Hem » Julkalender » Julkalender lucka 2: Hotet från Nordpolen

Dagens lucka är skriven av Jessica Mann – författare till boken Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte. Jessica är utbildad instruktör och hundbeteendeanalytiker. Hon håller kurser i framförallt grunder för tävlingshunden, specialsök och blygerkurser, kurser för den rädda hunden. Jessica har tre border collies och en tollare som tränas och tävlas i lydnad, specialssök, vallning, jakt, rallylydnad och heelwork to music. Jessica arbetar som hundinstruktör på heltid och driver företaget Motiverade hundar.


Kalle och hans vänner har sjungit ”Ser du stjärnan i det blå, allt du önskar kan du fåååå….” och det börjar bli dags för tomten. Upphetsningen bland småkusinerna stiger och turerna fram till fönstren blir allt fler. ”Där, är det inte en lykta?” Så ringer det äntligen på dörren och Ho, ho… – SKÄLLFEST! Hunden som legat och sovit bakom granen flyger upp och rusar mot den hotfulla personen i dörröppningen. Öronen rakt upp, svansen som ett spjut och raggen rest. Du kastar dig efter din hund innan han skrämmer barnen och tar honom generat åt sidan. Resten av julklappsutdelningen sitter ni i ett hörn och du försöker förgäves tysta din hunds dova morrande.

Vad sjutton hände här? Borde hunden inte känna på lukten att det är morfar? Ska inte hundar vara smartare än så här? Nja, kanske känner den morfars doft, men allt annat är ju fel. Masken med skägg, den extra vadderingen som ändrar kroppsformen, den förställda rösten. Morfar har ju gjort allt för att lura barnen och gjort ett bra jobb. Dessutom känner han av den upphetsade stämningen och spänningen som ligger i luften. Det är inte konstigt att du får en reaktion från din hund.

Som tur är finns det flera saker du kan göra för att underlätta för hunden. Det bästa och viktigaste är att träna hunden. Du kan klä ut dig själv medan hunden ser på och också låta hunden undersöka hatten, masken och säcken. Lägg en tomtemask (eller annan mask) på golvet och låt hunden interagera med föremålet. Klicka och belöna när hunden tittar på masken, nosar på den och kanske tar med tassen på den. Ju mer osäker hunden är desto mindre steg belönar du för. Tänk på att aldrig locka hunden mot ett föremål eller person den är rädd för utan låt hunden ta det i sin takt. Markera och belöna hunden med en godbit längre ifrån föremålet än hunden själv tog sig. Detta kommer göra hunden tryggare och göra att det går fortare framåt än om hunden tar sig 15 centimeter från masken, men du håller fram godbiten 10 centimeter ifrån. Titta på hundens kroppsspråk. Står den kvar med baktassarna bakom rumpan och sträcker kroppen framåt? Drar den sig snabbt undan? Det är tydliga tecken på att något är obehagligt. Ge hunden paus ofta även om den inte kommit ända fram till masken.

När hunden tycker masken på golvet är helt okej att interagera med kan du lyfta upp masken och hålla den i handen. Fall inte för frestelsen att sträcka den mot hunden utan låt hunden själv bestämma takten. Gör likadant som ovan. Ju säkrare hunden är innan du går vidare från första steget desto snabbare går detta och nästkommande.

Efter detta kan du, medan hunden ser på, hålla masken framför ditt ansikte. Prata gärna med hunden så att den vet att det är du. Följ stegen ovan. Därefter kan du ta på masken när hunden inte ser, låta någon annan ha på sig masken och till sist låta någon ringa på dörren med masken på sig. Om hunden går upp mycket i varv av ringklockan kan du bara låta personen komma in. Det är viktigt att hundens godis kommer från dig och inte besökaren. På så sätt lär sig hunden att även i skarpt läge på julafton är det du som levererar godbitarna, så att hunden inte får för sig att gå fram och förvänta sig godbitar från någon annan än dig. I den bästa av världar får du morfar (eller den som ska vara tomte på julafton) att klä sig i hela munderingen så att ni får träna på det också.

Hinner du inte träna innan julafton 2017? Okej, bara du gör det innan julen 2018 så må det väl vara hänt (december är onekligen en fullspäckad månad för många, och fördelen är ju att du nu kan lägga en plan och börja redan i januari). Det finns som tur är saker du kan göra ändå.

Ha hunden kopplad när du vet att tomten är i antågande. På så sätt kan du kontrollera att hunden inte springer fram och skäller och du förhindrar ett beteende du inte vill ha. Det gör ingenting åt själva rädslan, men du riskerar inget nafsande eller liknande.
Ta undan hunden helt. Kanske kan hunden sitta bakom ett kompostgaller i ett annat rum medan tomten är där? Ge hunden ett smaskigt ben eller en Kong fylld med gotta som den kan sysselsätta sig med. Om det inte är för kallt kan hunden kanske till och med sättas i bilen en liten stund. Vi vill inte stänga ute hunden från samvaron, utan hjälpa den ha en bättre upplevelse av julen i stort.
Gör hunden trött innan julfirandet påbörjas. En trött hund – som fått spåra, leta efter julklappar eller träna lite nose work till exempel – är mindre benägen att reagera stort.
Skäll inte på hunden. Hunden reagerar för att den tycker det är otäckt, inte för att den är dum eller löjlig. Visa att du finns där för din hund och var redo med mjukosttuben eller små bitar av det godaste godiset. Mata hunden när den tittar på tomten och lär den förknippa den läskiga gubben med något trevligt. Om du skäller på hunden när den blir rädd riskerar du faktiskt göra den ännu räddare – både för dig och tomten. Och ignorera den inte utan visa att du finns där som stöd.

Låter det överambitiöst bara för en enda kväll per år? Nej då, den här träningen har du igen när hunden ser annat den skulle ha blivit rädd för. Till exempel skyltdockor i varuhusens fönster, människor i motorcykelhjälm, slöja eller munskydd, eller byggnadsarbetare i prassliga varselkläder. Det är det som är så häftigt med bra träning – det spiller över på andra saker.


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig boken Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon!