Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 19: Raka linjer över hinder

Julkalender Lucka 19: Raka linjer över hinder

Bakom dagens lucka gömmer sig Elsa Blomster. Elsa driver Klickerförlaget ihop med Lena Gunnarsson och de har skrivit boken “Apportering till vardag och fest“, som kom ut för fyra år sedan. Elsa tränar jaktaportering med sina tre golden retrievrar och håller kurser i både Sverige och utomlands med utgångspunkt i boken. Elsa brukar ta en sväng till England varje år och träna och gå på jakt, gärna ihop med Åsa, och sist de var där var det här med raka linjer över hinder en av sakerna som de tränade lite extra på.


En rak linje från A till B kan kännas självklar för oss, men den är långt ifrån lika självklar för hunden – framförallt om det är kuperad terräng eller hinder i form av staket, omkullfallna träd eller snår på vägen. Springa rakt över en platt fotbollsplan eller längs en stig är inte så svårt, men att springa rakt över ett kalhygge, över en bäck eller snett över en stig är desto svårare. Därför gillar vi att lägga in hinder och terrängskiften i dirigeringsträningen så tidigt som möjligt.

När Åsa och jag var i England i höstas tränade vi på precis det. Vi hade dessutom turen att vara på ett ställe som var iordningställt för hundträning så hindren var utformade så att det var svårt för hunden att gå runt – och därmed lättare för oss att få till lyckade repetitioner. Vi började på nära håll och baklängeskedjade sedan hinder för hinder. Den färdiga linjen bestod av fem hopp: hopp över fårstaket med överliggare, hopp över fårstaket med överliggare, hopp över fårstaket utan överliggare, hopp över fårstaket utan överliggare och hopp över mur. Fårstaketen var gjorda som små runda hagar, så det gick att stå i dem och lära hunden att hoppa in och ut, vilket vi gjorde allra först för att få hundarna vana vid att hoppa över staketet. Vi har ju inte lika mycket staket här hemma så våra hundar var inte så vana vid att hoppa över staket, men det lärde de sig snabbt. 🙂

Vi började med att kasta en markering över en mur och låta hunden hämta den. Sedan kastade vi ut ett föremål till på samma ställe och klättrade över det första staketet tillsammans med hunden för att sedan skicka hunden över första staketet och över muren för att hämta föremålet. På det sättet fortsatte vi tills vi hade tagit oss över alla hindren tillsammans med hunden och hunden hade hämtat föremål från alla avstånden. För att göra det ännu svårare varierade vi ibland med att inte låta hundarna se att det kastades ut ett föremål utan lita på att det fanns något att hitta trots att de varit där innan. I filmen nedan kan du se hur vi gjorde:

 

Slutmålet är förstås att hunden ska kunna gå på ett dolt linjetag och hoppa hela vägen över hindren utan att ha sett att det finns något i slutet. Stegen som vi följer för att komma dit är (oftast 😉 ):

• Visa hunden att det finns något där: 
– gå med hunden ut till stället och lägg ut ett föremål (föremålet kan förstås bytas ut mot en matskål)
– lägg ut ett föremål så hunden ser det (eller medhjälpare som gör ett litet ljud när föremålet läggs ner)

• Markering, sedan linjetag till samma ställe (utan att hunden sett att något nytt lagt ut)

• Markering, men vänta en stund innan vi skickar hunden på linjetag dit (memory/minnesmarkering)

• Komma tillbaka till samma ställe dagen efter och skicka på linjetag utan att hunden sett något

• Testa att skicka på linjetag på ett nytt ställe

I träningen ser vi då till att variera EN av följande åt gången:

• Avstånd

• Störning

• Svårighet (dvs hur ”dold”/suddad platsen är för hunden – om vi ökar avståndet gör vi oftast minnet starkare för hunden så att hunden får gå riktigt långt på minnesmarkeringar men kortare på dolda linjetag – allt anpassat efter hundens utbildningsnivå och för att den ska lyckas fyra gånger av fem).

Samma sak gör vi förstås sedan även med höger-, vänster- och vidare ut-dirigering, så att även de fungerar trots att det är hinder ivägen. Så nästa gång när du ska träna dirigeringar – leta upp den knöligaste vägen du kan hitta och testa att baklängeskedja den till en riktigt lång, rak linje!


Så här önskar du dig julklappen:julkalender_luckor
Julklappen du kan önska dig idag är förstås ett exemplar av “Apportering till vardag och fest”. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera varför du vill ha boken! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 20.


Grattis till vinnaren av lucka nummer 17 Marita castillo som skrev:
Familjen önskar att få studera denna bok för att kunna grunda oss igen samt att förmedla den vidare till valpköpare.

Grattis Marita med familj (och valpköpare 😉 ) boken kommer på posten!

 

8 reaktioner på ”Julkalender Lucka 19: Raka linjer över hinder”

 1. Ja ger mig inte, denna bok har ja drägglat över sen den kom ut, va den skulle underlätta för mig ang bära å apportera nu när Täva utbildas och när valpen kommer! Tredje gången gillt säger dom ju så nu håller ja tummarna!

 2. Boken har för mig varit som en bibel och den bästa start jag kunnat ge min hund i apporteringsarbetet så jag önskar mig ett exemplar för att kunna ge den som julklapp till min kompis som snart börjar sin resa med sin golden valp! 😀

 3. Och jag önskar mig boken så att jag kan läsa på ordentligt innan min jaktgoldenvalp (förhoppningsvis) dyker upp till sommaren, och börja träna grunder tidigt 🙂

 4. Therese H Lundberg

  Jag önskar mig boken för att få mer kött på benen när det gäller apportering så att mina storpudlar får göra mer av det som de älskar! ??

 5. Träna linjer behövs absolut,
  de är inte lika raka en bit ut.

  Om matte tränade mera grunder,
  skulle det säkert för träningen göra under.

  Denna årstid när man helst vill va inne,
  läs i boken och fräscha upp ditt minne.

  Boken står redan i min hylla,
  bättre att någon annans dag förgylla.

 6. Får aldrig glömma att träna annars hoppar vovven gärna upp på knäna.
  Det vill ingen just därför träningen.

 7. Idag gratulerar vi vinnaren av lucka nummer 19, Paulina, som skrev:
  Boken Apportering till vardag och fest har för mig varit som en bibel och den bästa start jag kunnat ge min hund i apporteringsarbetet så jag önskar mig ett exemplar för att kunna ge den som julklapp till min kompis som snart börjar sin resa med sin golden valp!
  Grattis Paulina, vi skickar ett ex av Apportering till vardag och fest till din kompis! Mejla oss på info@klickerforlaget.se så vi vet var vi ska skicka den. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0