Hem » Julkalender » Julkalender lucka 13: Använd target för att göra din hund till en Top Dog Model!

Julkalender lucka 13: Använd target för att göra din hund till en Top Dog Model!

Bakom dagens lucka döljer sig författaren och fotografen Åsa Jakobsson. Åsa har skrivit  boken KLICK – hundfotografering med glädje som gavs ut tidigare i år på Klickerförlaget. Det är förlagets i särklass vackraste bok – en ren njutning att bläddra i! (Och då är ändå ingen av de andra fula ;)). Boken kombinerar två av Åsas stora passioner i livet: att fotografera och att träna hund och är för dig som gillar att fotografera hundar. Åsa är fotograf med varierande uppdrag och onlinekurser genom KelpiePhoto, hon driver en blogg för planering och hundträning med namnet The Creative Kelpie och instruktör för hundekipage genom Glädjeklick. Åsa tränar sina hundar Midiori, Valle och Mårran i allt som är roligt och tävlar i tävlingslydnad och rallylydnad. 


”Target” betyder ”mål”, eller ”att uppsöka ett mål”. I hundträningen brukar jag beskriva det som att ”göra något med något” – ganska öppet alltså …?

Jag lär mina hundar främst tre targets:

  1. Nostarget = att sätta nosen mot något. Oftast min hand, den varianten kallas ofta ”handtarget” eller ”målhand”.
  2. Tasstarget = att sätta tassen mot något. En musmatta eller liknande som hunden trampar på, men också en liten pall eller plattform som hunden går upp på.
  3. Filttarget = gå till en filt och uppehålla sig på den.

Dessa tre är utmärkta att använda i både vardag och tävling. Men mer än så: de är utmärkta grundkunskaper för en Top Dog Model!

Dels är det enklare att flytta hunden till önskad position om den är van att följa min hand med sin nos, och dels blir det en gulligare bild om hunden interagerar med rekvisitan genom att sätta nosen mot. Om hunden tycker att något är lite nytt och konstigt så kan några repetitioner nostarget hjälpa den att närma sig på ett lekfullt sätt. Och inte minst så kan det ändra hundens tanke från ”det är en leksak – go bananas” till ”det är en nostarget – behåll lugnet”.

Både att hunden kan sätta entass på något och att den går upp med två tassar på något (framtassar eller baktassar) ger nya möjligheter att posera hunden. Det blir helt enkelt lite coolare om hunden har en tass på fotbollen jämfört med att den bara står bredvid fotbollen, eller om den har framtassarna på en resväska full med leksaker som den försöker stänga. Och hundar verkar dessutom tycka att det är väldigt roligt!

Nu när det är mörkt jobbar jag mest i studion. Vad finns på golvet? Någon sorts underlag! Filt, matta, plattform, bakgrundspapper, resväska, fåtölj… Tack vare min filttarget-träning så söker sig mina hundar till underlag som sticker ut, och stannar där tills jag ber dem göra annat. Helt perfekt för att få hunden till rätt plats – och stanna där!

Och det går naturligtvis att använda flera targets på en gång! Både nos OCH tass på en julgranskula, samtidigt som hunden ligger på sin filt kanske?

Och du …

Glöm inte att varje fotosession också är ett träningspass – ge din hund bra betalt!

Lycka till med träningen, 
önskar Åsa Jakobsson

 

 


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig KLICK – hundfotografering med glädje. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka nummer 11: Maria Zakrisson, som rimmade väldigt tjusigt: “Jag har en gammal hund med vilken jag gjort alla fel, hon älskar att lära och är ännu ej stel! Älskar att jaga, springer runt med ett flin, men hon gör det helt utan disciplin! Hund nummer två har anslutit till vår lilla flock, spänstig och busig, hoppar över varje stock! Nu det är dags för matte att göra rätt, men hur gör jag detta på bästa sätt? Har sneglat i er fanstiska bok, upplägg och tips gjorde mig mera klok. Nu jag hoppas att jag boken kan vinna, innan min träning ut i sanden börjar rinna. Så vi i skogen kan jaga orre och tjäder, helt och hållet oavsett väder! Hur får man jakthundar lydiga på ett kick? Just det! Man belönar med bra eller klick!”

Maria, mejla oss på info@klickerforlaget.se, ange vilken lucka du har vunnit i ämnesraden, och skriv din adress och ditt mobilnummer så kommer vi skicka boken till dig. 🙂

1 reaktion på ”Julkalender lucka 13: Använd target för att göra din hund till en Top Dog Model!”

  1. Jag önskar mig denna bok så jag kan ge den till min bästa kompis som älskar att fotografera hundar! Jag har själv inte råd att köpa den boken men jag skulle bli så glad om jag fick möjligheten att ge den till henne! Hon är min bästa vän och förtjänar det bästa!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0