Från kastad köttbulle till uppflog på fasan – spanielkurs för unghunden

, , ,

kr

Köps ofta tillsammans med

Valpträning till vardag och fest - belöningsbaserad fågelhundsträning

Apportering till vardag och fest - andra utgåvan

Vill du starta på prov med din spaniel? Eller kanske vill du ha en god jaktkamrat som du kan styra även i svåra situationer? Lägg goda grunder för din spaniel genom vår spanielkurs!   

Välkommen till en kurs där vi främst fokuserar på det spanielspecifika arbetet; sök och stopp vid uppflog men även kikar på markeringar och dirigeringar. Vi kommer även träna lite på vatten för dig som vill starta på vattenprov (du behöver ha godkänt vattenprov för att få starta i öppenklass). Kursen går över åtta månader, sammanlagt fyra helger och vi börjar med lekfulla grundövningar för att den sista gången träna delvis i marker med fasan, då ingår även träning med duvor. Vi kommer även göra en del av träningen i mark med kaniner.

Störst fokus kommer vara på spanielsöket och stopp vid uppflog, men vi kommer även träna andra delar som hör jakten till.

I kursen ingår bland annat:

Spanielsöket:
Vi startar upp och utvecklar spanielsöket för att avsluta med sök i marker med fasan.

Du får träna på att läsa din hund i söket, läsa vind och terräng samt lära din hund att jaga ihop med dig, följa dina småkroppsignaler och även visselpipans signaler. Vi tränar i olika typer av terräng och din hund får lära sig betydelsen av att glatt och frejdigt kasta sig in i buskar och snår.

Stopp vid uppflog:
Vi börjar med lekfulla uppflogsövningar som blir svårare och svårare – tills vi är redo för att stöta fasan under sök i fågelrika marker. Målet är att din hund ska ta själva uppfloget som en signal för att stanna och sätta sig ­– vi tränar alltså frivilliga sitt på uppflog – men även sitt på signal.

Markeringar:
En spaniel ska även kunna göra ”retrieverjobbet”, det vill säga apportera. Exempelvis har vi oftast inte lika långa markeringar som retrievrarna och väldigt ofta är nedslagen dolda för både hund och förare. Ljudmarkeringar är viktigt för en spaniel att kunna. Dessutom skickas sällan spanieln på markeringar från din sida – den stöter en bit ifrån dig och sitter alltså en bit ifrån när den markerar, vilket du behöver träna.

Dirigeringar:
Även om spanieln väldigt sällan skickas på 150-meters dirigeringar kan de vara nog så trixiga. Ofta är terrängen spanieln söker i, och sedan apporterar i, omväxlande och snårig. Du behöver lära din spaniel att dirigeras genom olika terrängskiften. Dessutom är spanieln genetiskt disponerad för att falla ut i sök, vilket innebär att långa och trixiga dirigeringar är något spanieln verkligen behöver träna på för att klara det när det verkligen gäller på prov och jakt.

Vattenträning:
För att kunna starta på fältprov öppenklass behöver du ha ett godkänt vattenprov. Vi startar upp vattenträningen så att du har verktyg att träna vidare inför vattenprovet hemma.

Skotträning:
Skott betyder (sitt och) sitt kvar, och först behöver skott introduceras för hundarna. Övningarna anpassas efter hundarnas erfarenhet och reaktioner.

ANTAL DELTAGARE?
Max sex ekipage gör att alla kommer få mycket tid med instruktören. Vi kommer även jobba i par inom gruppen. Alla övningar individanpassas. Du förväntas träna mellan tillfällena för att klara av det sista tillfället då vi alltså stöter fågel i terräng. 🙂

VAR?
Kursen hålls i området kring Hajom, plus minus några mil åt varje riktning. Förbered dig på att kursen kommer hållas på lite olika platser runt Hajom/Hällingsjö. Den sista gången hålls eventuellt i trakterna kring Ängelholm.

Du kommer även få tillgång till en sluten Facebookgrupp med onlinecoaching mellan gångerna (med fokus på problemlösning) och där du kan dela erfarenheter och tips med de andra deltagarna och instruktören. Du kan även ladda upp film på din träning där och få återkoppling.

NÄR?

Inga datum planerade just nu, anmäl dig till väntelistan så hör vi av oss när vi planerat in nya kursdatum

KOSTNAD

Kursen kostar 14 500 ink moms. Du kan delbetala den: När du anmäler betalar du en fjärdedel av kurskostnaden och senast en vecka inför varje helg betalar du en fjärdedel per tillfälle. Välj förskottsbetalning till bankgiro om du vill delbetala, kom ihåg att ange ditt ordernummer. Anmälan är bindande.

FÖRKUNSKAPER:
Du behöver ha avlämningarna mer eller mindre på plats, då vi i denna kurs  kommer ägna dem väldigt lite uppmärksamhet. (Om du inte har det kan du ta ett par privatlektioner onilne eller IRL med Lena). Du bör även ha startat stoppsignalsträningen och dirigeringsträningen. Är du osäker på din hunds kunskaper inför anmälan kan du bara höra av dig till instruktören!

INSTRUKTÖR:
Lena Gunnarsson
Läs mer om Lena här

FRÅGOR?
mejl: lena@klickerforlaget.se
tel: 070-300 80 99 (dagtid vardagar)

Deltagartyp

Med hund, Observatör utan hund, Reservlista med hund

Instruktör

Lena Gunnarsson

Plats

Hajom, Hällingsjö

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera ”Från kastad köttbulle till uppflog på fasan – spanielkurs för unghunden”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0