Dagens lucka är skriven av Helena Lindhe och Britt Nylund – författare till boken Nosework – allt du behöver veta. Helena och Britt är instruktörer i allmänlydnad, bruks- och tävlingslydnad samt nosework. De har stor erfarenhet av att arrangera kurser, läger, tävlingar och andra noseworkinspirerade aktiviteter. Britt har tre labradorer som tränar bruks, lydnad, specialsök och jakt. De tävlar framgångsrikt i bruks och lydnad. Helena har en schäfer och en golden som tränas och tävlas i nosework, lydnad och spår.
Många anser att momentet fordonssök är det enklaste av de fyra när man tävlar i nosework. Det är trots allt helt självklart att doften är gömd någonstans på fordonet, vilket underlättar sökarbetet betydligt, och inte särskilt högt upp, vilket begränsar sökytan. Momentet har dock sina utmaningar, vilket gör att det kanske inte är så lätt som du tror. Lätt eller inte, det är i alla fall ett av de roligaste momenten!
När du börjar träna fordonssök är det lämpligt att använda ett enda fordon, gärna en personbil, parkerad i motvind så att doften från den första gömman (som du sätter på bakre eller främre kofångaren) blåser rakt på hunden. Därefter kan du fortsätta träningen med att placera gömman utefter bilens sidor så att hunden lär sig att följa fordonets utsidor i noshöjd eller lägre.
Ett vanligt problem som kan uppstå i fordonssöket handlar om att hunden visserligen nosar sig runt personbilen eller vad det nu är för fordon, men den söker inte efter doft. Istället spårar den andra hundar och människor som gått runt fordonet tidigare. Det kan kännas helt omöjligt att få upp hundens nos i höjd med bilens kaross! Och ni kommer garanterat inte att hitta någon doftgömma på marken.
Återigen: i fordonssöket sitter doften gömd någonstans på fordonet. Det innebär alltså att hunden MÅSTE leta på fordonet för att söka effektivt. Om den spårar eller undersöker andra hundars vittring är den inte koncentrerad på jobbet så du måste hjälpa den. Här kommer några tips för att få hunden mer motiverad att leta doft på fordonet och inte runt om på marken.
- Parkera fordonet på asfalt där inga andra hundar tidigare gått. Ja, det är svårt att veta, men mitt på parkeringsplatser långt ifrån gräs ökar chanserna för att du ska få ett så störningsfritt sök som möjligt.
- Börja söket med en eggande vandring där du lämnar hunden vid startlinjen och själv kikar runt fordonet på ett spännande sätt. I början kan det räcka att du bara vandrar fram och tillbaka vid bilens kortsida (den som är parkerad närmast hunden).
- Sätt enkla gömmor som hunden kan vinda in redan vid startlinjen. Lägg i några extra droppar hydrolat om du fått stora problem med ovidkommande sniffning. Det räcker med en gömma per fordon till att börja med.
- Höj belöningsförväntan på dina hittade doftgömmor i fordonssöket med 300 procent! När hunden letar på fordonet och hittar (den enkla) gömman ska den få tusenfalt betalt. Det ska verkligen löna sig att undersöka just fordonet.
- Kampanja olika gömställen så att hunden får förväntan på de vanligaste skrymslena: dragkroken, fälgarna, registreringsskyltarna, dörrsömmarna, grillen, kofångarna, hjulbasen och ytterligare andra gömmor på andra typer av fordon. Om du under en veckas tid kör gömmor enbart på olika bilars dragkrokar kommer du att få en hund som automatiskt kollar av denna del. En kampanj behöver inte vara så länge – det kan räcka med ett par, tre gånger för att hunden ska komma ihåg värdet av att kolla av ett visst gömställe.
- Hunden får inte söka under bilen – låt den inte gå längre in under karossen än med huvudet. Märker du att hunden gärna vill ta sig under får du hålla igen eller locka bort hunden, för att sedan gå runt och se om hunden snappar upp en eventuell doft på andra sidan. Det viktiga är att inte tillåta hunden att gå under bilen eftersom det både kan vara farligt och du kan dra på dig felpoäng. Dessutom kommer doften inte att vara placerad så att hunden måste krypa under bilen för att nå gömman.
- Använd kopplet för att hindra hunden att sväva ut och nosa på marken eller annat. Ett uppstyrt sök är fördelaktigt i det här läget. Du kan exempelvis backa dig runt fordonet med hunden framför dig medan du pekar och anvisar var den ska söka. Kom ihåg att du får prata och peka mot fordonet (men inte vidröra) så mycket du vill! En del hundar störs av allt för många tillrop från föraren. De kan tröttna och börja nosa på marken av den anledningen. Försök att visa så lite som möjligt, men så mycket som behövs.
- Gör övningar där du sätter upp till tio doftgömmor på samma fordon. Placera dem runt om hela fordonet och håll igen hunden i kopplet så att den får en chans att ta varje gömma. Men missar hunden en gömma så låt den passera – det kommer snart en ny som den kan fånga upp. Glöm inte belöningen! Hjälp hunden vid omstart så att du leder den vidare längs fordonssidan, inte tillbaka till den redan hittade gömman.
- Låt hunden gradvis vänja sig vid att andra hundar har sökt eller gått runt fordonet tidigare. Med hjälp av en hög belöningsförväntan och intresse för fordonet bör du kunna bibehålla koncentrationen på arbetet trots störningen.
Förhoppningsvis kommer ovanstående tips att hjälpa dig i fordonssöket när det gäller att undersöka själva fordonen! Kanske har du själv bra idéer som har hjälpt dig och din hund? Beskriv gärna i kommentarsfältet!
Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Nosework – allt du behöver veta. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras i övermorgon.
Tack för alla önskningar, fina foton, fina historier och tankar i lucka 7! Tomten ger Rörelseboken till Pernilla Stenqvist den här gången och vi önskar lycka till med träningen. Alla ni andra: Annika kommer åter i två luckor till – så önska igen!
Pernilla mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange adress, mobilnummer och mejladress så skickar vi boken så fort vi kan.
Älskar nosework och i nästa kurs ska vi börja med fordonssök. Vore toppen om matte kunde få nosework boken så hon vet hur hon ska lära mig hur man gör! Hälsar Leia 7 månader.
Jag har skadat mitt knä och kan inte köra agility, rally eller lydnad på ett tag utan det får bli nosework för hela slanten! Matte skulle dock behöva en bok för att kunna hjälpa mig i stället för att stjälpa ( bla har hon glömt doften vid sök… ?) /
Hälsningar mopsen Britta