Hem » Julkalender » Julkalender lucka 24: Julklappslek för hundar

Dagens lucka är skriven av Jessica Mann – författare till boken Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte. Jessica är utbildad instruktör och hundbeteendeanalytiker. Hon håller kurser i framförallt grunder för tävlingshunden, specialsök och blygerkurser, kurser för den rädda hunden. Jessica har tre border collies och en tollare som tränas och tävlas i lydnad, specialssök, vallning, jakt, rallylydnad och heelwork to music. Jessica arbetar som hundinstruktör på heltid och driver företaget Motiverade hundar.


En lagom trött hund på julafton, när släkten, tomten och Karl Bertil Jonsson närmar sig hade inte varit så dumt. Men när julafton väl kommer finns det ofta ganska lite tid över till hundträning och aktivering av de fyrfota och du riskerar stå där med en superpigg hund som i stället för att lugnt vila i soffan välter granen, skäller på Kalle och snor julskinkan.

Om du är som jag så har du köpt en mängd små julklappar – och majoriteten är till din hund (förlåt släkten!). Det kan du utnyttja till att göra den juligaste av all hundträning – den stora julklappsleken. Det kräver lite förberedelse med jag lovar att både du och hunden kommer tycka det är mödan värt.

Julklappsleken går till som så att du gömmer hundens paket och låter den leta. När den hittat paketen får den öppna. Låter det löjligt enkelt? Det kan det vara – men du kan också försvåra nästan hur mycket som helst. Både gömman och själva paketet kan göras mycket utmanande. Så låt hundens intresse och vana vid liknande lekar avgöra hur svårt du vill göra det.

Ju fler paket du har desto mer får hunden jobba – och desto nöjdare blir den. Till en viss gräns förstås, du vill göra hunden trött – inte utmattad. Om du satsat på en enda julklapp i år så kan du ändå låta hunden leta mera genom att slå in godbitar i tomma toarullar och andra tomma små kartonger och förpackningar som hunden får slita sönder. Se till att det i varje paket finns något som din hund vill ha. Det kan vara en leksak eller något gott att äta. Om du har köpt ett smaskigt ben som hunden kan sysselsätta sig med länge kan du se till att det paketet kommer sist – kanske strax innan tomten kommer så att hunden har något att pyssla med när ni andra öppnar era paket.

Du kan gömma paketen både inne och ute. Om du inte har någon tomt kan du ta med paketen ut på promenaden och gömma dem i skogen och låta hunden leta. Om du har en hund som är ovan att leta så göm enkelt och låt hunden så gott som snubbla över gömman. Om du har en hund som är mer van kan du både gräva ner och hänga upp i träd. Inomhus kan du lägga under soffor, hänga upp i gardinstången och lägga under filtar. Prova att gömma i badkaret – det brukar vara svårt.

Tips till nästa år: Den riktigt ambitiöse utvecklar leken till en adventskalender. Ett paket som hunden får leta efter varje dag och så flera stycken på julafton. Tänk så mycket kul!

Varianter:

Kör du nose work med din hund? I så fall vill du kanske inte att hunden öppnar kartonger eftersom det ingår som ett moment att söka doft på kartonger. Då kan du förstås istället preppa paketen med en möbeltass med hydrolat och när hunden hittar och markerar öppna paketet åt hunden.

Om du istället vill göra ett juligt upplet kan du förstås låta hunden hämta paketen till dig för att sedan öppna dem som belöning.

Om du kör retrieverjakt kan du skicka hunden på ett linjetag och låta hunden apportera paketet till dig.

Du som har vallhundar kan slå in fåren i… nej, okej, riktigt så roligt ska vi nog inte ha. Men det är verkligen bara fantasin (och etiken!) som sätter gränser.

PS: Du slår såklart in dina paket utan farliga snören som hunden kan äta upp! DS


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig boken Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras senast på nyårsafton! God Jul och ett Gott slut önskar vi på Klickerförlaget er alla!

Grattis till Matilda Rut Månsson som vann lucka 22, KLICK! Hundfotografering med glädje och skrev:
“Ibland tar jag med mig kameran ut på promenad eller vid olika träningar/tävlingar i hopp om att lyckas ta riktigt häftiga bilder men alltför ofta får jag slänga 9 av 10 bilder för att dom är för suddiga, för ljusa, för mörka osv. Just därför skulle jag vilja vinna Klick – hundfotografering så jag kan lära mig hur man tar snygga och häftiga bilder på mina och mina kompisars hundar.” Mejla oss på info@klikcerfrlaget.se, ange dina dress, ditt mobilnummer, mejaldress och vilken lucka du vunnit så skickar vi boken i vår när den kommit.

För er andra: Anmäl er till vårt nyhetsbrev så får ni veta när boken kommer om ni vill köpa den då  http://klickerforlaget.us6.list-manage2.com/subscribe?u=f5079ea4f4427d29d79053d8d&id=b70b53bee9