Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 5: Bytalekens lov

5Bakom dagens lucka gömmer sig Elsa Blomster. Elsa driver Klickerförlaget ihop med Lena Gunnarsson och de har skrivit boken “Apportering till vardag och fest“, som kom ut för fyra år sedan. Elsa tränar jaktaportering med sina tre golden retrievrar och håller kurser i både Sverige och utomlands med utgångspunkt i boken. Boken handlar om grundträning och ett signum för de båda författarna är att de börjar mycket av sin träning i leken. Under lekfulla former bygger de upp de olika delarna en hund ska behöva kunna för att göra en bra apportering för att sedan sätta ihop delarna till en helhet. “Det ska var roligt att träna hund – annars kan det kvitta!” är en devis de gillar skarpt.  


Bytaleken är en av våra favoritlekar. Med den lär vi in allt från gripa och hålla med ett bra grepp till en hel apportering. Den kan dock ibland vara lite svår att visa och förklara – särskilt när vi inte har våra egna hundar med oss – så när vi var på ClickerExpo i Danmark och föreläste i höstas så testade vi ett mycket uppskattat pedagogiskt grepp. Vi visade helt enkelt hela leken med en mänsklig hund istället och på så sätt kunde vi visa exakt de delar som vi ville. 🙂

Först behöver vi en hund som kampar och leker med oss. När vi har det plockar vi fram två likadana leksaker, gärna fluffiga och bitvänliga och leker igång hunden. Sedan gör vi så här:

  1. Lär hunden att byta frivilligt mellan de båda leksakerna – och alltid leka med den du lekar med
  2. Lägg på kommando SAMTIDIGT som hunden byter leksak
  3. Lägg på kommando precis innan hunden byter leksak
  4. Låt bara hunden byta leksak om du sagt kommandot (annars gömmer du leksaken hunden inte skulle byta till och fortsätter leka med rätt leksak)
  5. Lägg ner den ena leksaken på marken och låt hunden byta till den (på kommando). Så fort hunden griper säger du ditt bytkommando
  6. Lägg ner den ena leksaken på marken och låt hunden byta till den (på kommando). Vänta lite längre innan du säger du ditt bytkommando
  7. Lägg ner den ena leksaken på marken och låt hunden byta till den (på kommando). Ge ditt bytkommando när hunden kommit hela vägen till dig – apporteringen är klar!

Vi gillar som sagt bytaleken väldigt mycket och har skrivit om den tidigare:

Bytaleken finns i flera olika varianter och dess exakta ursprung är vi lite osäkra på, men vi tror att det var Maria Brandel som presenterade en variant på den för Lena första gången och sedan har vi jobbat vidare med den. Vi tycker iaf att den är en ovärderlig lek – oavsett ursprung 🙂


Så här önskar du dig julklappen:julkalender_luckor
Julklappen du kan önska dig idag är förstås ett exemplar av “Apportering till vardag och fest”. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera varför du vill ha boken! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 7.


Grattis till vinnaren av lucka nummer 3: Rebecca Johansson Andersson som skrev: Jag önskar mig boken eftersom jag snart får hem en tollarvalp. Det finns så mycket man är rädd att göra fel med, boken känns som ett par steg åt rätt håll ? Dessutom sitter sambon just nu och läser “valp till stjärna”, detta känns som en mer lagom och lättförståelig början för honom som aldrig tidigare haft hund ? ?

Vi skickar boken “De 10 viktigaste sakerna din hund behöver lära sig” till dig på posten!

Tack igen för alla era fina önskningar – och håll ögonen öppna för Susanne kommer åter i minst en lucka till och då kan ni förstås önska igen!