Hem » Böcker » Emelie Johnson Vegh » Lucka 2, 2:a advent: Hundnostalgi med Emelie Johnson Vegh

Lucka 2, 2:a advent: Hundnostalgi med Emelie Johnson Vegh

I år har vi på Klickerförlaget en lite annorlunda kalender – verkligen en ADVENTSkalender – då vi publicerar fyra luckor; en vid varje advent. 🙂 Varje lucka innehåller ett tips från någon av våra författare och såklart kan du önska dig författarens bok (eller böcker) till dig själv eller en vän i julklapp. Du kan önska till och med torsdagen i veckan därpå. Vinnaren meddelas sedan i nästa adventslucka. Välkomna!


Andra luckan är en hälsning från hundtränaren och författare Emelie Johnson Vegh. Hon har skrivit våra två barnböcker (9-12 år); Ellinors sommar och Ellinor på klubben (som just nu finns på superrea!). Tillsammans med Eva Bertilsson driver hon Carpe Momentum där de håller kurser och föreläsningar inom beteende och lärande, och de är de enda som är certifierade att utbilda andra i TAGteach i Norden.


Så här i juletider, med ljusen tindrande och saffransdimman hängande tung över nejden, är det lätt att bli nostalgisk. Jag stod och slog in julklappspaket med mina böcker Ellinors sommar och Ellinor på klubben häromdagen och blev så där ärkenostalgisk efter mina dagar i Lunds Hundungdom. Att packa träningsryggan och ta bussen genom halva stan för att komma till klubben. Packa in en väldig massa ungar och hundar i en hyrd buss och åka upp till Stora Stockholm, bo på golvet i Botkyrka hundungdoms klubbstuga, gå runt på Stora Stockholm, plocka varuprover, titta på tävlingar och bli amazed.  Åka på kanotläger, pluppa ner en hund eller två i varje kanadensare, paddla lagom taffligt i Immeln, hänga runt lägerelden och sova i tält. Åka hela gäng och tävla i agility. Det var något väldigt självklart i alltihop. Alla hundar funkade ihop (utom en och vi visste allihop att hon behövde lite utrymme), hundarna hängde med överallt utan mankemang (upplevde vi) och man hade all tid i världen. Jag insåg där jag stod och tejpade papper att det fortfarande är en stor del i att jag väljer att leva med hund.

Mina år inom hundungdom formade mig på så många sätt. Men om vi ska göra det här kalenderinlägget relevant för fler än nostalgiska undertecknade, vad kan jag/vi ta med oss från det här? Att emellanåt fundera över sina visioner och drömmar är fina grejer. Att dra det hela lite längre, att ställa frågan ”hur ser det ut?” är ännu finare. Vad är det jag saknar när jag står här och är nostalgisk?

  1. Tid. Känslan av obegränsad tid. Hur ser det ut? Frigöra tid för att träna hund, hänga med mina hundvänner. Hur ser det ut? Boka in i kalendern, som alla andra möten. Hur ser det ut? Prioritera upp, ta bort nåt annat. Vi hinner allt, men vi prioriterar inte allt.
  2. ”Bli amazed”. Hur ser det ut? Skaffa möjligheter till input som wowar mig, får mig att känna stort. Hur ser det ut? Titta på de där klippen som läggs ut på youtube och facebook från stora tävlingar, tex. Ta mig tid att titta och känna att wow!
  3. Ut och njut! Hur ser det ut? Se till att hundarna har färdigheterna att hänga med på friluftsliv. Kunna ta sig i och sitta i en kanot. Springa framför min mtb. Springa trail både lösa och i drag. Åka tåg till platser. (Och jag inser att en hel del av det där inte alltid hände som hundungdom, att hundarna helt enkelt bara fick hänga på, men det är en diskussion för ett annat inlägg.)

Glöm inte dina rötter, dina varför! Vad är det du älskar med att leva med hund? Vad är din vision, dina drömmar? Hur ser det ut? Vad behöver du och din hund träna på för att ert liv ska kunna se ut på det sättet? Vi är ofta duktiga på att ha visioner för vår hundträning som syftar till träning och prov, men sämre på att titta på vardag i såväl det stora som det lilla. Ta lite juletid och julefrid och skapa förutsättningar för att leva ert fina liv!

Varma hälsningar Emelie


Från den 2:a advent till och med torsdag den 12 december kan du önska dig en av Emelie Johnson Veghs böcker böcker Ellinors sommar och Ellinor på klubben (för barn i åldern 9-12 år).  Önska på förlagets hemsida eller i inlägget på Facebook. Vinnaren meddelas i nämnda forum, den 3:a advent. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. 

Grattis till vinnaren av lucka 1: Inger Edlund som skrev: Önskar mig Apportering till vardags o fest,då jag är både uppfödare o instruktör ,så är det alltid bra med nya idéer och tips, till blivande valpköpare o på kurserna man håller ?

Inger, mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange din adress och ditt mobilnummer, så skickar vi boken. Tänk på att hämta ut den inom en vecka då du fått sms från fraktföretaget, annars skickas den åter till oss och det blir tyvärr dyrt. Grattis igen! 🙂

Varukorg
Scroll to Top