Hem » Böcker » Jessica Mann » Månadens bok maj: Blygerhundar- Jessica tipsar

Månadens bok maj: Blygerhundar- Jessica tipsar

Månadens bok i maj är “Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte” av Jessica Mann. Nedan tipsar Jessica om en smart sak att lära sin hund.

Lär hunden att vända på en femöring

Ett vanligt scenario när man har en hund som är osäker på andra hundar eller saker i miljön är att de låser sig vid sådant de tycker är äckligt. Om man då drar försiktigt i kopplet är det lätt hänt att det är just det som triggar igång ett utfall. En annan typisk situation är att man går med sin hund runt ett gathörn och så dyker ett tight möte upp från ingenstans. För att undvika kalabalik i sådana situationer lär jag hundarna att Vända på en femöring. Med det menar jag att de på min signal tvärvänder och vi går tillsammans tillbaka åt det håll vi kom.

Innan jag använder detta vill jag ”hjärntvätta” hunden så att beteendet är i det närmaste reflexmässigt. Det gör jag genom att säga mitt ord – på filmen använder jag ”Okej!” – och ger en godbit. Detta upprepas många gånger, till dess jag ser förväntan hos hunden när jag säger mitt ord.

Men varför berättar jag? Titta istället!

När du kommit så långt som på filmen kan du börja lägga till allt svårare störningar, men fortfarande sådant hunden uppskattar. En tvåbent familjemedlem, en inbjudande leksak eller en hundkompis till exempel. När hunden på din signal enkelt kommer till dig från sådant den uppskattar kan du börja använda sådant som är lite svårt – en hund långt borta till exempel. Sedan försvårar du allt mer, till du kan ta dig ur de tightaste möten utan problem.

Se till att träna vändningen ofta, gärna varje dag i början, och belöna med det bästa hunden vet.

PS: Du vet väl att du kan låna alla våra böcker på biblioteket? De går också att köpa på Klickerförlagets hemsida eller i  de stora nätbokhandlarna. DS

Varukorg
Rulla till toppen
0