Hem » Julkalender » Julkalender lucka 16: Hoppteknik – bryggan mellan grundträning och verklighet

Julkalender lucka 16: Hoppteknik – bryggan mellan grundträning och verklighet

Dagens lucka är skriven av Annika Falkenberg är Godkänd Legitimerad Sjukgymnast med lång erfarenhet av klinisk verksamhet. Hon driver idag Hundverksta’n Sport & Rehabcenter med inriktning rehabilitering, friskvård och sport. Annika har skrivit tre böcker varav den senaste, Rörelseboken, är utgiven av Klickerförlaget. Vi hjälper även till att distribuera hennes andra böcker: Friskvård för hund och Friskvårdens grundstenar för valp & unghund. Hösten 2017 höll Annika en väldigt uppskattad clinic om hundars rörelser, hur man kan göra en rörelseanalys och sedan hitta övningar som stärker ens hund, i Göteborg. Clinicen utgick från Rörelseboken. Den 4 februari 2018 håller hon clinicen igen i Landvetter – läs om den här.


Hoppteknik innebär att hunden får lära sig att använda sin kropp på ett balanserat och säkert sätt inte bara i de vanliga gångarterna utan även när den hoppar över olika hinder. Att hoppa är krävande för hunden då den ska ta hänsyn inte bara till sig själv utan även ett eller flera hinder i sin väg. Missar den i sin bedömning av hindret kan den skada sig. Tar den i på fel sätt kan den skada sig. Hamnar den i obalans kan den skada sig. Hamnar kraftlinjer och rörelseenergi i avvägda banor blir hoppet effektivt, balanserat och säkert.

Så fort vi släpper hunden lös och låter den röra sig med fart och kraft har vi som tränare mycket liten möjlighet att styra vad hunden väjer att göra med sin kropp. Vi kan ge den bra grundträning och vi kan anpassa de hinder den ska ta sig över till viss del. Vi kan inte bygga om skogen eller förutse varje nyans i terrängen eller det område hunden ska röra sig i. De flesta grenar inom hundsporten innehåller moment med hopp i en eller annan form. Kunskapen är lika viktig oavsett hur många hinder hunden ska ta sig över; ett bruks- eller IPO hinder av hårt trä eller en agilitybana med flera svåra hinderkombinationer staplade i snabb följd efter varandra. Hunden använder även kunskapen i vardagen varje gång den hoppar över naturliga hinder i sin miljö.

Ge hunden kontroll

Jag ser hopptekniken som en viktig brygga från grundträning där vi bygger upp hundens muskler, tränar rörlighet och koordination i lugn och kontrollerad form till hundens eget ansvar vid mer fria aktiviteter. När den väljer själv med fart och luft under ”vingarna” kan vi inte längre påverka i stunden. Då är det viktigt att hunden kan lita på sin kropp och vet vad den klarar av och hur den ska göra alla avvägningar. Under många år saknade jag ett bra verktyg för att koppla ihop min grundträning med hundens egna fartfyllda liv. Med hjälp av anpassad hoppteknik har jag hittat den möjlighet jag sökte.
Som vanligt när det gäller mig lägger jag mycket fokus på att tekniken i rörelsen blir rätt. Jag lägger också mycket fokus på att hunden själv ska få tillgång till den kroppskännedom den behöver för att kunna använda tekniken jag vill förmedla. Om hunden inte vet hur den ska använda sin lärdom kommer den att göra som den alltid har gjort så snart den rör sig på egen hand. Det är mindre viktigt för mig att hunden kan hoppa många olika typer av hinder ur olika vinklar och på olika höjder. Det får den lära sig vid andra träningstillfällen. Jag skiljer noga på hinderträning och hoppteknik. En hund med bra hoppteknik lär sig snabbt att behärska olika hinder.
Lär dig hundens kapacitet
En annan fördel med att träna hoppteknik är att jag som hundtränare lär mig att läsa av min hund. Eftersom jag är med på alla träningar vet jag hur min hund hoppar. Jag vet hur högt, långt och vilka avstånd den är van vid och behärskar. Med den kunskapen har jag möjlighet att både utmana och utveckla min hund vidare i den aktivitet vi valt. Jag har också möjlighet att avstå sådant jag redan innan vet är för svårt för min hund. En mer effektiv skadeförebyggande åtgärd kan i alla fall jag inte tänka mig.

Hoppteknik är färskvara

I den film jag vill visa dig här i luckan får du följa med mig och min collie Aske på ett av våra träningspass. Jag och Aske tränar regelbundet dels grundövningar för att stärka och bygga hans höga och långbenta kropp, dels hoppteknik. Aske tävlar agility och det ställer extra stora krav på mig som tränare. Jag vill att han ska ha roligt, hoppa bra och framför allt få hålla på med detta i många år framåt utan skador. Vi har vid tiden för filmningen inte tränat hoppteknik på ett par månader eftersom vi ägnat sommaren åt tävlande och semester. Jag upplevde inte att det fanns några märkbara skavanker i hans hoppteknik efter sommaren men jag vet att han har en lite svagare högersida som vi lagt mycket tid på att stärka upp sedan han var liten. Det kändes som en god idé att inleda höstens träning med en liten uppfräschning.
Som du snart kommer att se är hoppteknik färskvara. Första omgången i den övning jag ställt upp ser inte alls bra ut. Jag väljer då att ta ut honom ur övningen och istället repetera upp några av de grundövningar vi använt för att skapa den styrka och stadga jag vill ha i hans kropp. Jag väljer inte att ändra uppställningen av hindren genom att luta på ribbor eller göra andra justeringar där redskapet tvingar hunden att ändra teknik. Hade han kunnat hoppa rakt hade han gjort det vid första försöket. Däremot provar jag gärna att flytta runt på mig själv eller belöningen för att guida honom. I det här fallet gjorde detta ingen skillnad.
Jag vill särskilt peka ut att det inte är möjligt att styrketräna sig till den skillnad i teknik som syns mellan första och sista hoppningen på filmen på bara några minuter. Däremot är det alldeles möjligt att putta till nervsystemet, det vill säga styrningen till de muskler hunden redan har, genom att repetera grundövningar.

 


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Rörelseboken. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka nr 14: Pia Ågren som önskade boken KLICK! Hundfotografering med glädje och skrev:  Önskar mig boken KLICK -hundfotografering med glädje. Jag vill ju fota min härliga hund, men tillfället försvinner på en nanosekund. Snabbt som ett klick, annars försvinner tillfället på ett ögonblick. Jag kommer att spritta av glädje när jag fotar min tok med hjälp av denna bok.

8 reaktioner på ”Julkalender lucka 16: Hoppteknik – bryggan mellan grundträning och verklighet”

  1. Önskar mig rörelse boken så jag kan lära mig och lättare motivera mina valpköpare att träna sina hundar.?❤️

  2. Har precis börjat träna agility med min pudel. Hon älskar det och med hennes pudelenergi är det full fart över hindren. Jag skulle verkligen behöva rörelseboken för att undvika att hon skadar sig.

  3. Jag önskar mig rörelseboken för att få böttre kunskap inför träning med mina tre hundar i olika åldrar 🙂

  4. Jag är i uppstarten i agilitykarriären till en pudel som både är snabb och tycker det är kul. Men ibland är hon lite klumpig… Jag vill önska mig rörelseboken så jag kan hjälpa henne undvika skador.

  5. Jag önskar Rörelseboken till min matte.Jag fick en frambensfraktur för en tid sedan efter att jag haft en tuff lek med min väninna.Efter detta är min matte alldeles för rädd när jag umgås med någon kompis.Jag vill att hon ska slippa vara det och med hjälp av denna bok träna upp min muskelatur och rörelse på bästa sätt.
    Voffhälsningar från Lucille

  6. Jag har Annikas bok Friskvård för hund och skulle gärna fördjupa mig mer i hur man tar hand om och förvaltar hundens fysik på bästa sätt genom Rörelseboken!

  7. Önskar mig Rörelseboken. Ha en collie som går genom rehabilitering pga skadad höft. Vi har fått några övningar och massage teknik som vi gör nästan varje dag. Jag hoppas att Rörelseboken blir en fantastik källa till nya övningar som kommer stärka upp min collies muskler och genom det hjälpa henne i agility.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0