Dagens lucka är skriven av Sara Karlberg och Helena Eriksson. Sara driver Svenska Terapihundskolan och Helena har sedan start arbetat vid Saras sida och hållit utbildningar främst i Göteborg. Både Sara och Helena arbetar även som hundförare, Sara i egenskap av egenföretagare och Helena i egenskap av anställd socionom på den lilla gården Stallyckan. Tillsammans samlar de nu sina erfarenheter och arbetar på en bok om sociala tjänstehundar som ges ut av Klickerförlaget under 2018.
Terapihund. Vårdhund. Besökshund. Skolhund. Kompishund. Fadderhund. Läshund. Kärt barn har många namn som man brukar säga, något som känns högaktuellt för den sortens hundar som tillsammans med sin förare arbetar med människor på olika sätt. För att krångla till det ytterligare är dessutom de hundar som kallas för therapy dog i USA och England ofta de hundar som i Sverige kallas för besökshund. Med benämningarna terapihund och vårdhund i Sverige menar man ibland samma sak, och ibland inte alls. Ett svenskt begrepp som kommit att fungera som paraplybegrepp för alla dessa former av tjänstehundar är ”Sociala tjänstehundar”. Det är om detta, om sociala tjänstehundar, som vi just nu sitter och skriver om med förhoppningen om att få ihop en innehållsrik och trevlig liten bok.
Begreppsröran kring den här formen av tjänstehundar beror antagligen delvis på ett annat talesätt, nämligen ”ju fler kockar, desto sämre soppa.” Å andra sidan förespråkar vi många kockar, samarbete över gränser, transparens och ett öppet klimat inom fältet. Men kanske vore det fint med en köksmästare som kontrollerade kvaliteten ibland, och säkerställde att ärtsoppan är just ärtsoppa och inte rödbetssoppa. Tills vidare är det istället upp till matgästen att undersöka att tillagningen av soppan motsvarar dennes krav. På samma sätt är det upp till blivande elever och uppdragsgivare att undersöka den utbildningsarrangör och den utbildning de är intresserade av för att se innehållet och bedöma dess aktualitet. Ett stort ansvar, kanske extra mycket eftersom man inte kan veta det man inte vet och inte kan vara expert på något man är grön inom.
Här kommer några tips till dig som funderar på att utbilda din hund och dig själv till ett socialt tjänstehundsteam:
- Hur tränas hundarna? Vilka träningsmetoder används vid inlärningen? Vi förespråkar förstås positiv förstärkning och klickerträning. Aversiva metoder, korrigeringar och hårda tag hör inte hemma när vi ska forma hundar som ska lita på, och uppskatta, människor i alla dess former.
- Vad innehåller utbildningen? Är den tillräckligt gedigen? Finns tydlig transparens och öppenhet? Många arrangörer saknar inblick i andra arrangörers utbildningar, så att be om en jämförelse är ofta onödigt. Men ring upp och ställ frågor och jämför själv. Skapa dig en tydlig bild av innehållet.
- Testas hunden innan för att bedöma hundens och förarens förmåga att kunna genomföra utbildningen OCH klara en godkänd examen? Vad som helst kan hända under utbildningens gång, men det finns egenskaper som med största sannolikhet kommer stjälpa ekipaget hur mycket vilja föraren har. På samma sätt finns det egenskaper som vi ser ökar sannolikheten att ekipaget får lön för mödan genom en godkänd examen.
- Vad säger elever som går, eller har gått, utbildningen? Kanske vill du känna en gemenskap? En slags laganda i en bransch som annars kan kännas ganska ensam? Kanske vill du bara veta vad eleverna tyckt om själva utbildningen. Det kan ändå ge mycket att få ta del av andras upplevelser. Kanske vill du veta om arrangörens elever faktiskt når ut i arbete ute i verkligheten. Den som frågar får svar.
- Om du uppskattar en fortsatt kontakt och fortsatt stöd, passa på att även fråga om fortsatta klassträffar, föreläsningar, läger eller vad du nu önskar av den arrangör du väljer. Fråga inte bara vad som kommer, utan även vad som varit.
- Fundera på vad du önskar av läraren på utbildningen. Alla är vi individer, och personkemi påverkar förstås på vem vi får förtroende för. Men det finns ju andra faktorer som också spelar in. Själva vill vi utbildas av personer som själva är utbildade inom det aktuella området. Vi önskar att de som lär oss om detta själva arbetar inom området. Vi önskar också lärare som håller sig uppdaterade på exempelvis aktuell forskning, deltar på konferenser och på fler än ett plan är insatta på det område de utbildar inom. Här skulle det kunna vara att läraren är utbildad både vad gäller hund och människa, som instruktör och omvårdnadspersonal samt att denne själv åtminstone delvis arbetar som hundförare. Att tänka igenom vad du själv känner är viktigt.
- Känn efter vad magkänslan säger. Det spelar inte så stor roll vad andra säger om det inte känns rätt för just dig.
Att utbilda och arbeta inom vård, skola och omsorg med sin hund som kollega är verkligen en ynnest, men det är också ett stort ansvar. Till er som är på väg in i branschen vill vi säga varmt välkomna, och stort lycka till!
Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig boken som Helena och Sara ger ut under 2018 på Klickerförlaget – den har ännu inget namn men vi kallar den “Sociala tjänstehundar” så länge. Vi skickar den till vinnaren när den kommit ut. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras i övermorgon.
Grattis Sven Rogberg som vann boken Agility – från grunder till första start (lucka 15) och skrev: Min dotter önskar sig denna. Hon kämpar för att få sin cockerspaniel klar för start och denna bok hade varit perfekt hjälp till henne!
Meja oss på info@klickerfrolaget.se och ange din adress, mobilnummer samt vilken lucka du vann, så skickar vi en bok!
Önskar mig boken sociala tjänstehundar, kanske något för mig och bulldoggarna. Verkligen en ny erfarenhet.
Jag och min skol- och terapihund Ziggy önskar oss den kommande boken eftersom det är både intressant och viktigt att ta del av och inspireras av andras erfarenheter och tankar.
Önskar mig boken Sociala hundar, det är nog något jag kan träna med min blivande valp 🙂