäller just julkort brukar jag lämna lite utrymme att skriva på, dessutom.

Dra också nytta av små trix som din hund kan! Sätta tassen eller nosen på rekvisita, hålla något i munnen – perfekt!

 

 

8910

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11I Snapseed har jag höjt ljusstyrkan något, lagt på lite vinjett och lite oskärpa i en cirkel runt hunden. I Textogram har jag lagt på texten. Båda är gratis. Klart!

Så kom ihåg:

 • Ljus
 • Miljö
 • Attityd
 • Vinkel
 • Komposition

Fem enkla saker att tänka på som gör dina bilder bättre!


hundkrut-logoSå här önskar du dig julklappen:

Julklappen du kan önska dig idag är en valfri produkt med maxvärde 150 kronor i hundshopen Hundkrut. Skriv din önskning i kommentarsfältet (ange vad i shopen du önskar dig) som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera varför du vill ha julklappen! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 9.


Idag gratulerar vi vinnaren av lucka nummer 5; Jenny Jönsson som skrev: Jag har tänkt tävla IPO med min tik och i IPO är apporteringen superviktig och där man plockar mest poäng i lydnaden. Så därför önskar jag och Iris boken Apportering till vardag och fest så vi kan bli grymma på de?

Grattis Jenny! Vi skickar boken till dig.

11 reaktioner på ”Julkalender Lucka 7: Gör ett julvykort med din vovve”

 1. vi önskar oss en ordentligt *hållbar* kampgrej för Det e nåt fröken spaniel gillar, förutom vatten 🙂

 2. Jag och Magda önskar oss någon rolig belöningsboll från JW-pets. Det är damens favoritbelöning i träning och det går åt en hel del! 🙂

 3. Caroline Behm

  Duktig hund på kurs belönas med att leka loss, därför är Hol-ee roller XL vad vi önskar oss!

 4. Vi önskar oss en kampdutt med fuskpäls! Kamplek är lilla cockerns favoritlek och vi vill gärna utöka leksaksförrådet!:)

 5. Malin Freij

  Crackle head ball stl L verkar jätterolig, den önskar jag ge min bushund Harry i julklapp! 🙂

 6. Annette Johanna

  Mina tjejer önskar sig vita tugg ben och leksaker med svans på – önskar sig i princip alla typer av leksaker – bara de är små – för mina tre tjejer är inte så stora. En jul bild finns på Dixie – min mellan hund på klickerförlagets fb sida – där hon och vi alla önskar alla en riktigt god jul och ett riktigt gott nytt år … !!!

 7. Idag gratulerar vi vinnaren av lucka nummer 7 (produkter från Hundkrut); Annette Johanna som skrev (och skickade med ett julkort): Här önskar vi oss vita tuggben och leksaker med svans på – som mina tjejer kan ha roligt av i jul … !!!
  Annette Johannas foto.
  Grattis Annette! Din julklapp kommer på posten!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0