Hem » Böcker » Anna Larsson » Månadens bok juni: Rallylydnad – Anna tipsar – Raka och säkra fronter

Månadens bok juni: Rallylydnad – Anna tipsar – Raka och säkra fronter

Månadens bok i juni är “Rallylydnad – från grundfärdigheter till mästare” av Anna Larsson. Här tipsar Anna om hur du kan träna in raka och säkra fronter.

Här får du ett tips på hur du på ett roligt och effektivt sätt lär din hund att verkligen förstå frontpositionen i rallylydnaden.  Att stå framför föraren i frontposition ingår i momenten 314 (Stå framför, höger ingång, framåt) och 315 (Stå framför, vänster ingång, framåt) i den avancerade klassen. Ju säkrare hunden är på att hitta positionen och ställa sig rakt, desto lättare är det att även få den att backa rakt, något som behövs i mästarklassens moment 407 (Stå framför, backa). Det du behöver för den här träningen är någon slags plattform (den jag använder på filmen är gjord av byggfrigolit som jag satt fast en bit yogamatta på), en klicker, många goda belöningar och en glad hund! Sen är det bara att sätta igång.

Först behöver du lära hunden att plattformen är en fantastisk plats att vara på. Det gör du genom att klicka och belöna för alla små steg i rätt riktning – ifrån att hunden kanske bara tittar på plattformen till att den sätter en tass på den osv – tills hunden står uppe på plattformen. Ge massor av belöningar när hunden är uppe på plattformen och skapa känslan av att det verkligen är toppen att stå där. När hunden älskar sin plattform och självmant försöker springa fram och ställa sig på den när du lägger ner plattformen på marken är det dags att börja använda plattformen i träningen.

Jag lär hunden att med hjälp av plattformen hitta frontpositionen först rakt framför mig, sedan från sidorna och så småningom ifrån min vänstra och högra sida. Du ser på filmen hur jag kastar en godis för att styra från vilket hålla Flynn kommer att starta övningen ifrån. När allt det går bra, lägger jag till den signal jag vill ha -ord och/eller handtecken- och övar in signalen först med plattformen framme som hjälp och sedan gör jag samma sak utan plattformen. Du ser de olika stegen på filmen.

Lycka till med träningen!

PS: Du vet väl att du kan låna alla våra böcker på biblioteket? De går också att köpa på Klickerförlagets hemsida eller i  de stora nätbokhandlarna. DS

Varukorg
Rulla till toppen
0