Hem » Julkalender » Julkalender lucka 12: Vara nära

Julkalender lucka 12: Vara nära

I dagens lucka ger Fanny Gott tips på en färdighet som kan vara bra att hunden har – oavsett vad du ska göra med den; att kunna vara nära dig.  
Fanny har skrivit boken Agility – från grunder till första start, som kom ut på Klickerförlaget hösten 2017 och har sedan dess erövrat agilityvärlden.
Fanny driver Klickerklok ihop med sin man Thomas Stokke och de båda arbetar på heltid med hundar och hundträning. När Fanny inte tränar eller undervisar tävlar hon i agility, lydnad och vallning. Hon är även domare i agility. I dagsläget tävlar hon agility på hög nivå med tre av sina fyra border collies Squid, Epic, Bud och Spy. Hon har även  tränat och tävlat med terrier, spaniel och stående fågelhund.Att hunden är trygg och glad nära sin förare är otroligt viktigt – oavsett om du tränar för hundsport eller bara vill vara säker på att du får tag på hunden i en farlig situation i vardagen.

Det är ganska vanligt att speciellt unga hundar får för sig att de inte vill bli fångade, speciellt om vi blir lite stressade eller rädda. Vi kanske ofta fångar hunden för att den ska låta bli något, eller för att vi ska koppla den eller sätta den i bilen. Att hunden kommer hela vägen fram när du kallar in, och har positiva associationer till att bli tagen i selen eller halsbandet kan rädda hans liv.

Många hundar tycker helt enkelt också att det är lite obekvämt att vara allt för nära oss. De vill hålla lite avstånd för att kunna se oss bättre och inte känna sig pressade av vår kropp. Vi vill ju dessutom ofta att hunden ska vara bekväm vid vår sida, medan hunden själv ofta föredrar att vara framför oss så att han kan se vårt ansikte och båda våra händer. Om du vill träna lydnad eller rallylydnad och behöver ha hunden vid din sida i fin position lönar det sig att lära hunden att just den platsen nära benet är fantastisk.

Vallhundsbeteende kan också vara en orsak till att hunden gärna vill hålla sig på avstånd från oss. Många hundar reagerar på vår rörelse genom att vilja ta ut mer avstånd, precis som en vallhund som vill kontrollera får. För en agilityhund kan det innebära att hunden passerar förbi hinder på utsidan när vi springer. Förväntan om kastade leksaker kan också göra att hunden inte vill vara nära; det är ju smartare att hålla lite avstånd om man ska jaga en boll som kastas bort från föraren. Tänk på hur du belönar – både placering och tajming – så att hunden uppmuntras att komma nära.

Lägg tid på att få din hund att uppskatta att vara nära dig. Ju tidigare du börjar med valpen desto enklare blir det, men det är aldrig för sent att börja om. Tänk på att inte tvinga dig på hunden – det leder ofta till att hunden drar sig undan mer. Låt istället hunden själv välja att söka sig till dig och belöna rikligt när han gör det. Börja enkelt och belöna alla steg i rätt riktning.

Här är några exempel på övningar som kan öka hundens lust att vara nära dig:

 • Belöningsformer där hunden jagar godis i din hand eller griper leksak nära dig

 • Nosdutt i handen

 • Hunden trycker halsbandet in i din hand

 • Stadgeträning där du går intill hunden i stå/sitt/ligg och belönar rikligt i position

 • Följsamhet/cirkelarbete med belöning vid din höft

 • Hoppa upp i famnen

 • Slalom mellan benen

 • Hitta position mellan dina ben

 • Sätta framtassarna på dina fötter från position mellan dina ben

Hälsningar från Fanny Gott

 

 

 


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Agility – från grunder till första start. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka 10: Linda Andersson, som skrev: “Jag har funderat på att skaffa denna bok till min syster som har en väldigt försiktig och smårädd liten chihuahua. Tydligast blir problemen om han separeras från sin hundkompis som är hans trygghet. Han förtjänar att bli en superhjälte ❤”

Linda mejla din adress och ditt mobilnummer till oss på info@klickerforlaget.se så skickar vi boken till dig.

2 reaktioner på ”Julkalender lucka 12: Vara nära”

 1. Gunilla Nilsson

  Chili är dotter till Super Gösta och ÄLSKAR agility. Tyvärr är jag helt oduglig. Kanske kan den här boken få ordning på mig så är Chili blir nöjd ?

 2. Tänkte kanske att Agility kan få den lilla vovven att umgås med andra efter träning eller inte i alla fall bli mer lydig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0