Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 6: Inuti hundens huvud

6I dagens lucka presenterar Leg.sjukgymnast (med veterinärmedicinsk inriktning) Annika Falkenberg lite av tänket bakom sitt arbete – och sin nästa bok. Annika driver Hundverkstan där hon tar emot hundar för behandling och håller föredrag och kurser på temat rörelser. Senare i vår släpper Klickerförlaget “Rörelseboken” av och med Annika. Det är en av många efterlängtad bok som är uppbyggd i tre delar; Hur det funkar, Rörelseanalys och Övningsbibliotek. Annika ger oss en förståelse för hur en hundkropp fungerar, hur en rörelse fungerar och varför hunden gör – eller rör sig – som den gör. Därefter hjälper hon oss att förstå vad en rörelseanalys är – och hur vi kan göra den. Slutligen ger hon oss flera grundövningar som vi kan göra för att bygga upp våra hundar på ett sätt så att de gör så bra rörelser som möjligt.


Illustrationen är gjord av Jenny Nyberg.

Illustrationen är gjord av Jenny Nyberg.

Jag brukar likna hundens hjärna vid en avancerad dator. Det hjälper mig att hålla reda på vilken typ av ”program” jag arbetar med eller hunden använder. Då kan jag lägga min guidning i träningen på rätt saker. Som bas finns en hårdvara. Det är de funktioner som finns med när hunden föds, en fabriksinställning om vi så vill. Jag pratar om de förprogrammerade originalprogrammen. Dessa kan vi aldrig ändra på. Det enda vi kan göra är att använde dem eller inte. I den här delen av datorn finns alla grundrörelser. Det är de rörelser kroppen är skapt för och där alla leder och muskler tillåts arbeta helt balanserat och i fin harmoni. Det är dessa rörelser som ligger som grund för den väg de funktionella linjerna tar!

Som extra krydda, utöver grundprogrammen, kan hunden sedan lägga till egna program på samma vis som vi gör i våra datorer. Hundar som får springa helt fritt lär sig att det fungerar bättre om de lägger mer vikt på lårmusklerna och kanske hoppar över det finstilta med att använda hela ryggen. Det är bara att vrida ut bakbenen en aning så att lårbenet ligger lite snett i sin ledskål och sedan skapa stadga och styrka i den här positionen istället. Det är inget konstigt med det. Det är den här processen vi pratar om när vi säger att hunden skapar sitt kroppsminne. Det betyder inte att hunden direkt blir skadad eller utsliten när den börjar justera i programvaran. Men det är inte längre samma kvalitet på rörelsen som om hunden hade hållit sig till sitt originalprogram! Den tappar prestanda och början till obalanser, som på sikt kan skapa problem med skador och snedbelastningar, är grundlagt.

I “Rörelseboken” kan du fördjupa dig i allt som rör hundens rörelser. Hur tänker hunden när den väljer sina steg? Hur påverkas den av alla krafter som kroppen ska hantera? Genom att göra en rörelseanalys kan du se vilka delar i hundens rörelsebank du vill arbeta med att förbättra eller förändra. En god hjälp på vägen är att ha en verktygslåda packad med bra grundövningar som bygger på hundens naturliga rörelser. Genom att presentera olika övningar för din hund kan du snabbt se vilka rörelser den redan är bra på att utföra och vilka den har svårare för. Jag hoppas att du vill följa med mig in i en spännande värld av rörelser och funktionalitet – en värld vi ännu bara sett början på och som hela tiden fortsätter att utvecklas och skapa nya möjligheter för oss alla och våra hundar.


Så här önskar du dig julklappen:

julkalender_luckorJulklappen du kan önska dig idag är ett exemplar av “Rörelseboken”. Observera att den här julklappen kommer INTE komma fram till jul 😉 utan levereras under nästa år någon gång. Du kan också önska dig Annikas andra bok “Friskvårdens grundstenar för valp och unghund” (den kommer fram innan jul). Skriv din önskning i kommentarsfältet (ange vilken av böckerna du vill ha) som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera varför du vill ha boken! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 6.


Idag gratulerar vi vinnaren av lucka nummer 4: Kersti Tufvesson  som skrev: Gillar delar o hoppas på vinst. Jag behöver denna bok!

Grattis Kersti, vi skickar boken Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte när den kommit ut. 
Tack alla tvåbeningar som önskat en viktig och välbehövlig bok för att livet ihop med en blyg fyrbening ska bli lite bättre. Boken kommer som julklapp i fler luckor, så håll utkik!