Hem » Böcker » Annika Falkenberg » Stärk ryggen på din hund del 2 – juniblogg med Annika Falkenberg

Stärk ryggen på din hund del 2 – juniblogg med Annika Falkenberg

Tre lördagar i rad kommer författare till Rörelseboken, Annika Falkenberg, skriva på temat RYGG; vikten av att stärka hundens rygg och HUR du kan göra. Första inlägget publicerades 15 juni. För alla som gör något med sin hund!

Välkommen tillbaka till junibloggen med temat att stärka din hunds rygg. Jag hoppas du haft möjlighet att prova några av de övningar för rörlighet jag tipsade om i första delen. I del två kommer vi att titta närmare på hur du kan träna stadga och kontroll av hundens rygg. Rörlighet i all ära men utan kontroll vet man aldrig helt säkert vart det barkar iväg.

Visste du att de flesta hundar generellt är mer överrörliga än stela i sina leder? Hunden som art är väldigt rörlig och mjuk med stor möjlighet att både sträcka ut och dra ihop sin kropp i olika riktningar. Den möjligheten ger såklart potential till riktigt fina och varierade rörelser men den ger också mer utrymme för saker och ting att hamna snett. Det är nu vi bygger på med trestegsraketens andra del, stadga och kontroll.

Stabilitet ger säker rörlighet

Runt alla leder finns olika strukturer som hjälper till att skapa stabilitet. Dessa är, förutom muskler, ledkapslar och ledband. Den här typen av vävnader är strama men samtidigt elastiska. De fungerar ungefär som ett starkt gummiband. De håller om och ser till att allt håller sig på plats utan att hindra rörelsen i sig. Varje gång de töjs ut drar de snabbt ihop sig igen och leden kan lugnt arbeta vidare med nästa rörelse. Detta har inget med muskelstyrka att göra. Även hundar med stora och starka muskler kan ha mjukare ”gummiband” och därför vara överrörliga runt sina leder. De stora musklerna ger en illusion av stabilitet som kanske inte är helt sann om man skrapar lite grann på ytan. Därför är det viktigt att vara stark i hela kroppen, inte minst i alla de små stabiliserande muskler som finns runt omkring skelettet.

Ett kreativt kroppsminne

På väg genom livet skapar alla hundar sitt eget kropps- eller muskelminne. De formar och väljer rörelser som är enkla och energisnåla. De föredrar generellt stora, starka och lättkoordinerade rörelser före mer finstilta och invecklade rörelsekedjor. De delar av kroppen som används mindre blir med tiden svagare och mindre stadiga för hunden. Hundens lösning på problemet är att helt enkelt lägga kroppen i ett läge där den kommer åt att använda sina starka favoritmuskler. Det kan vara att sänka korset och använda lår- och vadmuskler på bekostnad av framför allt ryggen. Det kan vara att välja sin starka diagonal och strunta i att använda den andra. För att hålla ordning på svagare kroppsdelar och överrörliga leder skapar hunden en ökad anspänning i dessa områden. Kreativiteten är förvånansvärt stor när det kommer till att forma ett ”enkelt” kroppsminne. Spänningarna ger visserligen stadga men skapar samtidigt obalanser som begränsar hunden så att den rör sig mer och mer stelt. Det blir en negativ spiral som med åren sprider sig allt mer och gör att många hundar är stela helt i onödan. Kan jag guida hunden så att stadgan hamnar på ”rätt” ställen behåller jag kroppskontrollen men utan att skapa obalans och hindra rörlighet.

Hitta favoritredskap i naturen

Mitt favoritredskap för att träna stadga i hundens utgångsposition är av många skäl en trädstam. Jag vill att den ska stå med rak och centrerad rygg och varje ben stadigt i sitt hörn av kroppen.

En annan effektiv övning där jag får kontroll på hundens grundrörelser är cavalletti. Båda övningarna ger så många bra saker som stärker hundens stabilitet, inte bara för ryggen. På filmen här i bloggen visar jag hur du kan arbeta med dem. De finns dessutom noggrant beskrivna i Rörelseboken om du vill läsa mer. Du missar väl inte att vara med i utlottningen på Klickerförlagets sida – den startar i samband med sista inlägget om en vecka.

https://youtu.be/WuXlSkVKMTw

I bloggens sista del ger vi oss ut i skogen för att hitta inspiration till effektiv styrketräning. Ut och träna stadga nu så hörs vi snart igen!

 

Varukorg
Rulla till toppen
0