Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 15: De oplanerade belöningarna

Julkalender Lucka 15: De oplanerade belöningarna


Bakom dagens lucka gömmer Lisa Winbo som är det senaste tillskottet i Klickerförlagets “intruktörsstall”. Lisa har haft anledning att fundera en del på det här med när hundarna belönar sig själva – för beteenden som vi inte alls vill att de ska belönas för. Med två jakthundar i huset gäller det att vara steget före, hela tiden ?.

 I dagens lucka kan du önska dig en julklapp från kalenderns sponsor Hundkrut
(Se längst ner i inlägget hur du önskar.)


Att hundar – och andra djur också för den delen – upprepar beteenden som de tjänar på vet vi. Vi använder oss
av detta när vi tränar hunden genom att ge den belöning för rätt beteende. Men hunden lär ju sig inte bara saker när vi aktivt tränar utan hela tiden. I det dagliga umgänget med hunden utsätter vi den ständigt för saker som hunden upplever som positiva. Vi går promenader, leker, kelar, ger mat osv. Olika hundindivider tycker olika mycket om olika saker. Hur många har inte upplevt att hunden som älskar att kela plötsligt krafsar med tassen eller gnäller om man slutar klia? Ofta resulterar det i att man börjar klappa hunden igen. Och har då lärt den hur den ska göra (krafsa) för att komma åt en åtråvärd belöning (klia). Hunden har med andra ord tränat dig ?.

Ibland kan detta ställa till problem och motverka den inlärning du egentligen vill ha. Förutom att belöna önskvärda beteenden kan vi nog vara överens om att det är en fördel i hundträning att vara konsekvent: att belöning för “sitt” alltid kommer efter att hunden satt sig och inte ibland även när hunden lagt sig ner. En av de tydligaste vardagliga situationerna när detta kan uppstå är när du vill lära hunden att gå i koppel utan att dra. Hunden drar oftast för att den har bråttom framåt, mot nya doftfläckar, mot andra hundar eller människor. Då blir att komma framåt en belöning för hunden. Det som gör inlärningen (och bevarandet) av beteendet “gå fint i koppel” svårt är oftast att vi har svårt att vara konsekventa. När du går ut på gräsmattan för att träna något är du 100 procent fokuserad och inställd på hundträning men så är inte alltid fallet när du tar hunden på promenad, eller? Vi har bråttom till jobbet eller skolan, vi tänker på annat, vi pratar i telefonen och hunden ges ofta möjlighet att dra. “Sitt” betyder helt plötsligt “ligg” och belöning utdelas. Ett sätt att komma runt detta kan vara att bara gå ut med hunden i koppel och halsband när vi har tid, tålamod och träningsfokus och vid alla andra tillfällen använda sele och då tillåta hunden att dra. Halsband och koppel blir då en signal för hunden som den kopplar till träningen att gå utan att dra. När hunden blivit duktig på att gå fint i kopplet brukar det vara lätt att överföra även till när hunden går i sele.

På samma sätt kan du förstärka hundens beteenden i en rad vardagliga situationer. Om hunden är ivrig inför promenaden, steppar runt, gnäller och går upp i varv är det detta du belönar i samma stund du går ut genom dörren. Har du en het hund som lätt går upp i varv och dessutom vill syssla med något som kräver lugn och fokus hos hunden även i heta situationer kan det vara bra att tänka på detta. Har du till exempel en retriever eller spaniel som du vill använda i jakt och på jaktprov vill du ju inte lära hunden att steppande och ljudande är ett bra sätt att att få den efterlängtade aktiviteten (att gå ut genom dörren/få apportera viltet). Här har du istället alla möjligheter att träna hunden i att vara lugn och stilla även i förväntan – på ett kontrollerat sätt – även i vardagen.

Så ta ett steg tillbaka och observera din hund. Vilka tillfällen i vardagen tycker din hund utgör belöningar? Ofta kan du använda dessa situationer till din fördel eller åtminstone undvika att de orsakar problem genom att vara medveten om dem. En insikt om vad hunden belönar sig med kan också ge en större förståelse för varför hunden beter sig som den gör.

 


Julklappen du kan önska dig idag är en valfri produkt med maxvärde 150 kronor i hundshopen Hundkrut. Skriv din önskning i kommentarsfältet (ange vad i shopen du önskar dig) som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera varför du vill ha julklappen! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 17.


Idag gratulerar vi vinnaren av lucka nummer 13: Annica Andersson som skrev:

Inte precis jaktapportering men jag har som mål att under 2017 att starta startklass med min mops. Vi har de flesta momenten men stötestenen är just apportering (avslutet) och skulle bli överlycklig om vi vann en privatlektion.

Grattis Annica! Mejla oss på info@klickerforlaget.se så får du och Elsa komne överens om hur ni ska få till lektionen. 🙂


8 reaktioner på ”Julkalender Lucka 15: De oplanerade belöningarna”

 1. Malin Freij

  Vi önskar oss en Hol-ee- Fotball L! Jag försöker lära mig att bli duktigare på att belöna min hund med annat än bara godis och vet att lekbelöning är jättebra. Därför önskar jag mig Hol-ee- Fotballen, den ser ju superkul ut och jag är säker på att min vovve hade älskat den och det hade hjälpt oss att ha kul i träningen!

 2. Maria Andersson

  Min hund slaktar alla leksaker på en sekund
  förutom Kong-produkter som håller i längden
  Därför önskar jag mig en Crackleball till min hund
  en rolig kvalitetsleksak som sticker ut från mängden

 3. Trine Larsen

  Vi ønsker os en Starmark Funball med handtag i str. S . Fordi min hund elsker at blive belønnet med boldt.. Jeg har kigget på Starmark boldte mange gange. men aldrig fået købt en:)

 4. Jag önskar mig en rolig och hållbar belöningsleksak till min staffetik som älskar att träna. Jag vill lära henne att apportera med avlämningar och jaa, vi har en del att jobba med 😉 Vi gör bytaleken med stor framgång och jobbar vidare med de andra bitarna.

 5. Emmie Barklund

  Jag önskar mig boken “agilityklasser.” Mitt stora mål är att lära henne agility där hon får utlopp för sin fart och energi, samt träna upp bandet mellan oss.

 6. Klickerförlaget

  Grattis till vinnaren av lucka 15, Malin Freij som skrev:
  Vi önskar oss en Hol-ee- Fotball L! Jag försöker lära mig att bli duktigare på att belöna min hund med annat än bara godis och vet att lekbelöning är jättebra. Därför önskar jag mig Hol-ee- Fotballen, den ser ju superkul ut och jag är säker på att min vovve hade älskat den och det hade hjälpt oss att ha kul i träningen!
  Malin! Mejla info@hundkrut.se – så bestämmer ni var julklappen ska levereras! ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0