Hem » Julkalender » Julkalender lucka 11: Riktning, fart och fokus ut

Dagens lucka är skriven av tävlingslydnadsgurun Maria Brandel som är författare till den omåttligt populära boken Från valp till stjärna. Maria är utbildad instruktör och domare i tävlingslydnad. Hon har varit en del av det svenska lydnadslandslaget i över tio år, har hamnat på pallplats på flera SM (bland annat tre guld tre år i rad), deltagit i flera VM osv. Hennes meritlista är så lång att det skulle kräva en liten bok för att sammanfatta allt. 😉 Men det som verkligen utmärker Maria som hundtränare och instruktör är hennes ödmjukhet och hennes ständiga nyfikenhet. Sedan några år tillbaks driver hon satsningen No Limit Obedience ihop med den norska hundtränaren Siv Svendsen där de hela tiden testar nya sätt att bli bättre på. Maria bloggar även på mariabrandel.se emellanåt.


En av de absolut skojigaste delarna i lydnadsträning är alla lekövningar som du kan göra för att bygga upp motivation och grundkunskaper för olika moment. Att springa ut från dig med fart och fokus och dessutom kunna ta rätt riktning är en ytterst värdefull grundkunskap i många hundsporter. Riktning och fart hör mycket ihop: Vet hunden inte exakt var den ska springa brukar varken fart eller fokus bli bra. Och sist men inte minst: Kan du se att din hund kommer att springa rätt minskar du antalet felskick och inlärningen blir tydligare och snabbare.

Så här kan du göra:

  • Starta med att leka med din hund. När hunden är ordentligt igång i leken tar du leksaken, håller hunden i halsbandet och slänger iväg leksaken så att den kommer i rullning (kasta lågt) samtidigt som du säger “KLAR” med peppig röst. Så snart hunden har fokus på leksaken låter du den ta leksaken på “GÅ”. Hinner hunden tappa fokuset så fortsätter du hålla halsbandet och går och hämtar leksaken, leker och provar igen!
  • Öka tiden sekund för sekund som hunden ska hålla fokus innan du släpper – lägg till “KLAR – FÄRDIG” innan “GÅ” kommer.
  • Kasta föremålet – vänd runt hunden ett varv – och gör “KLAR – FÄRDIG”. Har hunden fokus släpp på “GÅ”, annars rör dig mot föremålet och släpp först när hunden har fokus och du känner i halsbandet att den kommer att gå.
  • Kasta föremålet – vänd bort hunden och låt det gradvis ta mer och mer tid innan du sänder på föremålet.
  • Kasta fler föremål och öva hunden på att den alltid ska gå på det du riktar den emot. Släpp bara hunden när du är helt säker på att den har fokus på rätt föremål. Om inte går du mot föremålet tills hunden tar fokus – det gör inget i starten om du får gå ända fram. Tanken är att hunden ska bli duktigare och duktigare att söka ett mål med blicken.
  • När hunden är duktig på ovanstående övningar gör du samma ritualer, det vill säga “KLAR – FÄRDIG” och “GÅ” i sändningsriktningen varje gång du vill att hunden ska springa ut. Oavsett till vad den ska springa. Ju duktigare hunden blir ju kortare går du i sändningsriktningen.

Det här är en superbra övning att göra på promenader. Den blir, förutom bra träning, både “tänk” och spring för hunden. Vilket förhoppningsvis gör hunden både trött och nöjd. Sugen på fler lekövningar? Läs mer i Från valp till stjärna. 🙂


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Från valp till stjärna Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka 9, hunden Siri som vann boken Nosework – allt du behöver veta till sin matte Viktoria Östblom Hej! Jag heter Siri och har precis börjat på Nosework, jag är en fena på det mesta men matte hade nog behövt läsa på lite så därför önskar jag boken ”Nosework- allt du behöver veta” till henne ??

Viktoria Östbloms foto.