Hem » Julkalender » Julkalender lucka 23: Kan din hund verkligen göra det du säger till den?

Julkalender lucka 23: Kan din hund verkligen göra det du säger till den?

Bakom dagens lucka döljer sig Elsa Blomster. Elsa driver Klickerförlaget ihop med Lena Gunnarsson och de har också skrivit boken Apportering till vardag och fest tillsammans. Elsa har tre golden retrievers som hon tränar inför jakt och jaktprov och hon går dessutom viltspår, tävlar i nosework, har tränat och tävlat tävlingslydnad och rallylydnad – ja hon är en mångsysslare helt enkelt. Elsa är utbildad instruktör på Canis hundskola och håller apporteringskurser runt om i Europa.


Vi är väldigt verbala varelser, till skillnad från hundarna som tycker kroppsspråk är mycket lättare att uppfatta. Det gör att vi hundförare ibland överskattar vad våra hundar faktiskt kan, det vill säga vilka beteenden hunden kan utföra när vi som förare ber den om det. Vi tycker oftast att hunden kan mer än vad den egentligen kan och tror att det till exempel alltid är ordet ”sitt” som får hunden att sätta sig.

Så är dock inte alltid fallet. Det är snarare så att hunden kan kommandot om det presenteras i ett sammanhang som hunden är van vid, till exempel hemma i köket bredvid matbordet, men flyttar vi ut det till skogen så är det som att hunden aldrig hört kommandot innan. Du känner säkert igen flera andra situationer: Om vi inte har händerna på magen när vi säger ”sitt” så sätter hunden inte sig. När vi står med ryggen mot hunden och säger ”sitt” så kommer hunden runt och tittar på oss istället. Om vi lägger oss ner på golvet och säger ”sitt” så lägger hunden sig bredvid oss. Och så vidare.

När vi är iväg och håller kurs och när vi tränar själva jobbar vi därför mycket på att störningsträna och generalisera kommandon och beteenden för att vara säkra på att hunden förstått vad vi menar.
I filmen nedan ser du några exempel på hur du kan störningsträna sittkommandot. Samma tankesätt kan du förstås använda för alla dina kommandon.

Blir det för svårt går du bara tillbaka till ett tidigare steg igen och jobbar dig gradvis vidare mot den svårare situationen. Om hunden till exempel lägger sig ner när du ligger ner trots att du sagt ”sitt” kan du testa att stå på huk och säga ”sitt” (och belöna hunden när den sätter sig), sedan böjer du dig mer och säger ”sitt”, sätter dig ner och säger ”sitt”, halvligger och säger ”sitt” osv. Godis som du kan kasta iväg kan vara bra för att få hunden att ställa sig upp igen. När hunden satt sig belönar du den och sedan kastar du eller lägger en godis på marken och säger ”varsågod” så den ställer sig upp igen. Lycka till med träningen och skicka gärna bilder/filmer på dina störningar!


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Apportering till vardag och fest. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras senast på nyårsafton.

Grattis till vinnaren av lucka 21: Emma Woivalin som rimmade:
Rörelseboken, en bok att läsa
För att förstå hundar från svans till näsa,
för att jumppa allt från topp till tå
För vovven blir dett lättare då,
att smyga, springa, hoppa, gå

Är hunden då gammal eller ung
Kan en dag på jakt kännas tung
Fast mycket villt får hunden att tända
Kan musklerna efteråt kännas spända
Boken kunde lösa problemet, kan hända?

I agility sätts fart på prov
En klumpig hund är allt för grov
Att vända smidigt och springa fullt ut
Från första hindret ända till slut
Kräver att man inte har benen i knut

Önskar mej boken, men också en jul
Mysig, trevlig, frifull och kul
Till allihopa med svans och utan ?

 

6 reaktioner på ”Julkalender lucka 23: Kan din hund verkligen göra det du säger till den?”

  1. En bok apportering vilken grej! Min lilla podenco skulle nog gilla detta. Vi har testat det mesta
    från agillity till sök men fröken tappar snabbt intresset eller visar inget intresse alls, förutom att jaga saker man slänger, så här flyger bollar, gosedjur, pinnar och kottar, ibland slängs en vante omkring hej vilt. Med denna boken så kanske vi kan få lite struktur och faktiskt dra nytta av apportering i min lilla tik och kunna jobba med och ha kul i stället för att random kasta runt diverse föremål på kul.

  2. Jag önskar mig boken om apportering! Jag håller på att träna min valp/unghund mycket för att uppnå mitt mål att hon ska kunna gå lös och jag ska kunna styra henne med rösten, oavsett störningar. Det är alltid nyttigt att träna på detta!

  3. Apportering till vardag och fest är den bok jag behöver mest. Och nu är sista chansen! Jag har en “jaktglad” mellanpudeltik och med hjälp av apportering tänkte jag stävja att hon jagar på egen tass. Berikning, kontakt och fjärrstyrning, ja ni fattar…

  4. Linnéa hallbeck

    Denna bok skulle jag himla gärna vilja vinna åt mig och min lille hjärtejycke i julklapp. Jag känner att han är väl värd att jag får koll på apporteringen för att kunna erbjuda honom en korrekt apporteringsträning. Med denna hjälp kan vi sätta nytt mål i apporteringen och använda det som allt från en slags berikningsaktivering på promenader till en bättre lek och allt däremellan.

  5. I slutet av september fick vi äntligen hem hunden Medi som vi adopterade från Bosnien. Hon har anpassat sig otroligt bra de få månaderna vi haft henne men hon är en envis och bestämd tik vilket ibland gör det svårt att aktivera henne. Boken “Apportering till vardag och fest” kanske skulle kunna ge oss inspiration och få Medi att uppskatta träna med oss mer! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0