Hem » Böcker » Annika Falkenberg » Lucka 4, 4:e advent: Balansvågen – verktyget som hjälper dig att planera hundens fysträning

Lucka 4, 4:e advent: Balansvågen – verktyget som hjälper dig att planera hundens fysträning

I år har vi på Klickerförlaget en lite annorlunda kalender – verkligen en ADVENTSkalender – då vi publicerar fyra luckor; en vid varje advent. 🙂 Varje lucka innehåller ett tips från någon av våra författare och såklart kan du önska dig författarens bok (eller böcker) till dig själv eller en vän i julklapp. Du kan önska till och med torsdagen i veckan därpå. Vinnaren meddelas Senast 3 januari på vår hemsida och  Facebook.


Fjärde luckan är en hälsning från Annika Falkenberg Leg. Fysioterapeut och författare till Rörelseboken . Annika är en uppskattad föreläsare och kurshållare men jobbar framförallt med hundars fysik både för friskvård och rehabilitering. Läs gärna mer om Annika på hennes hemsida för Hundverkstan sport & rehabcenter.


Hur vet du vilka övningar din hund har bäst nytta av när du planerar er fysträning? Balansvågen hjälper dig att hålla reda på vilka rörelser din hund använder i olika situationer. När du vet hur din hund rör sig på egen tass kan du välja träning som utvecklar eller tillför nytt när du står för planeringen.

När du som hundtränare vill hjälpa din hund att träna kroppen, som friskvård eller för att utvecklas inför sin sport eller arbetsuppgift, finns det väldigt många övningar och träningsupplägg att välja på. Gör du en rörelseanalys får du reda på en massa saker om hur din hund använder sin kropp men det kan ändå vara svårt att plocka ut de bästa övningarna. Om du kan skräddarsy hundens träning så bra som möjligt kommer den naturligtvis att bli mer effektiv. Jag är en av de första att erkänna att jag dessutom är lite lat när det kommer till att träna mina hundar. Jag vill få ut så mycket som möjligt av den tid jag lägger ner. Det är här balansvågen kommer till nytta.

Tänk dig en gammaldags våg där två skålar hänger i varsin ände av en stång. Den ena skålen symboliserar hunden, den andra är din. I hundens skål lägger du allt som hunden gör på egen tass. Det kan vara saker som vilken gångart den helst väljer, vilket håll den helst svänger åt. Studsar den mycket på bakbenen, sätter den sig alltid på höger skinka? Sträcker den på sig på morgonen och i så fall vilka ben, gillar den att simma, hur ser det ut när den leker? Ju mer nyanser du kan fånga av sådant som hunden gör själv i sin vardag när det kommer till rörelser desto mer välfylld blir hundens skål. En välfylld skål innebär samtidigt att du vet en hel del om din hund.

Vad ska du då fylla din egen skål med? Där lägger du in allt som du är med och påverkar. Det kan vara saker som till exempel att du tränar fritt följ med hunden på vänster sida, att du använder sele, att ni joggar en halvmil i veckan och kanske du brukar lyfta ner den ur bilen när ni är ute och åker. I din skål finns naturligtvis alla övningar du gör med din hund, dels fysträning men också all annan träning. Allt du gör, eller inte gör, med din hund kommer att påverka innehållet i hundens skål. Du är indirekt med och formar hundens kroppsminne.

Det innebär i praktiken att om du vill påverka hundens sätt att röra sig måsta du ändra eller lägga till i din egen skål. Vill du få hunden att välja till exempel det svagare bakbenet mer måste du göra övningar där den stimuleras att göra den rörelse som saknas. Om hunden själv alltid vänder åt vänster, lägg in fler högersvängar. Om hunden studsar och hoppar mycket, lägg in träning där den har alla ben i marken. Lägger du till övningar där hunden gör samma rörelser som den redan väljer själv kommer du i värsta fall att bygga in en obalans eller ett problem så att det förstärks istället för att balanseras. Är du däremot nöjd med hur din hund använder sin kropp kan du efter samma princip hjälpa den att behålla en god vana.

Jag har gjort en liten film till dagens lucka där du kan se hur min lilla kelpie Flyga rör sig på ett utvalt underlag ute i skogen. Först får du se hur det ser ut när hon får röra sig fritt. Sedan visar jag vilka övningar jag väljer för att påverka henne att göra andra val. Mitt huvudsyfte med dagen är att träna hennes ryggstyrka. Jag har redan varit inne i rörelsebiblioteket och plockat ut övningar som hjälper oss att komma åt ryggen och där har jag också kikat på den kriterielista som finns till varje övning. Genom att kika ner i hennes vågskål ser jag snabbt var hon befinner sig i sitt kroppsminne och kan anpassa träningen så att den får henne att utvecklas från sin nivå.

De övningar jag valt att arbeta med den här dagen är en kombination av gåträning, riktad träning rygg och vänster bakben samt pansarvagnen. Vill du läsa mer om balansvågen eller övningarna hittar du allt om detta och mycket mer i Rörelseboken.

Julhälsningar från Annika!


I dagens lucka kan du önska dig Rörelseboken av Annika Falkenberg. Skriv din önskning i kommentarsfältet på hemsidan eller på vår Facebooksida. Vinnaren meddelas på hemsidan senast den 3 januari. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Grattis till vinnaren av lucka 3: Åsa Haraldsson som skrev: Jag är en lycklig matte, till ett svart lakritstroll ☻
Men på kameran har jag dålig koll.
Att fota en racerpudel är inte lätt?
Men jag hoppas att jag kan lära på något sätt.
Så därför önskar jag mig boken KLICK?
Så jag får lära mig några trick.
För jag vill så gärna spara på vackra minnen,
som när Frasse bär på den stora pinnen.
Att träna med sin hund är fantastiskt kul.
Önskar alla en riktigt GOD JUL
???

Åsa! Mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange ddin adress och ditt mobilnummer så skickar vi boken till dig. 

1 reaktion på ”Lucka 4, 4:e advent: Balansvågen – verktyget som hjälper dig att planera hundens fysträning”

  1. Ingela Dahlstedt

    Rörelseboken behöver vi, full av inspiration och tips! Labradorerna far fram som dårar i berg och skog-en stillsam skrittpromenad behöver vi öva på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0