Hem » Julkalender » Julkalender lucka 16: Skapa en bra känsla på rallybanan

Julkalender lucka 16: Skapa en bra känsla på rallybanan

Dagens lucka är skriven av Anna Larsson – författare till boken Rallylydnad – från grundfärdigheter till mästare. Igår blev Anna nordisk mästare i Heelwork to music – i lag, plus att hon och Flynn vann SM för en vecka sedan!!! Stort grattis Anna och Flynn – vilket otroligt ekipage ni är! <3
Anna är flitigt anlitad instruktör och föreläsare med bakgrund som SBK-instruktör, Canis klickerinstruktör, freestyleinstruktör och agilityinstruktör. Hon är också domare i freestyle och skrivare i rallylydnad. Anna driver företaget 3vallare. Hon tävlar idag på landslagsnivå inom heelwork to music där hon tagit ett EM-guld, två bronsmedaljer på NM, två guld och två silver på SM samt kommit 4 och 6 på VM. Hon har genom åren även deltagit på två SM i rallylydnad samt tävlat i högsta klassen i vallning, lydnad, freestyle och agility. Anna har haft både dvärghund och brukshundar som hon tävlat med men har idag har hon tre border collies. Att träna och tävla med sina hundar är något av det bästa hon vet.


Har du någon gång upplevt att du hört en låt på radion och vips har du fått en massa härliga känslor från tidigare minnen som du associerar låten till? Eller har du kanske kommit på dig själv med att plötsligt tänka på någon gammal kompis som du inte träffat på flera år och efteråt insett att det kom sig av att du när du promenerade på stan så passerade du ett café och det var bulldoften därifrån som triggade minnet av era tidigare fikastunder ihop? Då har du upplevt hur starkt känslor kan kopplas samman med olika sinnesintryck.

Precis på samma sätt fungerar det för våra hundar. Allt de kan uppleva med sina sinnen, kan komma att förknippas med olika känslor. Det ska vi nu använda oss av på rallylydnadsbanan!

Målet är att skapa en god känsla hos din hund vid åsynen av skylthållare, koner och ringband. Du kan jobba med detta både med en helt grön hund som aldrig ännu har tränat rallylydnad för att lägga bra grunder, eller du kan göra övningen med hunden som redan kanske fått lite tokig känsla inför banor och som du vill ändra attityden hos.

Ställ ut skylthållare och koner slumpvis på träningsplanen. Du kan också gärna sätta upp ett ringband och har du tillgång till hopphinder kan du ställa fram ett sådant någonstans på planen dessutom. Tanken är att det från hundens synvinkel ska se ut som en iordningställd rallylydnadsbana men du behöver naturligtvis inte utgå ifrån någon banskiss.

När din träningsplan är klar hämtar du din hund och så går ni bara ut och leker bland skylthållarna. Hunden behöver inte prestera något, ni är inte där för att träna utan tanken är bara att ni leker och har roligt ihop i närheten av skylthållare och koner för att skapa trevliga associationer och en go känsla inför sådant material som står ute på en rallylydnadsbana. Har du en het och galen hund kanske du vill ha lugna, mysiga belöningar. Då kanske hunden får slicka på en mjukosttub och ni myser ihop med kel och godis. Nu är känslan du letar efter lugn och harmoni. Har du däremot en hund som behöver peppas upp kanske ni satsar på att leka dragkamp eller att den får jaga efter bollar som du kastar. Kanske får den jaga dig medan du själv springer zickzack mellan det som står utställt på planen. Då är kanske känslan du vill skapa snarare bus och lek.

Går du ofta ut (helst på olika platser) och har roligt ihop med din hund i närheten av skylthållare och koner, kommer din hund att få en härlig känsla i kroppen när den ser rallylydnadsbanan. Då blir det lättare att sedan kunna träna och prestera, eftersom den redan är i ett bra utgångsläge känslomässigt genom de associationer den skapat till rallylydnadsplanen.

 

Lycka till!

Anna Larsson


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Rallylydnad – från grundfärdigheter till mästare.. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka 14: Jenny Andersen som skrev: “Jag försöker få min partner som redan jagar att tänka att en jakthund nog vore trevligt, vore bra skjuts i rätt riktning med bok på temat ? tyvärr imponerar inte mina chihuahuor på jaktfronten ?”

Jenny! Skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se och ange vilken lucka du vunnit samt din adress och ditt mobilnummer så skickar vi boken. 

1 reaktion på ”Julkalender lucka 16: Skapa en bra känsla på rallybanan”

  1. Mary är en snabb labbetjej – mycket snabbare än mig ;)Men med tipsen från en bok av Anna så hinner nog en del lärdom i minnet stanna .

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0