Hem » Julkalender » Julkalender lucka 12: Gott Nytt År?

Julkalender lucka 12: Gott Nytt År?

Dagens lucka är skriven av Jessica Mann – författare till boken Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte. Jessica är utbildad instruktör och hundbeteendeanalytiker. Hon håller kurser i framförallt grunder för tävlingshunden, specialsök och blygerkurser, kurser för den rädda hunden. Jessica har tre border collies och en tollare som tränas och tävlas i lydnad, specialssök, vallning, jakt, rallylydnad och heelwork to music. Jessica arbetar som hundinstruktör på heltid och driver företaget Motiverade hundar.


Nyår är en bedrövlig tid för hundägare, framförallt i städerna. Det finns nämligen en stor risk att nyårsnattens kalabalik påverkar även den mest trygga hund om du inte är försiktig och planerar noga.

Se till att på dagtid aktivera hunden så mycket du bara kan dagarna före nyårsafton, och även på nyårsafton. Trötta hundar är oftast mindre mottagliga för skrämmande saker. Gå inte bara promenader utan låt hunden jobba med huvudet som till exempel spåra, leta efter godis i svår terräng eller leta efter leksaker.

Fly fältet. Det bästa du kan göra om du bor i en stad eller ett villaområde är att ta dig därifrån. Antingen precis runt tolvslaget – sätt dig i bilen och åk ut på landet, kör längs motorvägen eller åk ut till en flygplats. Spela musik och ät nyårsbuffén i baksätet. Ännu bättre är att hyra en stuga och bo där några dygn runt nyår. Om du inte har möjlighet att göra något av detta så bygg ett fort inomhus. Se till att preppa med hundens bädd i källaren eller i badrummet. Se också till att det finns filtar och mys till dig själv – ladda datorn med en film och tänd några ljus.

Det är mycket viktigt att hålla hunden kopplad på nyårsafton, och helst även dagarna före och efter, för du vet aldrig när det smäller. Ha hunden i en rymningssäker sele eller i ett halsband, eller båda. En hund som blir riktigt skrämd gör allt för att fly. Låt inte din hund bli en av alla dem vi ser efterlysta efter nyår.

Rasta hunden ordentligt tidigt på kvällen och gå sedan inte ut med hunden förrän långt efter tolvslaget. Ta för allt i världen inte med dig hunden ut och titta på raketer. Låt inte hunden titta genom fönstret. Låt inte hunden sitta på balkongen och titta. Även om den var lugn förra året så vet du aldrig vad som kan hända.

Stanna inne tillsammans med din hund under kvällen. Dra ner persienner och dra för gardiner, tänd alla lampor inomhus så att blixtarna inte syns lika tydligt, sätt på radion och teven för att stänga ute ljudet – gärna en högljudd actionfilm om inte hunden är rädd för de ljuden.

Strax innan tolvslaget kan du ge din hund ett köttigt ben eller en aktiveringsleksak fylld med det godaste goda. Se till att tuggandet kommit igång innan frenesin brakar loss och att det finns så det räcker genom hela oväsendet.

Att spela en cd-skiva med fyrverkeriljud på hög volym på stereon kan för vissa hundar fungera som en utmärkt ljudmatta. Det är ett bekant ljud för hunden om du tränat på det månaderna innan nyårsafton – och det är så pass likt raketljudet att det kan dränka ljudet utanför. Om du har en hund som reagerat med rädsla på cd-ljudet måste du se till att ha tränat bort den rädslan helt om du använder den här metoden, annars har den helt motsatt effekt.

Om hunden blir rädd visa att du finns där som stöd. Lämna inte hunden ensam att klara detta, det vill säga ignorera den inte. Mata med godis – gärna mjukost på tub – klappa och lugna. Du gör inte hunden räddare genom att visa att du finns där för den, tvärtom.

Om du hör smällare på avstånd dagarna före nyårsafton så se det som ett ypperligt träningstillfälle. Ge hunden godis eller lek med hunden varje gång det smäller. Varje gång. Låt hunden tro att en smäll betyder att det strax blir godis eller lek.

Det viktigaste av allt: chansa inte. Ta alla säkerhetsåtgärder på allvar. Även om du inte tror din hund kommer bli rädd eller vara rädd så vet du inte helt säkert. Ta hand om din bästa vän! Och smäll naturligtvis inga raketer själv.

Låter jag som en domedagsprofet? Bra. Då har allvaret gått fram.

Det som gör nyårsafton så viktig att hantera på rätt sätt är att det inte bara handlar om en enda kväll. Den hund som blir skrämd på nyårsafton kan utveckla rädslor för allt möjligt annat som den associerar med händelserna på nyår. Den kan bli rädd för ljussken så som till exempel gatlyktor och ytterbelysning. Den kan bli rädd när det börjar skymma eller bli mörkrädd. Den kan bli rädd för alla möjliga olika ljud som påminner om fyrverkerier så som skott, bildörrar som stängs eller exempelvis åska. Och den hund som tyvärr blev skrämd på nyår kan bli rädd även vid sommarens åskväder och utveckla den rädslan att inbegripa regn, vind och allt annat som förebådar väderomslag.

 


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig boken  Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte  Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av den kommande boken om sociala tjänstehundar som ges ut under 2018 på Klickerförlaget:

Ida Davidsson som skrev: Åh! En bok som verkligen saknas i dagsläget, ser fram emot att få läsa den!! Har jobbat i flera år som undersköterska demens som inriktning. Vi hade ett par hundar (terapi- och vårdhund) som kom “på recept” lite då och då. Jag har idag bytt yrke men har kvar drömmen att vid tillfälle utbilda lämplig hund till just social tjänstehund. Ett djurjobb som uppskattas och behövs så mycket ute på hemmen” 

6 reaktioner på ”Julkalender lucka 12: Gott Nytt År?”

  1. Malin Freij

    Världsbäst tips av Jessica! ❤ Jag och Harry håller tummar och tassar för att vi får chansen att vinna Blygerhundar. Ser VERKLIGEN fram emot att läsa den!

  2. Önskar verkligen denna boken Blyger hunden. Vill kunna hjälpa och stödja mina valpköpare, med olika råd och tips.

  3. Linda Strandgren

    Jag önskar mig verkligen boken Blygerhundar! Jag har en spansk vattenhund som är 2 1/2 år. Hon försöker låta stor och farlig för att skrämma bort alla men kommer dem nära står hon bakom mina ben. Jag har aldrig haft en sådan här hund så jag vet inte hur jag ska hjälpa henne på bästa sätt. De andra hundarna jag har haft är bichon friséer och dem visste inte om sin egen storlek medan Luna tror att hon är pytteliten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0