Hem » Julkalender » Julkalender lucka 10: Lämplighetstest – för hundens egen skull

Julkalender lucka 10: Lämplighetstest – för hundens egen skull

Dagens lucka är skriven av Sara Karlberg och Helena Eriksson. Sara driver Svenska Terapihundskolan och Helena har sedan start arbetat vid Saras sida och hållit utbildningar främst i Göteborg. Både Sara och Helena arbetar även som hundförare, Sara i egenskap av egenföretagare och Helena i egenskap av anställd socionom på den lilla gården Stallyckan. Tillsammans samlar de nu sina erfarenheter och arbetar på en bok om sociala tjänstehundar som ges ut av Klickerförlaget under 2018.

Vi är väldigt glada över att få ge ut en bok av Sara och Helena – en extra viktigt bok som kommer unga och gamla människor till gagn och glädje när de få träffa en social tjänstehund!


Att umgås med hundar är verkligen fantastiskt. De flesta människor har någon form av relation till hundar, om än under olika former. Antingen kanske man vuxit upp med en hund i familjen, eller promenerat med en hund som bott i grannskapet. Kanske har man skaffat hund först i vuxen ålder, eller lärt känna en väns hund. Hundar har en fantastisk förmåga att nå oss. Att tala till något inom oss. Vi känner oss sedda. Uppskattade. Behövda. Ja, till och med älskade.

Runt om i världen, så även i Sverige, har en särskild slags bransch vuxit fram på senare år. Vi ser hundar som arbetar i psykiatrin och socialtjänsten och skolor. Kanske ser vi dem framför allt inom äldrevården som var det fält som var snabbast på att se vinsterna med att inkludera en hundkollega i sitt arbete. Och visst är det fantastiskt! Människor som mår dåligt börjar plötsligt le igen. Barn som gett upp hoppet om att lära sig läsa börjar göra nya ansträngningar i sällskap av hunden, och når plötsligt framgång. Det rapporteras om psykiska och psykosociala effekter som ökad motivation, minskad oro, minskad användning av psykofarmaka och ökad social förmåga. Men det finns också vetenskaplig dokumentation kring fysiska effekter, så som sänkt puls och sänkt blodtryck. Kort och gott fullkomligt rasar det inte berättelser om det positiva i att involvera hundar i alla möjliga sorters arbetsfält riktat mot människor.

Men i och med detta kommer ett ansvar. Dels inför de barn, unga, vuxna och äldre som vi möter ute i arbetet med denna formen av sociala tjänstehundar. Men också, ja kanske till och med framför allt, inför hunden själv. Det är av yttersta vikt att dessa hundar trivs i sitt yrke. Att de har god kännedom och förbereds för sina arbetsuppgifter. Alla har vi väl någon gång börjat ett nytt jobb, där vi känt stressen av att kastas in i en ny miljö med nya arbetsuppgifter utan att riktigt hunnit fått grepp om allt. Det ska hunden aldrig behöva känna. Istället är det hundförarens roll att träna, planera och förbereda varje enskild insats som görs tillsammans med hunden som kollega.

För hundindividens skull bör därför ett lämplighetstest genomföras. Det finns mängder med hundar som faktiskt trivs bäst med sin egen människa/familj och helst slipper tampas med främmande människor. Genom lämplighetstester kan dessa hundar sållas bort, inte för att de på något sätt är dåliga hundar utan för att de inte kommer trivas med denna sortens sociala arbete. Efter genomfört och godkänt lämplighetstest skall hunden tillsammans med sin förare givetvis genomgå en utbildning. Där tränas de upp som team och förbereds för sina kommande arbetsuppgifter, som många gånger faktiskt är mycket krävande.

Mer om allt detta kommer du kunna läsa i vår kommande bok om just sociala tjänstehundar. Här vill vi istället passa på och dela med oss av ett litet filmklipp.

En stor del av arbetet som social tjänstehund går ut på att vara just social. Hunden måste tycka om, verkligen uppskatta, att söka upp och hälsa på främmande människor. I filmklippet ser ni Kompis. Kompis gillar nya människor, och har en spontan, ett medfött, intresse att gå fram och hälsa. Han har sedan fått hjälp att skapa förståelse hur dessa hälsningar kan se ut, detta genom träning ihop med sin förare. Sedan sätter han själv ihop detta till en spontan hälsningsritual. I klippet kan ni se hur han jobbar när han får arbeta fritt utan styrning. Han positionerar sig spontant hos varje deltagare i gruppen, och har förstås koll på sin förare som ni ser ståendes i mitten.

Och som ni hör på samtalet som pågår parallellt så är Kompis och hans arbete mycket, mycket uppskattat.

 


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig boken som Helena och Sara ger ut under 2018 på Klickerförlaget – den har ännu inget namn men vi kallar den “Sociala tjänstehundar” så länge. Vi skickar den till vinnaren när den kommit ut. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnarna av lucka 8: Malin Johansson som skrev:
En kurs i inkallning jag önskar mig
Jag står och ropar, hallå, kom och hej!
Men Hilma hon står där och bara glor
“Jag skiter i dig och jagar hellre kor!”
Skämt åsido, hon är aldrig lös

Och boken Apportering till vardag och fest skickar vi till Roxanne Muñoz Rytning som skrev:
Jag önskar mig boken som en julklapp till min mamma ❤️ Hon har ställt upp så mycket för mig och mina hundar under året och jag tror hon skulle bli jätteglad för den!

Mejla era adresser, mobilnummer och ange vad ni vunnit  till info@klickerforlaget.se så fixar vi att ni får julklapparna! 🙂

 

7 reaktioner på ”Julkalender lucka 10: Lämplighetstest – för hundens egen skull”

  1. Malin Freij

    Jag tycker att detta är ett jättespännande ämne och vill med glädje lära mig mer!?

  2. Önskar denne boken till min kompis som just nu utbildar sig till undersköterska för att sedan kunna utbilda hennes blivande hundvalp till terapi hund

  3. Tänker att ny kunskap är bra kunskap. Så därför önskar jag mig denna bok sociala tjänstehundar ❤️. Jag jobbar med missbrukare tror att detta skulle kunna vara ett hjälpmedel ❤

  4. Annelie Östan Riise

    Jag önskar mig boken, väldigt intressant ämne som vore spännande att lära sig mer om.

  5. Andromeda Matz

    Jag önskar mig den kommande boken eftersom jag själv sedan ett par år jobbar på en skola med min skol- och terapihund Ziggy, och försöker sluka allt i ämnet för att lära mig mer av andras tankar och erfarenheter

  6. Ann-Sofie Zetterljung

    Jag önskar mig boken för att ge bort till min dotter som snart börjar sista året på förskollärarutbildningen och vill göra examensarbete runt hundar i förskolan. Inspirerad av en föreläsning med Sara som hundtränarmamman tog med henne på för några år sedan.

  7. Jag och min hund Lotta har precis påbörjat vår utbildning för att bli besökshundsekipage och jag tror och hoppas på att boken kan ge oss motivation, inspiration och smarta tips längs vägen på vår resa!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0