Hem » Böcker » Åsa Jakobsson » Månadens bok augusti: Vardagsträning med klicker – Åsa tipsar

Månadens bok augusti: Vardagsträning med klicker – Åsa tipsar

Månadens bok i augusti är “Vardagsträning med klicker” av Åsa Jakobsson. Åsa har dessutom skrivit ytterligare ett par böcker, varav “KLICK – hundfotografering med glädje” också finns utgiven hos oss på Klickerförlaget. Nedan tipsar Åsa om vad du kan tänka på när du ska klippa klorna på din hund!

Alla hundar har klor, och alla klor växer och behöver trimmas på något sätt. Många hundägare har inga som helst problem med kloklippning, utan har goda rutiner och en avslappnad hund. Andra är nöjda med att låta veterinären klippa klorna. Denna artikeln är inte skriven för er.
Om man däremot känner att kloklippning är lika trevligt som ett besök hos tandläkaren, för både hund och ägare, så hoppas jag att mina erfarenheter kan vara till hjälp.

“Jag ser nog vad du har i handen… Ett steg närmare, och jag är borta!”

Förebygg

Genom att omgående vänja valpen vid att man kan röra vid tassar och tår, och att det betyder godis om man håller tassen stilla, så är mycket vunnet. Det är mycket lättare att skapa trevliga associationer till något okänt än till något som redan fått en otrevlig betydelse. En god vana är att varje gång innan valpen ska få mat (förutsatt att den gillar sin mat, annars kan man välja en bit kycklig eller liknande smaskens) så klipper man EN klo. Det går fort och lätt. Är man konsekvent så lär sig valpen snabbt att kloklippning leder till något trevligt, och eftersom man tränar en ministund varje dag så är risken för stress och obehag minimerad hos både valp och ägare.

Passa på att göra mysstunden i soffan till en träningsstund, genom att träna tasshantering när hunden redan är lugn och avslappnad får du en hund som faktiskt BLIR avslappnad av just tasshantering. Inte dumt!

Tänk på hur du lyfter tassen. Många hundar tycker att det är bekvämare att vika tassen bakåt än att sträcka ut framåt, och det blir dessutom lättare att se undersidan av klon.

Se över dina verktyg. En bra klotång är tillräckligt stor och vass för att enkelt klippa även en kraftig klo. Det finns också en typ av klotång som ser ut som en nagelklippare för människor, vissa hundar upplever att den är mer behaglig. Är du rädd att klippa för långt så investera i en grov nagelfil, och fila sista biten. Klon är lagom klippt när du ser en vit prick i mitten av klippytan.

Om du råkar klippa i pulpan så är det inte hela världen. Belöna extra bra, visa hur glad du blev (även om blodet gör dig svimfärdig). Håll ditt lugn, och undvik att ömka hunden.

Trauma

När jag hade mina första hundar, Popsy och Mårran, hade kloklippning blivit något jag drog mig för i det längsta. Dåliga erfarenheter med klipp i pulpan och obefintlig träning hade gjort båda mina hundar rädda för klotången, och det krävdes två personer: en för att hålla och en för att klippa. Gnäll, nafs och tassryck (från hundarnas sida) ingick, vi försökte vara lugna men bestämda och klara av det så snabbt som möjligt. Länge accepterade jag detta som något normalt, något som helt enkelt skulle genomlidas varannan vecka.

Så läste jag en artikel om hur man tog blodprov på delfiner på Sea-World. Delfinen hoppar på signal upp i en “hängmatta” ovanför bassängen, ligger stilla och håller andan tills man har stuckit in en nål och tagit blodprovet, och väntar snällt på klartecken för att hoppa ner igen. Otroligt! Nog skulle det gå att träna mina hundar att gilla att klippa klor, eller i alla fall acceptera det utan protester!

“Jag är fortfarande skeptisk. Men OK, jag fortsätter läsa.”

Ombetingning

Det första jag gjorde var att ombetinga klotången. Istället för att betyda “dags för obehag” ville jag att den skulle vara en signal för “lekstund med fantastisk belöning på gång!”. Mina hundar är tokiga i burkmat (kladdig, illaluktande för min näsa, de får det nästan aldrig), så det blev min super-förstärkare. Under några dagar bytte jag ut deras ena mål mot burkmat. Jag tog klotången i handen, tog fram maten, la klotången på golvet, satte maten bredvid. Inga krav, bara klotång och mat.

När man jobbar med klassisk betingning skapar man en association mellan två händelser, i detta fallet “klotång tas fram” och “fantastisk mat serveras”. I fallet med klotången hade mina hundar redan en association (klotång=obehag) som jag ville ändra på, därför kallas det ombetingning.

Viktigt att tänka på:

  1. Jobba med RIKTIGT bra förstärkare. Känslan för förstärkaren är den som sprider sig bakåt till händelsen innan. Tycker hunden “yippie, burkmat” så blir det snart “yippie, klotång, burkmat på väg!”. Tycker den “jaha, frolic”, så blir det inte mer än “jaha, klotång, frolic på väg, är det värt besväret?”.
  2. Timingen är oerhört viktig. FÖRST klotång SEDAN mat. Om de presenteras samtidigt sker ingen betingning. Presenteras de omvänt får du en omvänd betingning: “Åh nej, burkmat, snart kommer klotången!”.
  3. Konsekvens, konsekvens, konsekvens. Under en betingning måste klotången ALLTID betyda burkmat, och burkmaten kommer inte om inte klotången är närvarande. Klotången leder till burkmat och är den ENDA vägen till burkmat, det är så världen fungerar. Vi jobbar inte med beteenden, vi jobbar med att minska hundens känsla av stress och obehag och ersätta den med en känsla av förväntan och glädje.

Klotångsleken

Mina hundar var nu inte längre rädda för klotången, utan såg den som en källa till mat. Ombetingningen av klotången var avklarad och vi gick vidare till targetträning.

Först nostarget (mina hundar tycker att det är lättare än tasstarget), sedan tasstarget på golvet, sedan tasstarget sittande framför mig, och till slut tasstarget mot klotången när jag höll den i handen.

Targetövningen la jag in för att ge en ny inramning till kloklippningen. Genom att lära mina hundar att själva sätta tassen mot klotången fick de kontroll över situationen och såg det som en rolig lek. När de såg mig med klotången i handen blev reaktionen (om jag får gissa) “Oj, klotångsleken! Jag ÄLSKAR den leken!”.

“Fattar inte vad allt väsen handlar om. Ge tassen, få klorna klippta, ät godis, och var glad! Det är min melodi.”

Betingning av ljudet

En viktig del var kvar: jag ville att ljudet av en klo som klipps skulle ge samma association som klicket från klickern. Eftersom inte klotången var farlig längre gick det snabbt. Jag använde en tunn kvist som jag klippte i, ljudet var tillräckligt likt en klo för att ge önskad effekt.

Jag la ihop betingningen av ljudet med “klotångsleken”, och började träna att hålla i tassen längre och längre tid, hålla i tassen och peta på klorna, lägga klotången mot klorna, etc. Till slut var det ett väldigt litet steg till att verkligen börja klippa klorna.

Klara, färdiga, klipp!

På min lilla terrier Popsy gick allt detta på en vecka. Jag bytte plats som jag klipper klorna på till köksbänken, och hon började komma springande när jag öppnade lådan och tog fram klotången. Jag hade hennes burkmat utlagd (hon fick titta men inte röra), och hon föredrog oftast att vara stående. De första gångerna fick hon en sked mat efter varje klo, efterhand ökade vi till hel tass innan belöning. Hon stod absolut blick stilla (förutom svansen, som viftade när hon hör klon klippas). Jag önskar jag hade filmat före och efter, för det var verkligen en tvärvändning!

Startknapp

Större delen av det jag beskriver i artikeln utspelade sig för närmare tio år sedan. Idag har jag nya verktyg i verktygslådan, och ett av de mer effektiva är startknapp! Att hunden SJÄLV får bestämma vad som är OK och inte OK helt enkelt.
I filmen nedan jobbar jag med Midori. Hon avskyr att klippa klorna, och ingen träning har lyckats vända den känslan. Men hon accepterar det, och hon ställer upp frivilligt. Mellan klippningarna underhåller vi frivilligheten genom att träna med klotången utan att klippa. Att hon ger mig sin tass är hennes “OK att börja”. Tar hon bort den slutar jag. Låter hon mig röra vid tassen får hon sin belöning.

Varukorg
Rulla till toppen
0