Dagens lucka är skriven av Jessica Mann – författare till succéboken Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte. Jessica är utbildad instruktör och hundbeteende-analytiker. Hon håller kurser i framförallt grunder för tävlingshunden, specialsök och blygerkurser, kurser för den rädda hunden. Hon håller dessutom många clinics som bygger på boken Blygerhundar. Jessica har tre border collies; Gip, Tesla och Ivy och en tollare; Vill, som tränas och tävlas i lydnad, specialssök, vallning, jakt, rallylydnad och heelwork to music. Jessica arbetar som hundinstruktör på heltid och driver företaget Motiverade hundar.
Resursförsvar innebär att hunden är rädd för att förlora något som är värdefullt för den. Det kan vara ett tuggben, en leksak, en plats eller närheten till sin människa. Hunden vaktar matskålen, soffan eller sin träningsväska. De kan visa det genom att morra mot en människa eller en annan hund, eller genom att snappa i luften. En del hundar visar det genom att bli stela i kroppen och hukande hålla sig nära det den inte vill bli av med.
En del hundar har resursförsvar redan som små valpar och andra utvecklar det med tiden. Det är tyvärr ganska lätt att få en hund att utveckla resursförsvar, men som tur är är det ofta ganska lätt att träna också.
Det viktigaste du kan göra är att visa din valp eller vuxna hund att du är att lita på. Om valpen fått mat, tuggben eller något annat av dig – låt valpen ha det i fred. Var inte där och pilla varken på valpen eller maten, utan låt hunden äta färdigt. En del valpar kommer till dig och vill att du ska hålla i benet medan de tuggar och då är det däremot helt okej. Svara på valpens invit, men var inte den som stör. Det finns en gammal föreställning om att det skulle vara bra att röra i maten – antingen för att visa valpen att det är du som bestämmer eller för att visa att det inte är något farligt, lite beroende på vem det är som säger det. Men för att skapa tillit är det bäst att inte göra något alls. Inte hade du kommit tillbaka till en restaurang där kyparen plötsligt tog din halvätna tallrik, ens om han satte tillbaka den direkt?
Så regel nummer ett: Låt valpen ha det den har fått ifred! Dock kommer valpar även att ta sådant som inte var avsett för den. Strumpor, vedklabbar, fjärrkontroller … Här gäller det att välja sina strider – en strumpa kanske valpen kan få leka med, men fjärrkontrollen vill du nog inte att den tuggar på.
Regel nummer två: Byt mot något som är värt mer än det valpen har. Och då menar jag inte värt i kronor och ören, utan värt för valpen. Byt fjärrkontrollen mot något gott eller en rolig leksak. Byt vedklabben mot ett smaskigt ben. Fya inte utan var så neutral som möjligt. Gör det inte heller till en rolig lek genom att jaga valpen med stöldgodset. Kasta hellre ett antal köttbullebitar eller något annat oemotståndligt till valpen och vänta till valpen släpper skatten och börjar äta. Kasta då några till så att valpen hinner glömma sitt stöldgods. Detta är primärt inget träningstillfälle utan bara för att rädda hörlurarna, glasögonen eller vad det nu är valpen tagit.
Regel nummer tre: Gör det värdefullt att komma till dig. Lär valpen att komma till dig med grejer. Detta har du igen i leken, i apportering och annan träning och i vardagen. Om valpen kommer med en leksak i munnen så lek med valpen – och låt sedan valpen behålla leksaken. Då lär sig valpen att det både blir roligt att komma till dig med grejer och att den får behålla sakerna. Den dagen du måste ta något från hunden – för att den hittat ett grillat kycklingskrov eller annat farligt på promenaden – så har du pytsat in så mycket värdefulla erfarenheter hos hunden att det inte blir något problem när du måste ta ifrån hunden något. Sedan får du kanske reparera skadan med lite extra träning under en period. Bytesleken kan du även leka med två leksaker – lär valpen släppa ena för att få den andra – eller med en sak och godis – släpp så får du godis. Så kan du också avsluta leken – hunden får en godis, och du kan stoppa undan prylen. Huvudsaken är att valpen inser att det lönar sig att komma till dig med grejer – då händer bra saker. När man har valpar gäller det att städa undan sådant man absolut inte vill att valpen ska ta, till exempel sådant som kan vara farligt eller som är värdefullt, men med detta sättet riskerar man inte att hunden håller sig undan när den väl stulit något.
För hundar som redan utvecklat resursförsvar går man tillväga på liknande sätt. Lär hunden att det händer bra saker när du kommer i närheten. Eller om det är barnet, mormor, katten eller en annan hund den vaktar grejerna mot – lär hunden att det händer bra saker när de närmar sig. Låt hunden äta ifred och om du måste närma dig – kasta något ännu godare till hunden. Om den vaktar sina leksaker – se till att det finns ett överflöd av leksaker. Om den vaktar mot barn eller katten som det kan vara svårt att kontrollera så försök se till att de hålls åtskilda när hunden har något som den finner värdefullt. Och håll ett vakande öga så det inte händer en olycka.
Sist men kanske viktigast: Det är bra om hunden morrar. Bestraffa för allt i världen inte det. Om du försöker få hunden att inte vakta bara genom att ta bort morrandet är du farligt ute. Det är som att ta bort
tickandet från bomben. Om hunden inte får lov att morra kommer den i stället kanske bita direkt, utan förvarning. Och då har du fått ett problem! Morrandet ska respekteras och lyssnas på. Och förstås: Jobba med den bakomliggande känslan så att hunden känner sig så trygg när den har en skatt att den inte känner behovet att vakta
Hälsningar från Jessica Mann
Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.
Grattis till vinnaren av lucka 15: Mari Strömbom som skrev: “Under nästa år kommer jag få hem en valp som jag vill utbilda till Terapihund med inriktning inom äldreomsorgen, då jag sett hur mycket mina egna “vanliga hundar” påverkade min egen morfar och farmor positivt, speciellt i slutet när sjukdomar och annat härjade innan de både gick bort med knappt en månads mellanrum förra året. Terapihundar har jag alltid beundrat, och nu vill jag utbilda en själv och skänka glädje och tröst. Jag önskar mig därför denna boken, för att kunna ge mer tips och råd i väntan på valpen och i väntan på att äntligen få börja utbildningen.”
Mari! Mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange vilken lucka du vunnit samt din adress och mobilnummer så skickar vi boken till dig.
Jag har en blygerhund och vill lära mig mer om hur jag bygger vår relation och hennes självförtroende ? Därför önskar jag mig den fina boken.
Jag önskar mig boken så att jag kan ge den i julklapp till min systers dotter som har en blygerhund. 🙂
Jag är väldigt intresserad av Jessicas bok. Jag har i min senaste hund fått lite av en blygerhund, med rädslor och reaktioner. Jag vill lära mig rätt för att fortsätta mitt arbete mot en mer trygg hund med självförtroende, då hon är min nya tävlingsstjärna och kommer befinna sig i många olika miljöer. Jag har varit på en av Jessicas föreläsningar, men var tvungen att avvika tidigt pga att ett av mina barn behövde mig, så nu håller jag tummarna för en ny chans att få denna viktiga kunskap.
Åh den här boken verkar vara perfekt hemma hos oss med blygerhunden Junior
Jag jobbar med hundar dagligen (hunddagis) och strävar alltid efter att utveckla mig själv. All chans till nya insikter och tankar kring hundars beteende och samspelet mellan oss är uppskattat.
Lyssnade nyligen på ett poddavsnitt där Jessica var gäst och uppskattade verkligen hennes tankesätt och kunskap. Skulle vara väldigt roligt att vinna hennes bok 🙂