Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 22: Inkallning

Julkalender Lucka 22: Inkallning

Bakom dagens lucka gömmer sig Elsa Blomster. Elsa driver Klickerförlaget ihop med Lena Gunnarsson och de har skrivit boken “Apportering till vardag och fest“, som kom ut för fyra år sedan. Elsa tränar jaktaportering med sina tre golden retrievrar och håller kurser i både Sverige och utomlands med utgångspunkt i boken. Här skriver Elsa om hur hon tränar inkallning (som det förresten finns ett helt kapitel om i Apportering till vardag och fest). En bra inkallning är något av det viktigaste du kan lära din hund, och det är en billig livförsäkring.


Inkallning är ett område där du kan jobba med många olika delar samtidigt. Jag lär hunden att:

1. Hålla koll på mig när den är lös.
2. Hantera oväntade situationer (att välja bort störningar och alltid välja mig). 
Inkallning för mig handlar med andra ord mycket om förebyggande träning och att jag fokuserar på vad jag vill att hunden ska göra.
3. Komma när jag ropar.
 
Jag kommer matte! 

Första steget handlar om följsamhet och att hunden ska veta att det lönar sig att hålla kolla på dig i skogen. När hunden tittar på dig, eller spontant kommer tillbaka till dig på promenaden, passar du på att belöna den. Variera belöningarna! Ibland kanske det blir en godis ur handen, ibland en boll, ibland får hunden hoppa upp på en sten och få en godis, ibland får den leta godis på marken och så vidare.

Jag vill ha en “gummibandshund”, det vill säga att hunden går iväg en bit (20 till max 50 meter, och jag vill se hunden hela tiden) och sedan kommer den tillbaka och kollar läget. Om hunden inte håller koll på mig kan jag gå och gömma mig, eller gå åt ett helt annat håll. När hunden kommer till mig eller håller sig nära händer roliga saker som till exempel ett litet träningspass, lite kurragömma, leta godis och så vidare. Här gäller det att vara uppfinningsrik!

Nästa steg handlar om att lära hunden vad den ska göra i oväntade situationer. På promenaderna vill jag inte hela tiden behöva hålla stenkoll på hunden, utan jag vill lära hunden att om det händer något oväntat, till exempel om en människa eller en hund dyker upp, så ska den ta kontakt med mig istället för att springa fram. Jag börjar att träna det i koppel. Först låter jag hunden titta på störningen. När den står stilla och tittar klickar jag och belönar. Till slut kommer hunden att titta på störningen och sedan titta tillbaka på mig för att få sin belöning. När det fungerar i koppel börjar jag träna samma sak när hunden är lös. Nu har hunden lärt sig att skvallra!

Sista steget handlar natuligtvis om att lära hunden att komma när du ropar på den. Viktigt att tänka på är att successivt öka störningarna och att hunden ska lyckas många gånger. 
Inkallningar handlar ju till stor del om att hunden ska välja bort störningar. Börja gärna tidigt med att lära hunden (helst när den är en liten valp) att välja bort väldigt enkla störningar. En väldigt bra övning att börja med är att låta hunden nosa på din eller en medhjälpares knutna hand. I handen finns det en godisbit. I början kommer hunden nog försöka slicka och buffa på handen men så fort den tar bort nosen från handen så klickar du och belönar för det. När hunden börjat förstå att den får belöning för att inte närma sig handen gör du övningen lite svårare genom att ha en öppne hand med godis. Sedan kan du försvåra på alla möjliga sätt, genom att hunden ska ta kontakt med dig för att få belöning eller med att medhjälparen tar fram en rolig leksak som hunden ska välja bort. Tänk bara på att du ska ha ännu roligare grejer att erbjuda hunden än de som din medhjälpare frestar med! (Detta är ännu ett sätt att utveckla “omvänt lockande” som Lena skrev om i gårdagens lucka).

Tanken är att “hjärntvätta” hunden så att den inte vet något annat än att kom betyder att den ska komma till dig och att roliga saker händer då. Om du misstänker att hunden inte kommer att komma, låt bli att kalla in den och gå och hämta den istället. En rolig inkallningshjärntvättsövning som du kan läsa mer om på Lenas blogg, är Triangeln. Nedan ser du film på hur den kan gå till.

Vid inkallningen är det också väldigt bra att lära hunden handtarget, det vill säga att den kommer och sätter sin nos i din hand. Det gör att du får hunden hela vägen in till dig på inkallningen och att du enkelt kan koppla den. Dessutom blir det ett tydligt kriterie för dig. Kom betyder sätt nosen i min hand, och det kan hunden inte göra om den är två meter bort utan den måste vara nära dig för att kunna göra det.

Börja med att hålla fram din handflata nära hundens nos. När hunden tittar på den eller råkar röra vid den klickar och belönar du. Utveckla sedan det så att hunden aktivt letar upp den hand när du håller den på olika ställen och så att den går fram till den även när ni är en bit ifrån varandra. Handtargeten blir dessutom en snygg tyst inkallning, och den kommer att lyckas nästan varje gång eftersom du bara kan visa den för hunden när den tittar på dig (var helt tyst och vänta tills hunden tittar på dig). Så fort hunden får se handen kommer den att bli väldigt glad och springa mot handen eftersom den lärt sig att det är väldigt roligt att sätta nosen i din hand. Handtargeten blir också en rolig lek där hunden får leta upp din hand på olika ställen (högt, lågt, framför dig, bakom dig) och du kan efterhand även låta den dutta först i din ena hand och sedan i din andra hand. Ofta tycker hunden att det är väldigt roligt och gör bättre och bättre duttar. På filmen nedan visar jag hur man kan använda handtargeten.

Handtargeten kan även användas till att “flytta” på hunden (genom att den följer efter din hand dit du vill ha den), till avlämningar så att hunden lämnar föremål i din hand utan att du behöver sträcka dig efter dem, till att gå slalom mellan dina ben och till att ta på halsbandet frivilligt. Just att ta på halsbandet tycker jag är något som alla borde lära sina hundar. Då slipper du problem med att hunden tycker det är tråkigt att bli kopplad, plus att det ser väldigt snyggt ut när hunden kommer springades i full fart och sätter in huvudet i halsbandet. På filmen nedan visar jag hur du kan lära hunden att ta på halsbandet frivilligt med hjälp av handtargeten. Efter hand arbetar du bort handtargeten så att hunden sätter huvudet i halsbandet utan att få hjälp av handtargeten. 

En utmaning för din nästa promenad: belöna din hund varje gång den spontant tar kontakt med dig. Räkna hur många gånger det blev. Promenaden efter gör du samma sak. Hur många gånger tog den kontakt nu? (Förhoppningsvis fler 😉 – om du inte gick i ett område med många svåra störningar.)

Att fundera på: Vilka störningar kan du kalla in din hund från idag? Vilken störning skulle du vilja kunna kalla in din hund ifrån? (Vad är ditt slutmål – och hur ser din plan ut för att nå det?) 


Så här önskar du dig julklappen:

Julklappen du kan önska dig idag är en valfri produkt med maxvärde 150 kronor i hundshopen Hundkrut. Skriv din önskning i kommentarsfältet (ange vad i shopen du önskar dig) som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera varför du vill ha julklappen! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 24.


Grattis till vinnaren av lucka nummer 20, Erica Antonsson, som skrev: 

En av våra hundar har artos i sin kropp,
det har kommit efter livets hårda lopp.
Henne får man hålla igång,
regelbunden motion och sim hela vintern lång.
Men vår andra hund,
har ingen defekt i skrivande stund.
Men en vetgirig matte hon har,
som gärna lär sig att förebygga
allt man kan och har kvar.
Med denna informativa bok,
kan matte bli mer rörelse-klok! 

<3

Grattis Erica – ett exemplar av Anikas nästa bok – när den kommer under 2017 – är ditt! 
Släng iväg ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se och skriv att du vunnit lucka 20, så ska vi planera för att boken kommer till dig. 🙂

 

 

7 reaktioner på ”Julkalender Lucka 22: Inkallning”

 1. tänk att få leka och kampa fram att låta bli o rusa på egna upptåg, vi vill såå gärna ha en rolig kampdutt!! Paddan behöver…

 2. Duktiga hundar behöver också lite jullov med massvis av lek och bus. Jag önskar mig en bollkastare så att Chili får utlopp för sitt pudelspring. Jag är nämligen helt värdelös på kast med liten boll.

 3. Emmie Barklund

  Jag önskar mig boken från valp till stjärna. Min dröm har alltid varit att kunna gå ut med henne själv okopplad, och det har jag tränat mycket på. Det skulle vara väldigt uppskattad att få lite mer tips!

 4. Ännu en lucka hos Hundkrut,
  jag måste fundera en minut.

  Fast det där schemat verkar bra,
  jo ett sånt skulle jag gärna ha.

  Både för fotgående och apport,
  det är mycket att träna på i denna sport.

  Och belöna med något gott,
  blir det oxhjärta hade Zoya mått.

 5. Handtarget har varit en grym hjälp för oss i inkallningssituationer, speciellt sedan hörseln i princip försvunnit.Har alltid en tjej som glatt kommer galopperande in till sin handtarget så fort hon ser den komma upp! 😀
  Fensa önskar sig en rosa Kong Cozie Brights.

 6. Grattis till vinnaren av lucka nummer 22 Gunilla Nilsson som skrev:
  Duktiga hundar behöver också lite jullov med massvis av lek och bus. Jag önskar mig en bollkastare så att Chili får utlopp för sitt pudelspring. Jag är nämligen helt värdelös på kast med liten boll.
  Grattis Gunilla! Sänd ett mejl till info@hundkrut.se och säg att du har vunnit lucka 22 – så hjälper Lotta dig med din klapp!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0