Hem » Julkalender » Julkalender lucka 1: Agilityglädje

Hej och välkommen till Klickerförlagets julkalender! I 24 dagar kommer du få kloka och smarta träningstips från förlagets alla författare – och varje dag kan du önska dig den författarens bok. Inläggen kommer handla om alltifrån agility, rallylydnad och sociala tjänstehundar till hundfotografering, hundar i rörelse och blygerhundar. Nyfiken på vilka författare som ligger bakom luckorna? Kolla här. God julmånad önskar vi på Klickerförlaget er alla!

Vi rivstartar julkalendern med ett inlägg skrivet av Fanny Gott – författare till den sprillans nya boken Agility – från grunder till första start. Fanny har tränat hundar i över 20 år och arbetar på heltid som instruktör inom företaget Klickerklok som hon driver ihop med sin man Thomas Stokke. Genom åren har hon tagit fram flera agility- och lydnadschampions, vunnit lag-SM i agility och även tävlat internationellt med framgång. Tillsammans med Thomas Stokke har hon tidigare skrivit boken ”Shaping” som också finns i Klickerförlagets sortiment.


När jag började träna och tävla med hund på 90-talet provade jag på många olika sporter, men fastnade mest för lydnaden. Jag tyckte om att träna på detaljer och och att lydnaden kändes mer seriös än agilityn. Allra mest var jag nog sugen på bruks, och då sök, men det var svårt utan körkort och bil. Lydnaden blev min största hobby under de första 10-15 åren med hundsport. Jag kämpade först med min lilla terrier som startade klass 1 säkert 20 gånger utan att få ett förstapris, och sedan med min border collie som med tiden tog både championat och kirrade några SM-kval även om vägen dit inte var spikrak.

Jag tränade och tävlade lite agility under många år; gjorde några tävlingar om året. Min första hund var en väldigt långsam cairn terrier som oftast kom runt banorna, men aldrig vann. Min andra hund var en väldigt snabb border collie som blev diskad på varenda tävlingsbana tills hon var fyra eller fem år gammal. Så fort hon fick startsignal så flög hon iväg som ur en kanon och kunde hinna göra en hel bana på egen hand innan jag kom ikapp. De råd jag fick på kurser på den tiden handlade mest om att jag skulle få henne att springa långsammare så att jag kunde hänga med. De gånger jag fick råd om handling hade jag alltid känslan av att jag inte kunde sätta in det i ett större sammanhang. Det funkade där och då efter några repetitioner, men jag hade ingen aning om hur jag skulle tänka nästa gång jag gick en bana.

För drygt tio år sedan hände något. Jag blev övertalad att gå några agilitykurser för utländska instruktörer med fokus på hundträning. Jag började inse hur sporten hade förändrat sig och hur mycket man faktiskt kunde träna. Jag började förstå handling och hundens linje och hur jag skulle tänka i ett system som gjorde att jag alltid snabbt kunde hitta en bra lösning som jag förstod när jag gick banvandring. Det blev fler kurser, resor utomlands för att hitta mer kunskap, nya vänner och en framgångsrik tävlingskarriär med min jaktcocker Shejpa.

Idag är det över ett år sedan jag tävlade lydnad senast. Jag säger inte att jag inte kommer att hitta lusten att satsa på lydnad igen, men för mig har agilityn tagit över som nummer ett. Här kommer tre anledningar till varför jag tycker att agility är så himla roligt. Det finns många fler, men man får ju begränsa sig:

1. Det är en sport i ständig utveckling, och utvecklingen går fort! Det har hänt otroligt mycket på de dryga tjugo år jag har tävlat agility. Och väldigt, väldigt mycket bara sedan jag började satsa ordentligt för tio år sedan. Det händer saker hela tiden, varje år! Visst sker det ofta förändringar i samband med regelrevideringar, men det sker minst lika många små förändringar hela tiden när konkurrensen hårdnar och domarna anpassar sin banläggning så att den blir ännu bättre, snabbare och mer utmanande. Engagerade domare och skickliga utövare driver sporten framåt i en slags symbios.

2. Det är en sport där du kan utveckla din egen stil. I agility finns det många olika typer av människor och hundar som alla kan vara framgångsrika. Varje ekipage får bygga upp sin egen stil på banan utifrån sina styrkor, svagheter och intressen. Man kan visa hunden runt en bana på många olika sätt. Hunden kan utföra hindren på olika sätt. Man kan till och med utföra hinder på många olika sätt och ändå vara felfri.

3. Det är inte så farligt att misslyckas. I lydnaden handlar det väldigt mycket om att vara stabil och inte göra misstag. I agility måste man våga ta risker för att vinna. Alla diskar sig ibland, och ingen tycker att någon är dålig för att den inte är felfri. I agility får man oftast flera chanser på en dag, och tröskeln för att våga ligga på gränsen till det som är möjligt är lägre – funkar det inte idag så vet jag vad jag ska träna på till nästa gång, eller vad jag ska göra i nästa lopp.


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig boken Agility – från grunder till första start. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

Vi säger också grattis till vinnarna av “förkalenderfesten” – hela fyra personer plockade tomten ut som vinnare av böcker:
Linda Vitchi som vill börjar med nosework får ett ex av Nosework – allt du behöver veta, samt ett ex av Ellinors sommar till sina läsglada och hundälskande barn!
Anna Wennerlöv som vill få stöd i rehaben av sin nyopererade hund genom Rörelseboken och Annas kompis Jessica som får ett ex av Apportering till vardag och fest.
Anna och Linda – sänd era postadresser inklusive mejladress och mobilnummer till info@klickerforlaget.se, så kommer vi se till att böckerna kommer till er inom kort!