Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 6: Inuti hundens huvud

Julkalender Lucka 6: Inuti hundens huvud

6I dagens lucka presenterar Leg.sjukgymnast (med veterinärmedicinsk inriktning) Annika Falkenberg lite av tänket bakom sitt arbete – och sin nästa bok. Annika driver Hundverkstan där hon tar emot hundar för behandling och håller föredrag och kurser på temat rörelser. Senare i vår släpper Klickerförlaget “Rörelseboken” av och med Annika. Det är en av många efterlängtad bok som är uppbyggd i tre delar; Hur det funkar, Rörelseanalys och Övningsbibliotek. Annika ger oss en förståelse för hur en hundkropp fungerar, hur en rörelse fungerar och varför hunden gör – eller rör sig – som den gör. Därefter hjälper hon oss att förstå vad en rörelseanalys är – och hur vi kan göra den. Slutligen ger hon oss flera grundövningar som vi kan göra för att bygga upp våra hundar på ett sätt så att de gör så bra rörelser som möjligt.


Illustrationen är gjord av Jenny Nyberg.
Illustrationen är gjord av Jenny Nyberg.

Jag brukar likna hundens hjärna vid en avancerad dator. Det hjälper mig att hålla reda på vilken typ av ”program” jag arbetar med eller hunden använder. Då kan jag lägga min guidning i träningen på rätt saker. Som bas finns en hårdvara. Det är de funktioner som finns med när hunden föds, en fabriksinställning om vi så vill. Jag pratar om de förprogrammerade originalprogrammen. Dessa kan vi aldrig ändra på. Det enda vi kan göra är att använde dem eller inte. I den här delen av datorn finns alla grundrörelser. Det är de rörelser kroppen är skapt för och där alla leder och muskler tillåts arbeta helt balanserat och i fin harmoni. Det är dessa rörelser som ligger som grund för den väg de funktionella linjerna tar!

Som extra krydda, utöver grundprogrammen, kan hunden sedan lägga till egna program på samma vis som vi gör i våra datorer. Hundar som får springa helt fritt lär sig att det fungerar bättre om de lägger mer vikt på lårmusklerna och kanske hoppar över det finstilta med att använda hela ryggen. Det är bara att vrida ut bakbenen en aning så att lårbenet ligger lite snett i sin ledskål och sedan skapa stadga och styrka i den här positionen istället. Det är inget konstigt med det. Det är den här processen vi pratar om när vi säger att hunden skapar sitt kroppsminne. Det betyder inte att hunden direkt blir skadad eller utsliten när den börjar justera i programvaran. Men det är inte längre samma kvalitet på rörelsen som om hunden hade hållit sig till sitt originalprogram! Den tappar prestanda och början till obalanser, som på sikt kan skapa problem med skador och snedbelastningar, är grundlagt.

I “Rörelseboken” kan du fördjupa dig i allt som rör hundens rörelser. Hur tänker hunden när den väljer sina steg? Hur påverkas den av alla krafter som kroppen ska hantera? Genom att göra en rörelseanalys kan du se vilka delar i hundens rörelsebank du vill arbeta med att förbättra eller förändra. En god hjälp på vägen är att ha en verktygslåda packad med bra grundövningar som bygger på hundens naturliga rörelser. Genom att presentera olika övningar för din hund kan du snabbt se vilka rörelser den redan är bra på att utföra och vilka den har svårare för. Jag hoppas att du vill följa med mig in i en spännande värld av rörelser och funktionalitet – en värld vi ännu bara sett början på och som hela tiden fortsätter att utvecklas och skapa nya möjligheter för oss alla och våra hundar.


Så här önskar du dig julklappen:

julkalender_luckorJulklappen du kan önska dig idag är ett exemplar av “Rörelseboken”. Observera att den här julklappen kommer INTE komma fram till jul 😉 utan levereras under nästa år någon gång. Du kan också önska dig Annikas andra bok “Friskvårdens grundstenar för valp och unghund” (den kommer fram innan jul). Skriv din önskning i kommentarsfältet (ange vilken av böckerna du vill ha) som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera varför du vill ha boken! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 6.


Idag gratulerar vi vinnaren av lucka nummer 4: Kersti Tufvesson  som skrev: Gillar delar o hoppas på vinst. Jag behöver denna bok!

Grattis Kersti, vi skickar boken Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte när den kommit ut. 
Tack alla tvåbeningar som önskat en viktig och välbehövlig bok för att livet ihop med en blyg fyrbening ska bli lite bättre. Boken kommer som julklapp i fler luckor, så håll utkik!

25 reaktioner på ”Julkalender Lucka 6: Inuti hundens huvud”

 1. Petra.segerberg@gmail.com

  Att få Rörelseboken i julklapp vore toppen, och få mer kunskap om vår allra bästa vän uti knoppen!
  Så det blir min önskning denna jul, så nu håller jag tummarna och hoppas. Det blir kul 🙂

 2. Åh rörelseboken vore toppen! Vill hålla igång Täva så länge det går, kunna se minsta hälta, veta hur ja väst bygger upp hennes kropp att hålla längre så hon kan nobba längre för mig.

  Det gör inget om den kommer efter jul.

  Håller tummarna å hoppas!

 3. Rörelse boken skulle vara super bra till mig och mina hundar. Tror att jag skulle ha mycket glädje av den till mina jämthundar och till mina golden. Skulle kunna förebygga hälta men även lära mig väldigt mycket om rörelser deras kropp som vi kan änvända i skogen och i hemmet och få ett långt och trevlig liv tillsammans. Gillar och delat och håller tummarna.

 4. Jeg ønsker meg Rörelseboken! Eldstemann har allerede litt problem med kroppen og det hadde vært fint med litt flere verktøy for hvordan best ta vare på den mer aktive yngstemann.

 5. Jessica Andersson

  Åh, den boken skulle jag verkligen behöva så att jag kan hjälpa min bästis Xirius att hålla i rapporten i många år.

 6. Pia Halvorsen

  Jeg ønsker mig Rörelsesboken, det ville være fantastisk at blive bedre til at kigge på sensitive Mr Sir Prize og holde øje med, hvad han behøver ;0) Samt holde godt øje med den lille loppe Ready, som absolut ikke ved, hvordan man skåner sig selv…

 7. Camilla Lensgård

  Som nybliven hundägare önskar jag mig självklart Friskvårdens grundstenar för valp & unghund!

 8. Ann-Charlott Tolkki

  Åh va glad jag blivit om jag vunnit denna bok. Då jag känner att mer bör jag lära mig inom detta viktiga ämne

 9. önskar högt Rörelseboken!!! min 8åriga greyhoundpojke Simon har en gammal skada i bogen och han är dessutom rätt klumpig när han springer….haltar ju då ibland. men jag har inte hjärta att förbjuda det han blir så glad av! skulle hjälpa oss att få så mtcket tid som vi kan ihop 🙂

 10. Rörelseboken önskar vi oss, jag och jaktlabbe Medley, för att fördjupa oss ännu mer i detta livsviktiga och fantastiska ämne.

 11. Annika Hecktor

  Hej, jag önskar mig Rörelseboken! Mina hundar är friska och krya just nu, men jag vill lära mig mer!!

 12. Ingela Dahlstedt

  Så mycket att lära, att få boken vore en ära.
  Hunden ska hållas frisk, med kunnig matte mindre risk…

 13. Hei! Jeg ønsker meg denne Rörelsesboken siden dette må være den første (og sikkert beste) boken på svensk om dette – ære være svenske forfattere! Kunnskap til folket og denne ønsker jeg meg veldig.

 14. Nasti Samoyed

  Ååh, det vore ju underbart att vinna den här boken! Låter som en bok alla skulle behöva egentligen! Men jag hoppas på tur! 😀

 15. Jennifer Vindahl

  “Rörelseboken” står högt på min önskelista då jag tycker att detta ämne är otroligt interessant!
  Så jag håller tummarna hårdt ✊✊❤

 16. Lucka 6:Önskar ” Friskvårdens grundstenar för vaip och unghund.” Skulle komma väl till pass när den önskade valpen kommer.

 17. Malin Svensk Björck

  Rörelseboken skulle jag jättegärna vilja ha!
  Har en schäfer tik med fel på ena höften. Inget som hon lider av just nu eftersom hon är ung, men jag vill gärna lära mig hur jag ska kunna hjälpa henne stärka kroppen och röra sig rätt. Då kan hon ju få må bra även när hon blir äldre.
  Har även en yngre schäfer hane som gärna bara far fram som en dåre och jag skulle vilja lära honom att använda kroppen rätt för att förebygga skador och smärtor.
  Boken låter helt underbar eftersom det är både fakta och övningar med.
  Ha en fin dag!
  mvh
  Malin

 18. Sofia Larsson

  Önskar mig rörelseboken. Min hund har varit halt större delen av 2016 i olika hältor och jag skulle vilja med hjälp av boken lära mig mer om min hunds rörelsemönster. Genom mer kunskap om olika rörelsemönster kan jag lättare förebygga framtida skador och bygga muskler för att få en hållbar hund under många år.

 19. Anna Widerberg

  Rörelseboken skulle göra sig ypperligt bra i vår bokhylla, ett självklart tillägg till hundnördens bibliotek! Håller tummar och (rörliga) tassar!

 20. När Zoya hon i ryggen ömma,
  fick en specialist henne bedöma.
  Tollingen ger vissa sviter,
  det händer den på kroppen sliter.
  men som tur är,
  var smärtan muskulär.

  Rörelseboken vi önskar oss,
  så att hon inte blir stel som en valross.
  Lite tips för att värma åpp,
  boken ligger på önskelistan i topp.

 21. Helena Jardelid

  Jag önskar mig friskvårdens grundstenar för valp och unghund. Det spelar ingen roll vilken hund man har eller vad man gör med den om den inte är frisk, det är alltid, alltid det viktigaste att satsa på! Målet är ju att ha en aktiv vän ett helt långt hundliv.

 22. Annette Johanna

  Skulle vara intressant att läsa denna bok – min äldsta hund fick diskbråck för två år sedan – skulle vara intressant att veta vad detta kan bero på och vad man kan göra för att förbättra detta för henne … !!!

 23. Idag gratulerar vi vinnaren av lucka nummer 6; Gunilla Nilsson som skrev “Jag vill gärna vinna Rörelseboken. Jag tänker ge den till min fantastiska dagmatte. Hon är också hundmassör så det skulle passa perfekt.” Grattis Gunilla, vi skickar boken till dig så snart den kommit ut!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0