Hem » Böcker » Sara Karlberg & Helena Eriksson » Månadens bok september: Sociala tjänstehundar – Sara & Helena tipsar

Månadens bok september: Sociala tjänstehundar – Sara & Helena tipsar

Månadens bok i september är “Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord” av Helena Eriksson och Sara Karlberg. Nedan tipsar de om hur du kan träna din hund att hälsa på främmande personer.

Rabattkoden Soctj_sept20 ger dig 20 % rabatt på boken till och med 30 september 2020.

Hur hälsar min hund på främmande personer?

Sociala tjänstehundar som kollegor är en ung bransch som snabbt utvecklas. Det positiva med att den är ung, särskilt här i Sverige, är att metoder och arbetssätt inte fastnat i förlegade tankar. Tvärtom är alla mycket mån om att utvecklas och finna nya vägar att göra saker. Vägar som är både hundvänliga och människovänliga, som är säkra för både hund och deltagare och som erbjuder frivillighet även för hunden.

Ett exempel på en utveckling som skett i Sverige är bland annat hur hunden hälsar på främmande människor. För tio år sedan tog man sig an den biten med lydnadsträning. Även om träningen hela tiden varit belöningsbaserad så låg stort fokus på att få hunden att hälsa artigt, att alltid befinna sig där föraren önskade och att vara kvar där tills hunden fick en ny signal. Vissa hundar hade lätt för detta. De lyssnade gärna på sin förare och arbetade under lydnad. Andra hundar satte både förare och lärare på utbildningarna runt om på prov. De ville göra på sitt sätt och vägrade passa in i några mallar. Och vad hände då? Verkade det inte som att deltagaren upplevde ett mer genuint möte? Blev inte hunden mer lätt och ledig när den fick möjlighet att göra på sitt sätt som den själv var bekväm med?

Att betrakta och dra lärdom av våra hundvänner är en viktig del i vårt arbete. Nu har fokus helt flyttats och vi vill inte längre se lydiga hundar som enbart lyder förarens signaler. Av säkerhetsskäl behöver hundarna förstås fortfarande kunna lyssna på sin förare. Hunden behöver med små och mjuka signaler gå att bryta och exempelvis komma till sin förare. Samtidigt erbjuds de sociala tjänstehundarna nu en mycket friare arbetsmiljö där de själva får välja sätt att hälsa på, de får röra sig mer fritt och förarna tränas mycket i att läsa sin hund och tolka vad den säger.

Vill hunden ha mer?

En av flera metoder för att se att hunden verkligen uppskattar att hälsa på främmande och vill ha klappar och beröring är att se hur den själv väljer att göra när föraren är passiv. För att få en så rättvis bild som möjligt så kan detta testas i för hunden neutrala miljöer, det vill säga inte hemma eller på brukshundklubben etc. Detta för att hunden har färdiga idéer om hur saker går till där, exempelvis att man tränar i team med föraren när man befinner sig på brukshundklubben.

I en för hunden neutral miljö, kanske utomhus någonstans, kan en för hunden främmande person sätta sig ner på huk några meter ifrån hunden. Vill hunden fram och hälsa? Hur hälsar den? Stannar den kvar hos den främmande personen eller vill den snabbt tillbaka till sin förare? Om föraren lugnt men tyst följer med fram till den främmande personen, hur agerar hunden då? Stannar den kvar?

När vi sett hur hunden väljer att hälsa kan vi addera ytterligare en pusselbit. När den främmande personen klappar och kliar på hunden kan den plötsligt sluta och backa undan några meter för att där sätta sig på huk igen. Hur gör hunden? Följer den efter och ber om mer? Vad visar den för signaler? Om figuranten slutar klappa igen och är passiv, ber hunden om mer beröring eller lämnar den situationen? Stannar den kvar hos den främmande personen eller återvänder den istället helt till sin förare?

Det vi gärna vill se är förstås hundar som på ett mjukt och trevligt sätt väljer den främmande personen och försöker komma på sätt för att få personen att klappa mer. Många hundar vill gärna hålla ett öga på sin förare, men eftersom föraren är passiv passar de på att umgås med den främmande personen. Att bjuda på sin kropp, vända rumpan mot den främmande personen och stanna kvar så för att få klapp och kli är en metod som många hundar väljer. Det blir mindre intensivt att ha en främmande persons ansikte i sitt eget ansikte, och bjuder också in hunden till att lätt vara uppmärksam på sin förare.

Här syns det tydligt att Kompis ber om fler klappar

Situationer svåra att avgöra

Det är förstås inte alltid så enkelt som i ovanstående beskrivning. Vissa hundar blir för intensiva. De rusar fram och nästan välter figuranten. Andra rusar fram, vill snabbt upp med nosen i personens ansikte men återvänder lika snabbt till sin förare eller till att undersöka marken runt omkring. Åter andra går knappt ens hela vägen fram för att hälsa utan återvänder direkt till sin förare. Det som behöver bedömas då, bland annat genom kunskap om hundars signaler, är om det uppskattas vara ett sätt att undvika den främmande personen, att undvika klapparna från den främmande personen, eller en fråga om att inte riktigt förstå situationen. Vissa hundar har levt hela livet hittills med att inte få hälsa på främmande personer – det är då inte så lätt att i en konstlad situation förstå att den nu får göra det.

Andra hundar blir så glada över att få hälsa att de inte vet vart de ska ta vägen. Då kanske det räcker att lära hunden exempelvis en target att sitta eller stå still på, och placera den vid den främmande personen. Samtidigt är det viktigt att känna sig säker på att hunden verkligen är glad och vill hälsa när den är så intensiv. Många hundar feltolkas och blir intensiva då det blivit deras sätt att slippa. Om man snabbt hoppar upp och slickar en person i ansiktet så tar personen oftast undan sitt ansikte och avståndet ökar är ett av många exempel. Hundar hittar strategier som kan innefatta allt från att inte stå på tassarna utan bara lägga sig ned och blotta magen till att agera allt för intensivt vid hälsningarna – där allt är för att det är obekvämt med den främmande personen. Samtidigt kan vissa hundar med samma beteende, eller åtminstone liknande, verkligen stortrivas med främmande personer och inte riktigt kommit på vilka sätt som är bättre som hälsningsritual.

Att hälsa i arbete

När hunden gör praktik eller är ute i arbete får hunden förstås inte hoppa och kasta sig, hur glad den än är. Den får heller inte slicka personer i ansiktet eller på händerna. Det finns mycket krig säkerhet att ta hänsyn till, både för deltagarna och för hunden själv. För att undvika att åter igen hamna tillbaka i lydnadsträningens fack så behöver vi därför ha hundar som väljer vad vi människor kallar artiga sätt att hälsa, men av sig själva. Till viss del kan detta förstärkas upp genom olika metoder i träning, men de hundar som har det lättast är de som själva och spontant har hittat trevliga strategier för att få närhet och klappar.

Nu för tiden vill vi se hundar som självständigt söker kontakt med personerna vi arbetar med. Vi vill låta hunden avgöra hur denne bäst trivs med att utföra sitt arbete och vi förare finns där som stöd. Hunden får välja både att söka upp deltagarna och att lämna, och hundförare tränas i att läsa sina hundar och ligga steget före kring då hunden behöver pausa eller sluta för dagen. Viktigt att ha i åtanke är att en hund inte heller jobbar långa arbetsdagar och att det i de vägledningsdokument som finns står att en hund bör jobba max två timmar på en dag. Hundens välmående är i högsta prioritet.

Testa själv – hälsa på figurant

Vet du att din hund är glad i människor och vill se om din hund uppskattar klappar och mys med främmande? Som nämnt ovan så spelar flera saker in, så som miljö, förväntningar och förarens agerande. Lite enkelt förklarat kan du göra så här:

  • Ha hunden i slakt koppel och var själv neutral. Kanske behöver du säga ”varsågod och hälsa” om din hund är van vid att inte få gå fram till främmande.
  • Be en figurant sätta sig på huk tre, fyra meter ifrån er och agera inbjudande. Den behöver inte överdriva men kan säga ”hej” och hundens namn.
  • Om hunden går fram till figuranten, följ tyst med så kopplet inte sträcks.
  • Figuranten klappar nu hunden och försöker hitta om hunden exempelvis gillar att bli kliad.
  • Om hunden stannar kvar hos figuranten kan figuranten prova att backa lite och se om hunden följer efter. Då fortsätter figuranten klappa och klia.
  • Om hunden väljer att komma tillbaka till dig så låter du hunden göra det. Då kan du fundera på om din hund helt enkelt uppskattar dig och sin familj mer och egentligen är ganska ointresserad av främmande personer, eller om den har en annan förväntan och inte riktigt förstår situationen som kan upplevas konstlad.

Observera att det inte inkluderar någon lydnad i detta lilla test. Banna inte hunden om den är intensiv och tjata inte på hunden om den inte vill hälsa. Det är bara en enkel lite övning för att se hur hunden själv väljer att agera och visar egentligen bara exakt där och då, i den situationen, med den dagens förutsättningar.

Vill du arbeta med din hund som social tjänstehund är det förstås viktigt att du tar hjälp av en expert som är tränad i att läsa av hunden och tolka vad det är den säger. Men det är också av stor vikt att du som förare lär dig läsa av din hund, givetvis även om din hund är en sällskaps- eller tävlingshund så väl som för oss med sociala tjänstehundar.

Glad men intensiv – så lär du hunden hålla tassarna i backen

En hund som faktiskt är glad i människor men blir lite intensiv kan du enkelt lära in andra beteenden hos som inte är förenliga med att exempelvis hoppa. Att sitta ner eller stå still med fyra tassar i marken går exempelvis inte att utföra samtidigt som man hoppar.

En enkel metod är att använda någon form av target som din hund får plats på, exempelvis en dörrmatta eller badrumsmatta. Du väljer själv om hunden ska sitta eller stå på mattan och när detta är inlärt kan du använda mattan vid den främmande personen ni ska hälsa på, som en påminnelse för hunden vad den ska göra där.

  • Lär hunden att sitta eller stå helt still på mattan.
  • Placera mattan på olika ställen och skicka hunden till den. Hunden ska själv erbjuda beteendet, det vill säga sätta sig eller stå still, utan att du behöver påminna.
  • Placera mattan vid en tom stol, en tom soffa och dyl och träna hunden.
  • Placera en figurant på stolen, soffan etc och placera mattan på lagom avstånd ifrån.
  • Minska avståndet mellan figuranten och hundens matta.
  • Placera slutligen mattan bredvid figuranten.
  • Sist adderar du att figuranten klappar och interagerar med hunden. Då kan figuranten ta över belönandet av hunden, exempelvis genom att ha en burk med godis hos sig som denne plockar upp och belönar hunden med då hunden motstår att hoppa och klättra.

PS: Du vet väl att du kan låna alla våra böcker på biblioteket? De går också att köpa på Klickerförlagets hemsida eller i  de stora nätbokhandlarna. DS

Varukorg
Rulla till toppen
0