Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 23: Så klarar du nyår

Julkalender Lucka 23: Så klarar du nyår

 Bakom dagen lucka gömmer sig Jessica Mann som under 2017 ger ut boken med arbetsnamnet “Blygerhundar – så gör du din hund till superhjälte” på Klickerförlaget. Jessica är instruktör och hundbeteendeanalytiker och driver Motiverade Hundar. Jessica har själv haft en mycket osäker hund och en av hennes mest populära kurser är kurserna för blygerhundar. Hon ville ha ett material att sticka i händerna på sina elever – och så började boken ta form.

I årets nästsista lucka skriver Jessica om nyårsafton, en speciell afton … 🙁


Att nyårsafton och dagarna däromkring innebär ett formidabelt helvete för många hundar och därmed hundägare har förhoppningsvis inte gått någon förbi. De vilda djuren i skogen liksom hästar och många många andra djur och människor har en fruktansvärd tid att se fram emot. Att fyrverkerier för privat bruk borde förbjudas är vi många som tycker, men tills dess det går igenom så finns det några saker du kan göra för att underlätta.

Se till att aktivera hundarna så mycket ni kan DAGTID dagarna innan nyårsafton, och även på nyårsafton. Trötta hundar är oftare mindre mottagliga för skrämmande saker. Gå inte bara promenader utan låt dem jobba med huvudet – nosarbete (tex specialsök, Nose Work, spår eller leta efter godis i svår terräng, eller leta efter leksaker, tex).

Håll hunden KOPPLAD på nyårsafton, och helst dagarna före och efter (man vet aldrig när det smälls). Ha hunden i rymningssäker sele, eller halsband, eller båda. En hund som blir riktigt skrämd gör allt för att fly. Låt inte din hund bli en av alla dem vi ser efterlysta efter nyår.

Rasta hunden ordentligt tidigt på kvällen, och gå sedan inte ut med hunden förrän långt efter tolvslaget. Ta för allt i världen INTE med hunden ut och titta på raketer. Även om den var lugn förra året så vet man aldrig vad som kan hända.

Stanna INNE tillsammans med din hund under kvällen. Drag ner persienner och för gardiner, tänd alla lampor inomhus (så att blixtarna inte syns lika mycket), sätt på radio och teve för att stänga ute ljudet.

Strax innan TOLVSLAGET – ge din hund ett köttigt ben eller en aktiveringsleksak fylld med det godaste goda. Se till att tuggandet kommit igång innan helvetet brakar lös, och att det finns så det räcker genom hela oväsendet.

Om hunden blir RÄDD så visa att du finns där som stöd. Lämna inte hunden ensam att ta hand om detta (det vill säga ignorera inte). Mata med godis (till exempel mjukost på tub), klappa och lugna. Försök håll dig lugn själv. Du gör inte hunden räddare genom att visa att du finns där för den, tvärtom.

Om du hör smällar på avstånd dagarna före nyår så se det som ett TRÄNINGSTILLFÄLLE. Ge hunden godis/lek med hunden varje gång det smäller. Varje gång. Låt hunden tro att smäll betyder att det kommer godis.

Om du har en hund som du VET är rädd så finns det både receptfria och receptbelagda medel att köpa som kan lugna hunden och ta udden av den hemska. Adaptil, Calmex, Zylkene, Valeriana är några exempel. Prata med din veterinär! Tänk på att vissa av preparaten behöver tid på sig att verka.

FLY FÄLTET. Det bästa du kan göra om du bor i stan eller i villaområde är att ta dig därifrån. Antingen precis runt tolvslaget – sätt dig i bilen och åk ut på landet, kör längs motorvägen eller ta dig till en flygplats (där smälls det inte!) Spela musik och ät nyårsbuffén i baksätet. Ännu bättre är att hyra en stuga och bo där runt nyår, eller boka in sig på något hotell i närheten av en flygplats. Om du inte har möjlighet att göra något av detta så bygg ett fort inne. Se till att preppa med hundens bädd i källaren eller i badrummet. Se till att du har filtar och mys till dig själv – ladda datorn med en film och tänd några ljus.

Det viktigaste av allt: CHANSA INTE. Ta alla säkerhetsåtgärder på allvar. Även om du inte tror din hund kommer bli rädd, vara rädd så vet du inte. Ta hand om din bästa vän!

Låter jag som en domedagsprofet? Bra. Då har allvaret gått fram.

Och … om du råkar befinna dig i närheten av Jönköping på nyårsafton så anordnar Jessica ett mingel med hundträning, glögg och grill för att aktivera hundarna nyårströtta. Det är gratis men hon vill veta hur många som kommer så maila jessica@motiveradehundar.se

 

 


Så här önskar du dig julklappen:

julkalender_luckorJulklappen du kan önska dig idag är förstås ett exemplar av “Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte”. Observera att den här julkappen kommer INTE komma fram till jul 😉 utan levereras under nästa år någon gång. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida.  Motivera varför du vill ha boken! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras någon gång innan nyårsafton.


Grattis till vinnaren av lucka 21: Helene Fogelberg som skrev: 

Boken “Apportering till vardag och fest” läste jag mycket när jag skaffade mig min första retriever för några år sedan. Sedan lånade jag ut boken till en nära vän som var på gång att starta upp träningen med sin nya retriever och där blev boken kvar… Nu ska jag själv bli med valp igen och känner att jag gärna vill läsa på och repetera så att jag gör rätt från början. Jag vill dock inte kräva tillbaka min bok av min vän 😉 utan önskar mig en egen via dagens lucka. 
Håller tummarna och hoppas på turen 


Grattis Helene! Du får en bok på posten! 🙂

 

11 reaktioner på ”Julkalender Lucka 23: Så klarar du nyår”

 1. min prins har blivit livrädd för nyårsraketjä….rna, efter art ha fått kastat på oss och de smällt av bara två meter ifrån!! jag kräks nästan bara att tänka på hur han mådde då 🙁
  han är en känslig själ och varit misshandlad, fått kokande olja på sig, rädd för olika ljud mm. svårtränad då han ger upp direkt om han *misslyckas*. skulle gärna se om den boken kunde hjälpa honom!

 2. Malin Johansson

  Tror jag önskat varje gång denna boken kommit i julkalendern nu, det hade varit så fantastiskt att få vinna den! 😀 Boken hade varit guld värd för mig och min hund Lycce. Lycce var tänkt att bli tävlingshund men tyvärr har han svårt för “omvärlden” med mycket osäkerhet och rädslor. Vi behöver all hjälp och inspiration vi kan få för att ta oss framåt och kunna leva ett tryggt liv tillsammans <3

 3. Caroline Edsgren

  Jag men mest mina hundar önskar Blygerhunden.. för hjälp i vardagen med allt från fyrverkerier till möten med barn.

 4. Önskar denna bok, många tips och råd säkert man kan få för att förebygga. Med en önskan om en god jul ?

 5. Tryggve Lademo

  Vi har en sorts blygerhund,
  som är livrädd under nyårsaftons “finaste” stund.
  Hon skakar och darrar,
  när det på himlen lyser och knarrar.
  Men inte bara där och då,
  hon är i hundmöten även svår att nå.
  Lättstressad och skraj,
  hennes självkänsla är på svaj.
  Vi jobbar på detta,
  men denna bok verkar vara en solklar etta!
  Därför vill vi vinna,
  om vi nya träningstips kan finna.

 6. Berit Johansson

  Denna bok skulle vi kanske ha nytta av. Då min ena tik är rädd för mycket. Vet inget om hennes bakgrund då hon är från Irland och var ca ett år när hon kom mycket rädd o nervös. Blivit mycket bättre tack vare Noswork som vi kör men vi behöver mer tips o idéer. Håller alla tummar och tassar.

 7. Malin Holmberg

  Hej jag heter Syra och jag ÄLSKAR att öppna julklappar. Något jag däremot inte alls tycker om är främmande människor, som exempelvis den där jultomten som delar ut alla fantastiska julklappar!
  Hur ska jag göra!?
  Jag vill så gärna ha julklappen men jag kommer aldrig våga ta emot den.
  Kan ni hjälpa mig att bli lite tuffare så kanske jag vågar hämta mina egna klappar nästa år?

  Jag håller tassarna för att ni kan hjälpa mig.

 8. Vi önskar oss Blygerhundar, ena cockern far fram som en virvelvind – när det gäller människor, andra hundar etc men är ganska orolig vad gäller nya miljöer, ljud och annat. Andra cockern är galet miljöstark men tycker att nya människor är lite läskiga..

 9. Alla dessa raketer,
  jag tycker det är dumheter.
  En del bränner upp en hel månadslön,
  utan att tänka ett dyft på miljön.

  Man får fly in i sin hydda,
  och på bästa sätt hunden skydda.
  Om hunden blir rädd,
  då är skadan redan skedd.

  En modig hund kan lätt bli blyg,
  inte konstigt när det låter som bombflyg.
  Självförtroendet får man kanske åter bygga,
  så att hundarna kan känna sig trygga.

 10. Marie Bertilsson

  Jul är en favorit, nyår inte riktigt så,
  vad vore väl bättre då än att få,
  denna bok som kommer med ett tips eller två,
  hur jag bättre kan få min bästa vän att må!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0