Hem » Böcker » Annika Falkenberg » Stärk ryggen på din hund del 1 – juniblogg i tre delar med Annika Falkenberg

Stärk ryggen på din hund del 1 – juniblogg i tre delar med Annika Falkenberg

Tre lördagar i rad kommer kommer författare till Rörelseboken, Annika Falkenberg, skriva på temat RYGG; vikten av att stärka hundens rygg och HUR du kan göra. För alla som gör något med sin hund!

Om du bad mig välja ut vilken del av hunden jag tycker har mest potential till förbättring vid fysträning, då skulle jag utan tvekan säga ryggen. Rygglinjen bär upp hela hundens repertoar av rörelser och måste sköta sitt jobb om resten av kroppen ska fungera på allra bästa sätt.

Alla hundens rörelser hänger såklart samman i ett funktionellt flöde. Det går inte att rusa fram i full galopp eller smyga fram på jakt efter den där sorken om bara vissa delar av kroppen är med och rör sig. Självklart finns det anledning att fysträna hela hunden. Poängen med att välja ut just ryggen är att det är den som bär upp, stabiliserar och riktar rörelseenergin så att hunden kan röra sig mjukt, elegant och effektivt. Ja, i den perfekta världen gör den det. I vår verklighet finns det alltid utrymme för förbättring. Eftersom ryggen är den viktigaste delen i alla rörelser väljer jag ofta att först fokusera min tid och mitt fokus hit när jag lägger upp ett träningsprogram för mina egna eller någon annans hundar.

Vad kan du då göra för att utveckla din hunds rygg? Var ska jag börja och vilka övningar kan jag arbeta med?

Bygg i flera steg

Jag tänker mig att ryggens funktion byggs upp i olika steg, som en trestegsraket. Först måste jag se till att det finns god teknisk möjlighet till rörelse. Det innebär att hunden kan röra sin ryggrad obehindrat i alla riktningar. Jag är framför allt intresserad av att den rör sig lika långt i sitt rörelseomfång om jag jämför sidor eller spegelvänder mina övningar. Så fort det finns sidoskillnader finns det också obalanser som kommer att påverka rörelserna. Jag vill också att den ska vara centrerad med rak rygg när den står i grundposition och tittar framåt. Allt det här arbetar jag med när hunden står still, innan den ens tagit sitt första steg eller börjat med några mer fartiga övningar. Det blir aldrig mer kontrollerat och överskådligt än i stillhet så varför inte börja där?

Välj ut övningar

Jag har valt ut några av de grundövningar jag använder mest ur mitt rörelsebibliotek och filmat dem för dig. I den här första delen av bloggen tittar vi på basövningar för rörlighet och kroppsminne. Det är absolut avgörande att hunden själv är medveten om vilka rörelser den har tillgång till om den sedan ska välja att använda dem. Vill du läsa mer om hur hunden bygger upp sina rörelser eller hitta tips på fler övningar, passa på att delta i utlottningen av Rörelseboken som kommer göras på Klickerförlagets hemsida och Facebooksida i samband med sista blogginlägget.

https://youtu.be/elXDRdiOriw 

https://youtu.be/TBal6W_OZ1I

Nästa inlägg, som publiceras nästa lördag, handlar om stadga och kontroll. Efter det, i bloggens tredje del får du heta tips för raketens sista del, den del som får hela härligheten att lyfta, nämligen styrketräningen. Vi hörs snart igen!

 

Varukorg
Rulla till toppen
0