Bakom dagens lucka döljer sig författaren, hundtränaren, viltspårsdomaren, jägaren och matälskaren Helena Lyckoskog. Hon har nyligen gett ut boken “Med passion för det vilda” på Klickerförlaget. Den är för dig som gillar hundar – och jakt. Det är boken som ger dig nästan alla delarna i jakten med hund. Alltifrån träningen av jakthunden till första hjälpen för hund, styckning och tillagning av viltet, hur du tränar viltspår, vad du har för ansvar som jägare med mera. Jakten är en stor del av Helenas liv, framför allt jakten med hund. Hon har för tillfället fem hundar, två stycken drentsche patrijshond, Mira och Dexspex, basset hounden Wilda, blandrasen Tazza och taxvalpen Stina. Hon driver Wild Venatrix kennel.
Oavsett om du jagar tillsammans din hund eller inte är det väldigt bra att ha kunskapen om hur du ska agera om din hund har gjort sig illa eller blir sjuk ute i naturen. Om ni befinner er i skog och mark kan avståndet till bil och veterinär vara lång, om du då är väl förberedd på vad du ska göra när situationen dyker upp kan det till och med vara avgörande för hundens liv.
Den friska vardagen
Om du vet hur din hund mår när den är frisk är det enklare att lägga märke till om den är sjuk eller skadad. Ta tempen på din hund varje dag under en period vid samma tid på dygnet för att se vilken temperatur hunden har då den är frisk. Det är viktigt att hunden känner sig okej med att bli hanterad. Ha för vana att känna igenom din hund dagligen, passa på när ni myser i soffan och gör det även till en vana att känna igenom hunden efter jakt eller annan träning eller bus i skogen. Allt syns inte alltid tydligt utanpå, så var uppmärksam på små bit- eller rivsår, stickskador eller förändringar i huden. Hunden blir van vid hanteringen och du lär känna hundens kropp och kan upptäcka skillnader. Du kan även låta andra personer träna på din hund, kanske känna på tassarna eller kolla på slemhinnorna i munnen. Det du måste tänka på är att oavsett hur mycket du tränat innan så kan en skadad hund bete sig annorlunda. Tänk alltid på säkerheten när du ska hjälpa hunden, lär dig att lägga en nossnara för att undvika att bli biten.
Akutlåda
Om du har en akutlåda i bilen kan du vara redo med diverse förband, saxar, pincett med mera. Det är smart att ha en platt och lättöverskådlig låda. Har du tillgång till denna låda när olyckan är framme kan det vara räddningen för din hund.
Din akutlåda bör innehålla:
- Termometer
- Bandage
- Gasbinda
- Silvertejp
- Natriumklorid
- Tidningar
- Vätskeersättning
- Långt snöre, typ skosnöre
- En bit tyg – en kökshandduk utan kanter är bra. Det måste gå att riva tyget i mindre delar så att du kan använda det till olika skador.
- Sax
- Pincett
- Hushållspapper
- Soffban polstervadd
När hunden råkar ut för en olycka eller blir sjuk brukar vi ofta få ett stresspåslag som påverkar hur vi agerar. Om vi är förberedda på ATT oturen kan vara framme och HUR vi ska göra då, kan vi tänka klarare i det läget.
Ta alltid reda på vart närmsta veterinär finns innan ni börjar jaga eller beger er ut på tur. Vet du om veterinären tar emot under helger? Lägg in telefonnumret i din telefonbok så det går lätt att hitta.
I min bok Med passion för det vilda har jag skrivit ett helt kapitel om första hjälpen tillsammans med Ninni från veterinärkliniken Råda Bot. Där beskriver jag vanliga olyckor och tillstånd hos hund som kan uppstå samt hur du ska göra för att hjälpa hunden. Du får nyttiga tips om allt från hur du ska agera om hunden skadat sig så illa att tarmarna hänger ut till vad du kan använda i naturen för att förenkla transport av hunden eller hur du ska tänka kring ormbett och så vidare. Ett viktigt kapitel för alla med hund helt enkelt.
Julhälsningar från
Helena Lyckoskog
Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Med passion för det vilda. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.
Grattis till vinnare av lucka 12: Johanna Wetterling som skrev: “Denna ligger på min lista som ev julklapp till sambon! Problemet är att vi kanske inte ska ge klappar i år, så det hade varit perfekt att kunna ge till honom som en ”gratisklapp”
Han och vår hund har hunnit vara på två kurser, men ännu är han inte modig nog till att träna själv. Jag tror att denna bok skulle ge honom den sista knuffen som behövs för att veta att man gör rätt “
Johanna: Mejla oss på info@klickerforlaget.se och skriv vilken lucka du vunnit samt ange din postadress och ditt mobilnummer så skickar vi boken till dig.
Så bra med egen-råd om någon mindre olycka eller andra enklare skador händer. Enklare åtgärder man kan pröva innan man åker till Veterinären.
Min nya hund visade sig vara en “jaktpudel”. Med egen skog och en son med jaktintresse är det kanske dags att gilla läget och se vad dom kan uträtta tillsammans. Den här boken skulle bli en bra julklapp till dem båda.