Hem » Julkalender » Julkalender lucka 15: Effektiva belöningar

Julkalender lucka 15: Effektiva belöningar

Dagens lucka är skriven av Fanny Gott – författare till den sprillans nya boken Agility – från grunder till första start. Fanny  har tränat hundar i över 20 år och arbetar på heltid som instruktör inom företaget Klickerklok som hon driver ihop med sin man Thomas Stokke. Genom åren har hon tagit fram flera agility- och lydnadschampions, vunnit lag-SM i agility och även tävlat internationellt med framgång. Tillsammans med Thomas Stokke har hon tidigare skrivit boken ”Shaping” som också finns i Klickerförlagets sortiment.


Att använda belöningar effektivt är en viktig nyckel för att lyckas med agilityträningen. Belöningen har många funktioner som man kanske inte tänker på. Genomtänkta belöningar kan förbättra hundens fart, fokus, självständighet och koncentration på banan. Här är några av de saker som belöningen gör:

Motiverar hunden att vara med. En del hundar kan tänka sig att springa agility bara för att det är roligt, men de flesta hundar behöver en engagerande belöning för att vilja vara med på träningen istället för att göra något annat.

Förstärker beteenden vi gillar. Även om hunden skulle kunna tänka sig att springa agility bara för att det är kul så behöver du ha en belöning för att visa hunden vilket beteende du vill se mer av. Det är faktiskt viktigt att du har belöningar som är mer värdefulla för hunden än vad agility är i sig, så att du kan forma hundens beteende utan att bara ha straff – till exempel time-out från agility – som verktyg.

För att förstärka beteenden effektivt är det viktigt med tajming. Du behöver belöna hunden precis när han gör rätt. Om du väntar tills efter övningen kommer du kanske motivera hunden att prova igen, men du kommer att ha svårt att visa för hunden precis vad det var som han gjorde rätt. Jag springer nästan alltid med belöningen i handen för att kunna belöna hunden snabbt på agilitybanan. Jag försöker också vara tydlig med vad som är rätt. Om hunden gör ett misstag och jag behöver ta om en sekvens, ser jag alltid till att belöna så fort hunden gör rätt.


Skapar rätt aktivitetsnivå och fokus. Belöningen påverkar inte bara hundens viljestyrda beteenden, den hjälper också till att skapa rätt aktivitetsnivå hos hunden. En aktiv och fartfylld belöning skapar en högre aktivitetsnivå, vilket på sikt leder till att hunden förknippar agiity med fart och aktivitet. Vissa hundar behöver en lägre aktivitetsnivå, speciellt vid inlärning av nya färdigheter. Då kan lugnare belöningar som godis fungera bra för att hjälpa hunden att komma ner i varv och tänka bättre.

Genom klassisk betingning kommer också den aktivitetsnivå hunden har i belöningen att associeras med agilityhindren och träningssituationer. För en hund som inte har maxfart naturligt är belöningsutveckling och noggrant användande av fartfyllda belöningar det viktigaste verktyget du har när det gäller att bygga upp tempo och engagemang på banan.

Håller hunden på linjen. För att hunden ska kunna springa fort och utföra hindren korrekt krävs det att han alltid har fokus på linjen mellan hindren. Varje gång hunden tittar direkt på föraren tappar han fart och fokus. Om hunden tittar på föraren över hopphinder blir hopptekniken sämre och rivningsrisken ökar. Genom smart belöningsplacering, där belöningen dyker upp på den linje du vill att hunden ska springa på, lär sig hunden att hålla fokus rätt samtidigt som han är uppmärksam på dina signaler.

Agility - från grunder till första start

Genom att belöna hunden på linjen istället för från din hand kan du också öka hundens självständighet och göra den mer bekväm med att jobba på avstånd utan att bli osäker eller stressad. Om hunden alltid får godis från handen kan det vara svårt att få hunden att se värde i uppgifter som inte är nära föraren. Idag är det vanligt med så kallade belöningsmaskiner, som ger hunden godis från en skål när föraren trycker på en fjärrkontroll. Det kan vara ett bra alternativ till att ge godis från handen, men det är viktigt att komma ihåg att det är en stor visuell hjälp och att det kan vara svårt att överföra till situationer där det inte finns en maskin som lockar. En kastad belöning dyker upp efter att hunden har utfört uppgiften, men lockar den inte att röra sig åt ett visst håll så som en belöningsmaskin gör.

När du planerar vilka belöningar du ska använda på agilitybanan, och hur du ska använda dem, är det alltså många saker du behöver fundera på. Du behöver en belöning som hunden verkligen tycker om, som kommer i rätt sekund, som försätter hunden i rätt aktivitetsnivå och som dyker upp på rätt plats. Det är oftast lättast när man kan använda leksaker i träningen. En bra leksak kan användas för att hitta en hög aktivitetsnivå och fartfylld känsla hos en hund som behöver bättre fart och fokus. Leksaken kan kastas eller läggas ut för att hamna på hundens linje. Det är ofta värt besväret att lära hunden att leka även om godis är favoritbelöningen. Leken kan användas för bra belöningsplacering och för att få hunden i rätt sinnesstämning.

Vissa hundar behöver fortfarande få godis för att de ska tycka att det är värt att vara med på träningen, men det kan komma efter leken. Man kan till exempel lära hunden att hämta en tennisboll för att få en godbit, eller dra i en kamptrasa för att få godis. Med bra tajming kan man få hunden mer och mer intensiv i leken, och till slut bli ofta leken belönande i sig. Om du inte vill eller kan leka med hunden får du bli ännu mer kreativ. Det finns leksaker och tuber som man kan lägga godis i och därmed fungerar att kasta till hunden.


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig boken Agility – från grunder till första start. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka 13: Malin Johansson som önskade sig Rallylydnad – från grundfärdigheter till mästare och skrev: Önskar mig denna boken så fruktansvärt mycket! Jag tränar och håller kurser i rally och känner att jag behöver ny inspiration både till mig själv och kurserna. Planen är att komma ut på tävling till sommaren med Lycce. Tror boken hade kunnat hjälpa oss att fila på detaljer och sedan hjälpa oss vidare i dom andra klasserna ? Hade varit den perfekta julklappen!

Mejla din adress, mobilnummer och mejladress samt ange vilken lucka du vunnit till infp@klickerforlaget.se

5 reaktioner på ”Julkalender lucka 15: Effektiva belöningar”

 1. Önskar mig Agility – från grunder till första start till mig och min blivande agility kompanjon som kommer födas i januari och även till min nuvarande tik så jag kan lära mig att motivera och leka fram deras bästa förmågor på banan

 2. Annelie Östan Riise

  Önskar mig Agility-från grunden, har haft ett långt uppehåll från agility, livets väg är i bland kantat av olika sogsamma ögonblick. Nu har det vänt och en ny potentiell stjärna springer vid min sida. Önskar mig boken för att inspireras i vår träning.

 3. Önskar mig agilityboken. Har en unghund som jag har sett potential agilityhund i, så jag skulle väldigt gärna vilja vinna och se mer hur jag kan stötta och hjälpa henne framåt. Jag vill också kunna styra henne helt med kommando, så även jag som sitter i elrullstol kan tävla med henne i framtiden.

 4. Ann Hopstadius

  Jag önskar mig Agilityboken, så jag hinner läsa den innan Clinicen med Fanny Gott.

 5. Therese Jakobsson

  Verkar vara en fantastisk bok av en fantastisk agilityförare, nummer 1 på min önskelista i år!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0