Hem » Böcker » Åsa Jakobsson » Månadens bok april: KLICK – hundfotografering med glädje – Åsa tipsar

Månadens bok april: KLICK – hundfotografering med glädje – Åsa tipsar

Månadens bok i april är KLICK – hundfotografering med glädje av Åsa Jakobsson. Åsa har dessutom skrivit ytterligare ett par böcker, varav “Vardagsträning med klicker” också finns utgiven hos oss på Klickerförlaget. Nedan tipsar Åsa om vad du kan tänka på när du ska fotografera din hund!

En av de allra vanligaste frågorna jag får är hur jag får hunden att gilla att bli fotograferad och titta på kameran. Ofta följt av “min hund bara går, eller tittar på allt annat”.

Det enkla svaret är: jag tränar det.

Quickfix som godis på kameran och roliga ljud (jag har en stor uppsättning lockpipor och andra ljudmakare) fungerar bra på hundar som inte är mina och som jag fotograferar en eller ett par gånger, men mina egna hundar fotograferas så pass ofta att det behövs en mer långsiktig lösning.

TRÄNA HUNDEN ATT TITTA PÅ KAMERAN

Alla mina hundar har fått lära sig “ett klick en belöning”. Alltså, ett klick med kameran betyder belöning på väg. Klickertränar du din hund? Min kamera är min klicker. Jag börjar med kameran riktad mot marken, och lyfter sedan kameran mot ansiktet lite i taget.

Steg två är att faktiskt använda “klicket” för att markera ett beteende jag gillar: att titta på kameran. I början kanske jag lockar lite med godis, men efterhand låter jag hundarna själva testa sig fram. Shaping helt enkelt! Klick för rätt beteende.

Och till sist lägger jag på en signal för att titta på kameran. Ett uppmärksamhetsljud eller ett ord. Lite som Emelie och Tessa visar här:

Varukorg
Rulla till toppen
0