Hem » Julkalender » Julkalender lucka 15: Startknapp och frivillighet

Julkalender lucka 15: Startknapp och frivillighet

Dagens lucka är skriven av författarna Sara Karlberg och Helena Eriksson som skrivit Klickerförlagets sprillans nya bok Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord.
Detta är en bok som vi på förlaget är oändligt stolta över för den är en Väldigt Viktigt Bok. Den vänder sig till dig som vill arbeta ihop med en fyrbent kollega, kanske jobbar du inom vård, skola, omsorg eller kanske är du chef för en sådan verksamhet. Eller så har du en anhörig som du tror skulle må bra av att få hjälp av en fyrbent hjälpare. Eller så bara älskar du hundar och vill lära dig mer om vilket fantastiskt arbete de kan utföra. <3 I boken får du tips om hur du ska tänka när du väljer hund, vad du ska fråga efter när du väljer utbildning, hur du tränar din hund, hur du för in hund på din arbetsplats och mycket mer. Dessutom finns en rad berättelser från ekipage som redan arbetar ihop “därute” och som berättar om sin arbetsvardag. (Tips: Ha gärna ett paket näsdukar redo när du läser de berättelserna!).
Sara driver Svenska Terapihundskolan och Helena jobbar där sedan starten. Läs mer om Sara och Helena här.
Boken kan beställas (som alla våra böcker) på de stora nätbokhandlarna eller direkt från vår hemsida. 


I vår bok Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord nämner vi lite kort om användandet av startknapp i vår träning. I arbetet med att utbilda sociala tjänstehundteam har vi ganska länge nu försökt finna vägar för att använda hundarnas egna styrkor och hundarnas sätt att frivilligt erbjuda sig själva, sin kropp och sin uppmärksamhet gentemot de deltagare vi möter ute i arbete. Vi har jobbat med att uppmuntra hundarnas egna initiativ riktade mot deltagaren.

Samtidigt har vi tränat våra elever i att läsa sina hundar så att alla hundförare ska ha god förmåga att tolka den information hundarna ger oss. Bland annat har vi i en övning låtit föraren träna sin hund mot figuranter som är passiva, så väl som tysta men rörliga och helt kommunikativa och rörliga. Föraren har fått i uppgift att hålla sig lite bakom hunden och vara tyst. Övningen har lett till att hundarnas olika personligheter synts tydligt och vi har fått fram fina samtal om hur vi kan använda informationen till något positivt. Parallellt har vi även varit noga med att hunden ska få tillräckligt mycket information kring vad som lönar sig och få stöd i hur den bäst kan bete sig vid till exempel en hälsningsritual med en mindre grupp deltagare.

Något som vi nu siktar på att få in mer av vid utbildningen av sociala tjänstehundar är även hundens möjlighet att säga ja och nej till olika övningar. Vi tänker oss framför allt fysisk hantering, klappar, kel och eventuella kramar från deltagare, men även att hunden kan förmedla om den till exempel vill leka apportering eller spela spel. Användandet av startknappar kombinerat med hur vi redan arbetar med hundens frivillighet kring positionering och liknande blir en fråga om hundens rättigheter och välfärd. Vi ser inte det som något negativt att vi hela tiden utvecklar vårt sätt att se på vår fyrbente vän och kollega, snarare tvärtom. Vi är stolta över att kunna säga att vi inte arbetar på samma sätt idag som för tio år sedan, eller ens ett år sedan. I takt med att både kunskapen kring djurträning ökar och att branschen utvecklas behöver även vi utbildningsarrangörer utvecklas.

Men vad är en startknapp då?

En startknapp går att förklara som att vi frågar hunden om lov att göra något, och genom att vi lär hunden att den faktiskt kan välja mellan att säga ja och nej kommer den allt oftare välja ja. För att lyckas med detta lär vi in ett eller flera beteenden som fungerar som en startknapp, ett okej från hundens sida. Om hunden inte utför sin startknapp så säger den helt enkelt nej tack, varpå vi respekterar det och istället frågar om något annat. Startknappen i sig blir alltså att hunden utför ett beteende för att få föraren eller deltagaren att utföra ett annat beteende.

Ett numera ganska vanligt vardagsexempel är kloklippning. Helena lärde in en startknapp hos sin hund Rey när Rey var liten. Rey tyckte att kloklippning var riktigt obehagligt, hon skrek och krängde sig och Helena upplevde det ångestfyllt med kloklippning både för Rey och Helena själv. Istället blev proceduren som följer så här:

Helena sitter tyst på golvet i skräddarställning och Rey lägger sig frivilligt ner. Om Rey inte lägger sig ner händer ingenting. Om Rey lägger sig ner håller Helena fram klotången. Om Rey duttar med nosen på klotången så betyder det ja, varsågod och fortsätt. Helena klipper då en klo och belönar Rey med godis som tack. Sedan frågar Helena igen genom att hålla fram klotången.

Genom att lyssna på hunden och hålla kriterierna på en lagom nivå kommer hunden helt enkelt säga ja! Successivt kommer vi också kunna öka kriterierna, till exempel klippa flera klor innan belöningen kommer.

Det är detta vi ser stor användbarhet av även när vi tränar en social tjänstehund. Tänk om våra sociala tjänstehundar ännu tydligare kan kommunicera vad de önskar i stunden. Klappa mig, krama mig, göm godis, kasta apporten så jag får hämta!

I Sverige har man gått ifrån att prata om hunden som ett redskap till att prata om hunden som kollega. Ordvrängeri kan tyckas. Onödigt? Nej. För i orden vi väljer ligger också värderingar. Ett redskap är ett ting. En sak. En kollega är en individ. En vän. Inte skulle vi tvinga oss på en tvåbent kollega och utsätta den för saker den inte känner sig trygg med? Nej. Det vill vi inte göra med våra hundar heller. Genom att faktiskt fråga hunden frågor och se till att lyssna på svaren är vi övertygade om att vi kan öka trivseln för våra sociala tjänstehundar ytterligare. Vi kan också visa vikten av kommunikation inför deltagarna vi möter. Vi vill lyssna respektfullt på både deltagare och hund. Där finns många lärdomar att vinna, beroende på målgrupp kan fina samtal dyka upp kring samtycke och rätten att bli hörd.

Filmklippet nedan är tyvärr mycket kort, men här ser ni hur chihuahuan Bella självmant gått fram till en deltagare med huntington sjukdom. Deltagarens rörelsemönster är därför yvigt och ryckigt. Bella har inte sträckt koppel och det finns heller inget godis i händerna på deltagaren som lockar henne att stå kvar. Se hur Bella frivilligt står kvar i situationen, och precis innan klippet tar slut ser man att Bella väljer att gå in ännu närmre till deltagaren.

 

Lyssna gärna också på vårt poddavsnitt med fantastiska Eva Bertilsson som gäst. Där pratar vi mer om användandet av startknapp i arbetet med sociala tjänstehundar så väl som rent generellt. Eva är kollega med Emelie Johnson Vegh som i lucka nummer 5 också visade en film på hur hon arbetar med startknapp med sin goldenvalp.

Lycka till med träningen!

Sara och Helena


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka 13: Gunilla Nilsson, som skrev: “Bråttom om det ska bli några julkort i år!” och bifogade ett inte helt lyckat försök till julkort. 😉  😀

Gunilla mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange vilken lucka du vunnit samt din adress och ditt mobilnummer.

 

6 reaktioner på ”Julkalender lucka 15: Startknapp och frivillighet”

  1. Sociala tjänstehundar- omsorg utan ord.
    Mycket spännande och betydelsefullt för den som behöver hjälp.
    Troligen ökar denna typen av tjänstehundar.

  2. Jag önskar mig boken till min vän som nyligen förlorade sin hund. Hon är logoped (en helt awesome sådan!) och är väldigt intresserad av att nästa hund ska bli hennes kollega i arbetet. Hon jobbar med barn med olika språkstörningar. Hon har haft det tungt efter sin hund som gick bort och är verkligen värd denna bok som julklapp och inspiration att se framåt! ?

  3. Världens bästa julklapp för mig som drömmer om att utbilda båda mina till besökshundar

  4. Hanna Wåström

    Önskar mig denna bok i julklapp som en belöning till mig själv att jag blivit klar med min specialpraktik och min rapport efter en höst med ett antal motgångar. I januari är förhoppningsvis jag och Tazza diplomerade som terapi- och skolhundsteam! Äntligen! Har varit min dröm i 6 år.

  5. Catharina Collan

    Hej
    Jag önskar mig boken Sociala Tjänstehundar för att kunna ge till min chef. Från att tidigare jobbat med hund som assisterar i arbetet med barn, ungdomar och föräldrar fick jag inte fortsätta då vi bytte chef. Nu har vi en ny chef och förhoppningsvis kan vi utveckla nya vägar att använda djur i vår verksamhet.

  6. Jobbar i dags inom äldreomsorgen och ser verkligen värdet av djur i vården. Har börjat fundera på att utbilda en vårdhund, denna bok kan verkligen vara ett steg på vägen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0