Hem » Julkalender » Julkalender lucka 21: Promenadträning FTW

Julkalender lucka 21: Promenadträning FTW

Dagens lucka är skriven av författaren, förläggaren, marknadsföraren, verksamhets-utvecklaren och hundinstruktören Elsa Blomster. Elsa driver Klickerförlaget ihop med Lena Gunnarsson och tillsammans har de skrivit boken Apportering till vardag och fest. Elsa har tränat hund i snart 14 år, varit instruktör i 12, tränat och/eller tävlat i lydnad, bruksspår, viltspår, rallylydnad och nosework. Numera ägnar hon nästan all sin hundträningstid åt jaktträning och jakt samt att gå på jaktprov. Elsa har en golden; Diesel, och en jaktlabbe; Keen. Elsa bor i Landvetter och håller privatlektioner och kurser där omkring samt åker dit hon blir inbjuden. 😉  Spana även in onlinekurser med Lena och Elsa här.


Mina elever undrar ofta hur mycket och när de ska träna. Jag brukar då dela med mig av mitt supertips: promenadträning! Lite då och då kör jag ett kort träningspass inomhus, tränar tillsammans med kompisar några timmar, går på kurs eller är på jakt en hel dag. Även om vi jobbar på jakterna blir det förstås träning också och jag är noga med vad hunden gör och blir förstärkt för. Den mesta vardagsträningen gör jag dock på mina promenader. Anledningen till det är dels att jag är lite ”hundträningsskadad” och inte kan låta bli ??men framförallt att jag tycker det är bra att göra några repetitioner, få en liten paus medan vi går vidare och sedan stanna och göra ytterligare några repetitioner i en ny miljö.

På promenaderna varierar jag vad jag tränar – jag försöker ha 2–3 olika beteenden som jag jobbar med parallellt för att hunden inte ska fastna i att bara göra en sak utan verkligen lyssna på mina signaler. Beteendena varierar förstås beroende på hunden och dess utbildningsnivå, men även på dagsform (både min och hundens ?) och vad hunden behöver. Inför promenaden försöker jag tänka igenom vad jag behöver träna på och göra en snabb plan – annars blir det lätt att vi bara tränar på det vi redan kan för det är kul och går bra ?(vilket naturligtvis också behövs ibland för att bygga självförtroende).

Det jag nästan alltid belönar på varje promenad är fotgående, följsamhet (hålla koll på mig och inte springa iväg utom synhåll), inkallning och stoppsignal. Med en valp blir det naturligtvis mer belöningar medan vuxna hundar som kan mer får jobba lite mer för sina belöningar. Belöningarna varierar också. Jag har nästan alltid torrfoder och en boll med mig, men belöningarna kan också vara att få springa vidare, att få leta efter något, att få gå och bada eller att få göra ett beteende som hunden tycker är kul, till exempel hoppa upp på en sten eller hämta en markering.

Nu ska ni få följa med mig och Keen på en vanlig promenad. ? Den här gången var mitt mål att göra några repetitioner närsök med markering som störning, långt höger- eller vänstertecken, dolt linjetag till en plats han varit på tidigare (för två månader sedan) och lite markeringsträning med mig på avstånd. En blandad kompott med andra ord.

När vi går ut från tomten börjar vi alltid med fotgående – för att få träning på det varje dag. När han gått bra vid min sida en stund får han ett ”skutta på” för att få springa som han vill en stund. Vi går vidare och efter ett tag kastar jag ut några godisar på marken utan att han ser det och blåser sedan inkallning. Därefter sätter jag honom precis utanför området där jag kastat ut godisen, backar ifrån honom och blåser närsök. Utan störning reagerade han fint på närsöksignalen. Nästa repetition la jag ut mer godis på samma ställe utan att han såg det, satte honom precis utanför området och kastade en markering snett till vänster om mig. När jag blåste närsök den här gången såg han ut som ett frågetecken. ?Jag gick lite närmre och då funkade det. Innan vi gick vidare gjorde jag tre–fyra repetitioner till där jag växlade mellan att han fick se att jag la ut godis och ökade/minskade avståndet mellan oss.

Medan Keen sprang omkring och gjorde hundiga saker kastade jag ut en dummy i ett område där han fick se att jag la ut en dummy förra gången jag var här och tränade. Sedan fick han gå fot medan vi gick iväg 100 meter och över en stenmur för att lägga ut en dummy. När vi kom tillbaka igen skickade jag honom först till den han inte visste om. Sedan skickade jag dit igen, blåste stopp och riktade honom åt höger för att hämta den han hade varit med och lagt ut.

När den var inne gick vi vidare och efter en stund blåste jag stopp och kastade en markering bredvid mig. När han varit stadig en stund skickade jag honom att hämta den. Här blev han också sugen på att byta mellan dummiesarna som låg på en sten en bit bort så då blev det fem–sex repetitioner med belöning för att snabbt välja en och komma med den.

Sista delen på promenaden passade jag på att belöna sättanden på stoppsignalen – på lite avstånd blir det annars lätt att han bara står och jag vill gärna att han sitter istället eftersom jag tycker han är stadigare då.

Totalt var vi ute i cirka en halvtimme innan vi tröttnade på snöblasket och gick in i värmen – nöjda med bra träning på precis det jag ville. Efter träningen gör jag mentala anteckningar om hur det gick och vad vi behöver jobba vidare på. Så här tänker jag om dagens träning:

Nöjd med:

 • tränade på alla delar jag hade bestämt mig för
 • bra längd och fart på högertecknet
 • bra reaktion på stopp och inkallning
 • närsöksignalen med störning börjar sakta bli bättre
 • bra stadga
 • bra markeringsförmåga
 • fin fart och fokus på första dolda linjetaget.

Att jobba vidare på:

 • han stod upp i stoppet på längre avstånd när han trodde att något skulle hända efter stoppet
 • han stannade på första inkallningssignalen, det brukar han inte göra utan han brukar komma direkt men inledningen lät väl lik stoppet. Bättre att han stannar och sedan kommer än att han inte kommer i alla fall
 • närsök med markering som störning var jäääättesvårt
 • efter högertecknet sprang han runt istället för att springa över stenmuren på vägen tillbaka, vilket jag hade tänkt att han skulle göra
 • ta första bästa får vi fortsätta träna på, men det går framåt
 • positionen i fotgåendet får vi också fortsätta hålla ett öga på – detta ständiga projekt 😉
 • flera linjetag till samma plats utan att han visste att det fanns något där var svårt
 • fokus i handens riktning behöver vi jobba vidare på när han inte ”vet” att det finns något
 • högertecknen ut ur tidigare närsöksområde var svårt

Alla promenader är förstås inte alltid så här aktiva – ibland går vi bara och så belönar jag kanske ett par inkallningar, men på de flesta promenaderna så tränar jag något.

Så nu hoppas jag du blivit sugen på att gå ut och träna på nästa promenad!

Julhälsningar från Elsa Blomster


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Apportering till vardag och fest. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka 19: Petra Plumridge, som skrev: “Älskar att hitta tips på hur man kan träna agility på vintern på litet utrymme. Superkul att kunna stimulera mina hundar med annat än det jag brukar försöka hitta på under den mörka årstiden. Tror i ärlighetens namn att tjejerna hade blivit ännu gladare att få göra något nytt.Har inte ens kommit på tanken att det går att träna på detta sättet.
Älskar även att Fanny tränar in momenten med klicker.
Hade blivit stormglad över en sån härlig bok:)”

Petra; mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange vilken lucka du vunnit, din adress och ditt mobilnummer så skickar vi boken.

1 reaktion på ”Julkalender lucka 21: Promenadträning FTW”

 1. Eva Kristina Åsell

  Jag skulle gärna ta tillvara alla små tips man glömmer innan man utfört det hela. “Apportering till vardag och fest” skulle hjälpa till oerhört mycket så man inte blir för enformig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0