Hem » Böcker » Elsa Blomster & Lena Gunnarsson » Månadens bok: Valpträning till vardag och fest – författarna tipsar

Månadens bok: Valpträning till vardag och fest – författarna tipsar

Den här månaden presenterar vi “Valpträning till vardag och fest” av Elsa Blomster och Lena Gunnarsson lite extra. Både den och deras tidigare bok, “Apportering till vardag och fest” vänder sig i huvudsak till fågelhundsägare, men vem som helst som vill lära sin hund att apportera, gå fot, stoppa på signal och komma på inkallning kan ha glädje av dem. Den här boken utmärker sig särskilt för att de 60 övningarna som finns i den även finns på film! Du kan bara scanna en qr-kod så kan du se den beskrivna övningen på din smartphone (har du ingen smartphone får du en länk du kan använda istället). Nedan tipsar författarna om en smart grej att lära din hund – oavsett ras.

Att vänja hunden vid hantering i vardagen – exempelvis kloklippning – är kanske självklart för de flesta. En hund i arbete kan behöva hanteras på olika sätt; kanske måste du hjälpa den upp ur vattnet med ett tag i nackskinnet, bära den om den skadat sig eller lyfta den över ett staket. Vissa hundar accepterar den här sortens hantering rakt av och andra inte. Helst vill vi ju att hunden gillar – inte bara accepterar – när vi hanterar den. Då får vi träna hunden så att den börjar gilla det. Ett exempel är att kunna dra upp hunden ur vattnet med ett grepp i nackskinnet. Vi lär våra hundar att det är trevligt att bli flyttade med ett grepp i nackskinnet, vilket också är praktiskt att kunna i vardagen. En förkunskap för att ta i nackskinnet kan vara att hundentycker det är kul att du tar i halsbandet. Börja alltså gärna att lära den det. Du kan följa kriterieplanen nedan. Sedan lär du den samma sak med nackskinnsgreppet:

  1. Ta ett mjukt grepp i hundens nackskinn och ge omedelbart en godbit eller lek med en rolig leksak.
  2. Upprepa greppet tills du ser att hunden viftar på svansen när du tar i nackskinnet: då vet du att du kan gå vidare.
  3. Ta nu ett lite hårdare tag i nackskinnet, det ska inte göra ont men ditt grepp ska vara fast. Belöna varje tag på samma sätt som innan.
  4. När din hund börjar vifta med svansen då du tar ett grepp kan du gå vidare.
  5. Börja nu dra lite i hundens nackskinn för att få den att följa med dig. Dra försiktigt och så fort du känner att hunden följer efter det minsta säger du ditt belöningsord och belönar.
  6. Dra den successivt längre och längre sträckor innan du belönar.

Använd klicker om du klarar av att hantera både klicker, belöningar och hund med två händer – annars använder du ditt belöningsord som ju betyder samma sak som klicket.

Om du inte tycker att träningen går framåt i den takt den borde behöver du ha mycket bättre belöningar. När vi lär hunden något som den kanske uppfattar som lite obehagligt gäller det att belöningen överträffar känslan av obehag. Skulle hund rygga undan när du försöker ta greppet behöver du backa rejält i träningen och kanske börja med att ta ett tag i halsbandet istället eller bara lägga handen på nacken. Lyssna på din hunds signaler!

PS: Du vet väl att du kan låna alla våra böcker på biblioteket? De går också att köpa på Klickerförlagets hemsida eller i  de stora nätbokhandlarna. DS

Varukorg
Rulla till toppen
0