Hem » Julkalender » Julkalender lucka 20: Tänk utanför lådan

Julkalender lucka 20: Tänk utanför lådan

Dagens lucka är skriven av Helena Lindhe och Britt Nylund – författare till boken Nosework – allt du behöver veta. Helena och Britt är instruktörer i allmänlydnad, bruks- och tävlingslydnad samt nosework. De har stor erfarenhet av att arrangera kurser, läger, tävlingar och andra noseworkinspirerade aktiviteter. Britt har två labradorer som tränar bruks, lydnad, specialsök och jakt. Hon har tävlat framgångsrikt i bruks och lydnad. Helena har en schäfer och en golden som tränas och tävlas i nosework, lydnad och spår.


Behållarsök är det moment många ofta börjar med när de sätter igång med noseworkträningen. Första steget på en tävlingskarriär är ju ett doftprov, som består av ett kartongsök. Pizzakartonger och andra papplådor i liknande format är vanligt förekommande på doftprov. Därför är det både logiskt och klok att träna på den typen av behållare, men det är också viktigt att tänka framåt.

Presentera hunden tidigt för andra sorters behållare än pizzakartonger. Plastlådor (matlådor) är enkelt och relativt billigt att få tag i och kan utgöra en övergång mellan papp och andra material och former.

Det fiffiga med behållarsöket är att det går att variera i det oändliga. Längre fram i din tävlingskarriär kommer du att stöta på helt andra behållare och eftersom varianterna är obegränsade kan du aldrig veta vad som dyker upp nästa gång. Öva därför på allt! Och du, tänk bortom fyra hörn och ett lock.

Sugrör, väskor, strumpor, klädesplagg, provrör, pet-flaskor, ljusstakar, kulpennor, muggar, hinkar, byttor, mobilfodral, elektronikprylar, plastpåsar, gamla telefoner, leksaker, garnnystan, skor och stövlar, gamla pocketböcker (eller inbundna böcker för all del!), kontorsprylar (t.ex. häftapparater, hålslag, pennvässare), örngott, tennisbollar, gosedjur, påskägg, kuvert, reklamblad – allt kan användas för att gömma en doft i. Du kan själv fylla på listan med mängder av andra bra förslag.

Behållarsöket är som du ser ett mycket enkelt sätt att aktivera din hund och framför allt att variera sökträningen på. Så här i juletid passar vi på att komma med några säsongsbetonade förslag till övningar.

 • Clementiner, apelsiner och andra frukter som sett sina bästa dagar före eller efter julhelgen – kör en lineup innan du kastar frukten i komposten.
 • Snöbollar, uttjänta snölyktor (utan ljus) – låt hunden söka i en cirkel av snöbollspyramider (kräver koncentration eftersom många vill busa i snön!). Undvik att träna i allt för kalla minusgrader, bara.
 • Hela tjocka släkten på besök? Rada upp alla deras fotbeklädnader i hallen och testa olika mönster som S, T och Y (vanliga tävlingsformationer) eller varför inte J, U och L.
 • Adventskalendern – återanvänd din tomma adventskalender på juldagen med små störningsdofter bakom några eller de flesta av luckorna. Måldoften kanske får vara bakom lucka 24.
 • Julstrumpor – om du inte redan anammat denna anglosaxiska jultradition kan du ju börja med den för hundens skull. Sticka egna, köp julvarianten eller ta från tvättkorgen. Det är bara att hänga upp och börja leta!
 • Julklappar – innan du kastar resterna efter julklappsutdelningen, varför inte göra ett roligt multibehållarsök med allt ifrån hängande gömmor i presentsnören till prassliga julpapperssök till överblivna kartonger i en hög till utspridda kuvert från alla jullotter… ja, du fattar. Sök innan allt går till återvinningen.
 • Julgransplundring – kanske du kan byta ut dina vackraste julgransdekorationer, men de flesta går säkerligen att använda till ett roligt trädsök. Använd hängande pumlor i plast eller små klädnypor som håller fast andra dekorationer.
 • Trappsök – bor du en fastighet med trappa kan du ställa tomma ägg- och mjölkkartonger och andra tomma matförpackningar som julestöket lämnat efter sig på varje steg och låta hunden söka upp och ned.
 • Orkar inte gå så långa promenader efter all julmat, men vill ändå aktivera din hund? Bor du i ett
  bostadsområde kanske du har din brevlåda i en lång rad tillsammans med alla dina grannars lådor. Låt då din hund söka på lådorna som en lineup och lägg doften i din egen. För grannsämjans skull kan du ju prata med grannarna först … 🙂

Som du förstår blir det inte en ledig stund den här julen heller … men din hund blir i alla fall glad och nöjd, och bara det är julefrid eller hur? Lycka till med sökträningen!

önskar Helena Lindhe och Britt Nylund


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Nosework – allt du behöver veta. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka 18: Stina Åström som skrev: “Skulle vara en väldigt intressant bok att vinna till mig och pansargrisarna. Omplaceringssalladen behöver träna en hel del grunder.”

Stina: mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange vilken lucka du vunnit samt ange din adress och ditt mobilnummer så skickar vi boken.

1 reaktion på ”Julkalender lucka 20: Tänk utanför lådan”

 1. Maria Karlsson

  Nosework- allt du behöver veta..eller vad jag behöver veta. Denna bok verkar vara en guldgruva för mig som är ny på nosework. Med tips och trix från denna bok. Blir jag nog nosework klok..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0