Hem » Böcker » Annika Falkenberg » Stärk ryggen på din hund del 3 – juniblogg med Annika Falkenberg

Stärk ryggen på din hund del 3 – juniblogg med Annika Falkenberg

I tre lördagar i rad har författaren till Rörelseboken – Annika Falkenberg, skrivit på temat RYGG; vikten av att stärka hundens rygg och HUR du kan göra. Första inlägget publicerades 15 juni och det andra den 22 juni. För alla som gör något med sin hund!

Jag började den här temabloggen med att prata om potential. Potential till prestation men också till kvalitet och minskad skaderisk. Med rörlighet och stadga som grund ger jag min hund teknisk möjlighet till bra rörelser. Med detta på plats ska vi nu lägga i den sista växeln, nämligen styrketräningen.

Så länge vi pratar om grundträning, det vill säga träning som ger en stabil och funktionell bas för rörelse, är det viktigt att hålla reda på att rätt saker tränas. I förra bloggen berättade jag hur hundar bygger sitt kroppsminne utifrån erfarenheter och skeden i livet de lever. Det innebär att så fort jag ger hunden mer utrymme och/eller tillgång till fart under tassarna lämnar jag också över kontrollen till hunden. Eftersom jag är lite lat av naturen, jag erkänner, vill jag använda den tid jag faktiskt lägger ner på min hundträning till att utveckla hunden att göra något mer eller något annat än det den ändå väljer på egen tass. Därför vill jag göra vår styrketräning i ett kontrollerat tempo under mitt vakande öga. Mitt slutmål är naturligtvis att hunden ska göra kloka val och använda sin kropp så som vi tränat oavsett gångart, underlag, hastighet eller arbetsuppgift.

Enkelt är effektivt

En annan sak jag har som ledmotiv i min hundträning är att inte krångla till saker i onödan. När jag nu väl har lärt hunden hur den kan ta ut sin rörlighet i olika riktningar och tränat in en bra teknik för den bärande muskulaturen, där ryggen ingår, ser jag ingen anledning att lära hunden nya saker. Jag vill att den ska använda detta vi redan grundat för. Därför väljer jag att istället utveckla och kombinera övningarna vi redan kan i ett mer komplicerat flöde eller i kedjor.

Behåll fokus i övningarna

När vi nu går in i raketens tredje och sista fas vill jag ha mer av allt utan att tappa bort fokus på ryggen. Det är i huvudsak två saker som gör att ryggen måste vara med och arbeta. Det ena är när hunden lyfter sina ben utan att ha tillgång till svikt och spänst eller sina starka ”favoritmuskler”. Det andra är när ryggraden hela tiden byter position så att olika muskler lockas att samspela för att hålla igång rörelsen. Precis detta gör hunden i övningarna cavalletti och serpentinbanan som vi redan tränat. Jag kan också välja att öka belastningen genom att byta underlag. Olika underlag ger helt olika förutsättningar till samma övning. Det är stor skillnad att gåträna över fem låga cavalletti hemma på gården och att trampa fram i björnmossan i kanten av en myr.  

Kombinera och variera

Efter cavallettin går jag vidare till gåträning. Det innebär att jag flyttar ut i naturen för att skapa mer variation och liv i övningen. Kanske i lite högt gräs eller blåbärsris men fortfarande i kortare sekvenser. Därifrån kan jag välja att rikta träningen ännu mer specifikt till ryggen. Det gör jag genom att stanna kvar i samma underlag och lägga till serpentiner. Jag gör alltså en kombo av cavalletti och serpentiner på ett mer utmanande underlag. Det är tre olika komponenter som vävs ihop. Jag lägger till olika saker stegvis och utgår från vad min hund helt enkelt klarar av utan att tappa sin teknik. Till sist är jag framme vid ”pansarvagnen”. I den här övningen ska min hund orka trampa på i långa sträckor utan avbrott i alla typer av terräng och även klara av att hantera upp- och nedförslut utan skiftningar i tempo eller slarv med tekniken.

På filmerna kan du se hur jag tränar med mina hundar.

https://youtu.be/LREYIILxGdc

https://youtu.be/TlXMr8LpVhE

Glöm inte att den bästa träningen är den som faktiskt blir av. Låt dig inspireras och krångla inte till det. Använd de möjligheter du hittar i din egen närmiljö. Lycka till och ha en riktigt fin sommar!

 

 

Varukorg
Rulla till toppen
0