Hem » Julkalender » Julkalender lucka 22: Grundträningens kraft och syfte

Julkalender lucka 22: Grundträningens kraft och syfte

 

 

Dagens lucka är skriven av Annika Falkenberg som är Godkänd Legitimerad Sjukgymnast med lång erfarenhet av klinisk verksamhet. Hon driver idag Hundverksta’n Sport & Rehabcenter med inriktning rehabilitering, friskvård och sport. Annika har skrivit tre böcker varav den senaste, Rörelseboken, är utgiven av Klickerförlaget. Vi distribuerar även hennes andra böcker: Friskvård för hund och Friskvårdens grundstenar för valp & unghund
Rörelseboken är boken för dig som har en hund som rör sig ;). På ett enkelt och tydligt sätt beskriver Annika hur hundkroppen funkar och hänger ihop (med förklarande bilder!), hur du kan göra en rörelseanalys av din egen hund (för att du ska kunna se hur din hunds kropp mår) och dessutom får du förslag på övningar som stärker din hund.
Annika har tre hundar som hon är aktiv med, främst inom agility; collien Aske och kelparna Dejmi och Flyga.


I mitt arbete både med rehab och sporthundar pratar jag ofta och gärna om vikten av noggrann grundträning. Självklart håller de flesta med mig i detta. Utvecklingen när det gäller fysträning för hund har sett en mycket positiv trend under 2000-talet. Men vad menas egentligen med grundträning?

Grundrörelser – en medfödd repertoar

För mig innebär begreppet grundträning i sammanhanget fysträning att jag arbetar med hundens medfödda repertoar av rörelser. Det är de funktioner som finns med när hunden föds, en fabriksinställning om vi så vill. Dessa rörelser är anpassade till hur hundens leder och skelett är formade. Det finns rätt anpassade muskler i balanserad storleksordning som utför rörelsen och nervsystemet har redan en koordination och ett muskelminne att arbeta utifrån. Jämför med en människa när den föds. Efter en tid kommer den lilla bebisen att rulla över på mage, sedan krypa iväg och plötsligt får den tag i en bordskant och ställer sig upp. Därifrån börjar den ta steg och vips kan den lilla både stå, gå och springa. När det är dags att lära sig cykla däremot behövs en period med träning och inlärning för att det ska lyckas. De rörelser som används för att hantera en cykel finns inte i den ursprungliga hårdvaran utan måste läras in.

Kroppsminnet är hundens världsbild

Allteftersom hundens liv rullar på skapar den sitt eget kroppsminne som är anpassat efter de aktiviteter den lever med och den miljö, läs underlag, den vistas i. Muskelbalansen anpassar sig över tid och så småningom har hunden kanske valt att belasta mer i sin starka diagonal på bekostnad av den svagare eller att använda sina starka lårmuskler på bekostnad av de viktiga ryggmusklerna. Det behöver naturligtvis inte innebära att hunden får problem och blir halt eller får ont i sin kropp. Däremot tappar den kvalitet och prestanda vilket innebär att den inte längre kommer att vara lika stark och smidig som den egentligen har förutsättningar till. Pratar vi om en hund som används i arbete eller till tävlingsverksamhet i någon hundsport blir detta resonemang genast riktigt intressant. Tänk om det gick att toppa upp prestationen på min redan duktiga helt friska hund lite till? Både för att få bättre prestation men också för att undvika skador till följd av felbelastning när hunden blir äldre. Pratar vi om rehabträning blir det än mer viktigt att inte återskapa felaktiga rörelsemönster när hunden ska bygga upp sin kropp efter skada eller sjukdom.

Hur många olika övningar behövs

Jag har byggt upp hela min verksamhet på grundrörelser. Jag använder mig av dem när jag arbetar på djurkliniken eller är ute och föreläser i Hundverkstans regi. Det är samma grundrörelser som ligger bakom träningsupplägget när det gäller rehabhundar som för friska hundars vardagsträning och inte minst för de tävlingshundar jag har förmånen att få hjälpa framåt via kurser och workshops. De hjälper hunden att utveckla sin rörlighet, stadga, styrka och kondition. Skillnaden mellan dessa olika grupper är inte fler och nya övningar hela tiden. Istället handlar det om hur långt jag väljer att utveckla övningarna för de olika syftena.

Allra först måste det finnas en teknisk förutsättning. Är hunden stel över sin rygg kanske den inte ens kan ställa in benen i sina grundpositioner. Då spelar det ingen roll hur väl jag anpassar träningsprogrammet. Om hunden inte klarar att utföra rätt sak kommer den inte heller att träna rätt sak. Och det kommer inte att bli bättre för att jag tränar mer, hårdare eller oftare. Här kanske det behövs insatser i form av massage eller annan behandling av hundens kropp. Vissa av grundövningarna jag utvecklat hjälper också hunden att bli smidigare och många gånger kan det räcka att välja övningar i rätt ordning med rätt syfte för att skapa bra förutsättningar. När det gäller grundövningar vill jag också särskilt framhålla att det är själva processen i att nå in i hundens nervsystem och forma rörelserna som är viktig. Inte att få ett slutresultat som ser ungefär rätt ut. I mitt rörelsebibliotek finns därför noggranna kriterier för hur varje övning ska formas och byggas upp.

Från ren teknik till full fart i frihet

När så de tekniska förutsättningarna finns på plats börjar jag med att se till att hunden lär sig rätt teknik i sitt grundsteg. Att den lyfter sina ben på rätt sätt med rätt muskler, att den arbetar i ett mjukt flöde genom sina funktionella linjer och att den skickar rörelsens kraft genom rygglinjen. Sedan kan jag fokusera på antingen mer rörlighet, koordination eller styrka beroende på vad min hund specifikt behöver. Efterhand som träningen fortskrider byter jag inte ut rörelserna mot helt andra utan bygger helt enkelt vidare genom att justera de övningar jag redan börjat på. Jag lägger också ihop specifika övningar och gör olika mixade kedjor som blir mer lika rörelserna i verkliga livet. Jag väver in hoppteknik för att få övergången mellan sakta och kontrollerat till full fart på egen hand utan att tappa kvalitet. Det finns flera olika sätt att utveckla en enkel teknikövning till avancerad styrketräning. Som exempel tränar jag hundens grundsteg i fyra nivåer. Först cavalletti som är ren teknik. Sedan gåträning för att få styrka och uthållighet. Därifrån kan jag rikta gåträningen mot olika ben eller rygg, eller mixa in den med andra övningar för att skapa ett funktionellt flöde. I sista steget är det ren prestation på alla nivåer med hjälp av ”pansarvagnen”. Hunden behöver med det här sättet att bygga och väva övningarna inte lära sig nya saker hela tiden utan kan växa i självförtroende samtidigt som jag har kontroll i alla steg att vi tränar med rätt rörelser som bas.

Grundträningens fulla potential

När hunden är trygg i sina grundrörelser kommer de också att ligga som förstahandsval i hundens kroppsminne. Det innebär att så fort hunden rör sig, oavsett vad den gör och när den gör det, med eller utan min inblandning, kommer den att basera sitt utförande på dessa grundfärdigheter. Då kommer den att ha tillgång till sin fulla potential i alla sammanhang. Det spelar ingen roll om det är avancerad agility, vardagsmotion eller finlir i lydnadsringen. Och det fina med den kråksången är att jag som hundtränare VET att min hund rör sig fräscht med låg skaderisk hela tiden. Jag kan då lägga min tid och energi på annan träning än just fys.

När jag är ute med mina hundar tittar jag gärna på hur de rör sig och vilka rörelser de väljer i olika sammanhang. Om jag ser att de använder sitt grundsteg i olika varianter och anpassar sig efter underlaget utan bekymmer får jag kvitto på att kroppen mår bra. Jag lär mig också hur mina hundar brukar röra sig och vilka rörelser de har förkärlek för eller gärna undviker. Ser jag att de inte riktigt håller den nivå jag vill kan jag enkelt lägga in ett litet pass med våra grundövningar direkt där ute i skogen eller nästa gång jag har fysträning med dem. Jag justerar snabbt och direkt tillbaka till den nivå jag har som vårt utgångsläge. Inför kommande tävlingssäsong kan jag välja att fokusera mer på till exempel rygg för min unghund och hennes förmåga att hantera kraftlinjen i upphopp och nedslag över agilityhindren. Den äldre hunden som är mer färdig i sin kroppsutveckling kanske behöver mer fokus på detaljer inom själva hundsporten vi håller på med för att utvecklas och då lägger jag mer tid i den delen. Att väva ihop ett anpassat och avvägt program där allt ingår, fys, momentträning, tävling och vardagsmotion med mera, under året och genom hundens olika åldrar är tränarens delikata bekymmer.

På filmen visar jag dig en sekvens från unga Flygas första introduktion i mer krävande hoppteknik. Hon är nu drygt ett och ett halvt år och har utvecklat tillräcklig styrka i front och rygg för att klara av framför allt landningen men också att hålla ihop krafterna i avstampet.

När de tekniska förutsättningarna finns med kan sedan nervsystemet snabbt ge henne rätt teknik med hjälp av den grundövning jag valt. Övningens syfte är att hon ska välja rätt utan att stressa igenom hoppet och jag har anpassat avstånd, höjder och allt som går att påverka efter hennes kropp och dess förutsättningar. När vi provade samma övning om än på lägre höjder i somras klarade hon inte av att styra rörelsen rätt eftersom hon inte var stark nog. Hon hoppade glatt men inte på det sätt jag vill. Därför valde jag att avvakta övningen och lägga sommarens uppbyggnad på annat. Med facit i hand är jag mer än nöjd med det beslutet. Det går inte att påskynda kroppens utveckling. Jag kan bara guida och stötta på den nivå hon befinner sig.

Du får också se en liten sekvens från vår vardag ute i skogen. Här följer jag Aske som är en vuxen, stark och balanserad hund i kroppen. Jag strosar bakom honom i skogen och kan då passa på att se hur han väljer att använda, eller inte, sitt grundsteg när underlaget skiftar. Jag är mer än nöjd med hur han rör sig och eftersom han lyfter fint i rätt linjer blir vår lilla vardagsrunda faktiskt samtidigt effektiv grundträning. Helt utan min inblandning. Me like!!

Vill du veta mer om grundrörelser och få ta del av mitt rörelsebibliotek? Välkommen in i Rörelseboken!

Hälsningar Annika Falkenberg

 

 

 


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Rörelseboken. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka 20: Cassandra Strandberg som skrev: “Åh hade mer än gärna vunnit denna  😀  jag och Nimbus har gått en nybörjarkurs och han tycker det är riktigt roligt! Alla tips och trix som kan hjälpa oss att gå vidare skulle vara en enorm hjälp <3.”

Casandra: skicka ett mejl till info@klickerforlaget.se och ange vilken lucka du vunnit samt din adress och ditt mobilnummer så skickar vi boken till dig.

4 reaktioner på ”Julkalender lucka 22: Grundträningens kraft och syfte”

  1. Iréne Johansson

    Jag är slarvig, erkänner. Jag tänker hur viktigt det är med uppvärmning innan träning och jakt men så “slarvar” jag mig igenom det ändå. Och att lägga en bra grund när jag får valp i vår! Nej, det måste bli ändring, boken Rörelseboken av Annika Falkenberg, är första steget att göra det fullt ut! Den skulle jag gärna vinna 🙂

  2. Anna Gillisdotter

    Jag vill lära mig hur jag på ett optimalt sätt kan bygga upp fysiken för min hund. Han tränas i jakt vilket kräver hög fysisk kapacitet, samt lydnad. Jag hoppas med rörelseboken bli kritisk och granskande för att kunna erbjuda ett om fysiskt liv för min hund, så han orkar utföra det han är gjord för och älskar hela sitt liv.

  3. Jag vill lära mig hur jag på ett optimalt sätt kan bygga upp fysiken för min hund. Han tränas i jakt vilket kräver hög fysisk kapacitet, samt lydnad. Jag hoppas med rörelseboken bli kritisk och granskande för att kunna erbjuda ett om fysiskt liv för min hund, så han orkar utföra det han är gjord för och älskar hela sitt liv.

  4. Kommer att skaffa en ny hund med tiden den vi har är gammal och jag vill gärna förbereda mig i tid. Olika raser har ju olika behöv av träning, rastning och en del behöver uppgifter. Rörelseboken kan säkert vara till god hjälp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0