Hem » Hundkurser » Den livsviktiga inkallningen

Den livsviktiga inkallningen

 

Ju bättre inkallning jag har på min hund desto större frihet kan jag ge den. 

Det är en gammal sanning som de flesta av oss nog vet. Men handen på hjärtat, hur bra inkallning har du egentligen på din hund? 

Är du som vi och älskar att ge din hund stor frihet och se den springa lösa över stock och sten och äng? Vi har hundar som är jaktavlade och de har ett naturligt stort viltintresse. Det kan vara en utmanande kombo. För en hund får aldrig, aldrig springa efter ett vilt – om det inte handlar om en jakthund av den typen som ska göra det förstås.

Lenas tre hundar har olika bra inkallningar. De har därför helt olika vardagspromenader ihop med henne. En går i princip alltid lös. En går oftast lös men aldrig mitt inne i villakvarter eftersom han älskar att utforska folks trädgårdar 😉 och Lena måste vara väldigt aktiv under den delen av promenaden för att hålla honom utanför dem (och hon är lite lat så då håller hon honom oftast kopplad där ;)). Den tredje går bara lös korta stunder när hon står helt stilla i mitten av en äng.

Den sistnämnde är en jaktgalning av rang. Lenas mål är att han åtminstone ska kunna gå delar av promenads lös – utan att jaga olovligt – och ha koll på matte. Eftersom hon av olika skäl slarvat lite med grundträningen när han var liten (han är två år nu) har hon tagit tag i den nu istället. Och den är himla rolig! Det är kul att steg för steg göra det svårare och svårare, att lägga till störningar, att utmana med svårare miljö och avstånd. Men först måste man lägga den där grunden som gör det enkelt för hunden att göra rätt. SEDAN kan man göra det svårare och lära att hunden aktivt ska välja bort sådant som lockar den.

Vill du också få en bättre inkallning på din hund? Spana in vår inkallningskurs online!
Den finns i två varianter: 

Inkallningskurs enligt Apportering till vardag och fest MED återkoppling

Inkallningskurs enligt Apportering till vardag och fest UTAN återkoppling

Kursen utgår delvis från vår bok Apportering till vardag och fest men innehåller även andra övningar.

Avslutningsvis kommer här en film som innehåller en liten del av en övning som ingår i kursen och som är en av de allra sista övningarna. Vi kallar den “störningspromenaden”. På en störningspromenad riggar vi ett antal överraskningar så som en joggare som kommer förbi, en liten “hare” som springer iväg (dvs leksak som dras iväg) och ett hundmöte. På filmen går Lena med sin unghund Quling på en för hunden helt ny plats. Snart kommer ett hundmöte (Elsas hund Ludde som Quling inte vet är i skogen också). Innan hundmötet får Lena chansen att belöna för att Quling tar kontakt spontant också. När väl Ludde dyker upp så stannar Quling upp och spanar. Då kallar Lena in. Sedan belönar hon Quling med det roligast han vet – att få springa och hämta en apport som sedan tidigare är utlagd bakom dem.

Varukorg
Rulla till toppen
0