Hem » Julkalender » Julkalender lucka 22: Skapa suddig bakgrund

Julkalender lucka 22: Skapa suddig bakgrund

Två dagar kvar till julafton och återigen är det fototips av Åsa Jakobsson som gäller. Åsa har skrivit två böcker förut men nu ger hon ut sin första bok hos Klickerförlaget och den kombinerar två av hennes stora passioner i livet: att fotografera och att träna hund. Boken KLICK – hundfotografering med glädje är helt enkelt en bok för dig som gillar att fotografera hundar! Åsa är fotograf med varierande uppdrag och onlinekurser genom KelpiePhoto, hon driver en blogg för planering och hundträning med namnet The Creative Kelpie, är lärare på gymnasienivå i hundkunskap och fotografi och instruktör för hundekipage genom Glädjeklick. Åsa tränar sina hundar Midiori, Valle och Mårran i allt som är roligt och tävlar i tävlingslydnad och rallylydnad. (KLICK – hundfotografering med glädje kommer ut på Klickerförlaget under 2018).


Något som många tycker är väldigt snyggt är när bakgrunden är suddig och hunden är skarp. Detta fenomenet kallas kort skärpedjup och effekten är enklast att få fram med en systemkamera.

 
Midori är skarp, bakgrunden är suddig. Suddigheten kallas “bokeh”.

Har du en nyare mobiltelefon är det möjligt att den kan åstadkomma ett liknande resultat, men generellt har mobilkameran en alltför liten sensor för att få till ett kort skärpedjup. Om du inte får till det på din mobil så är det alltså med största sannolikhet inte ditt fel, utan en begränsning i tekniken.
Ett kort skärpedjup beror på två saker:
1. Hur stor bländare kameran är inställd på
2. Hur nära du är ditt motiv
Din systemkamera har många variabler som du kan ställa in, och en av dem är hur stor bländare du vill använda. En stor bländare betecknas med ett lågt tal och ett “f” framför: f/3,5 till exempel. Beroende på vilket objektiv du har så kan bländaren bli olika stor, ibland ända ner till f/1,2 – det är en stoooor bländare. En mindre bländare har ett högre tal, de flesta kameror går upp till ca f/22. Titta i din handbok hur du gör!

För att få ett kort skärpedjup behöver du använde en stor bländare. Ju större bländare, ju kortare skärpedjup.


f/2,8 ger en suddig bakgrund och lyfter fram Midori. Bakgrunden är långt bort, och blir därför nästan helt utsmetad.

Nästa sak som påverkar är hur nära du är motivet, och hur nära motivet är bakgrunden. För maximal suddighet bör du vara nära ditt motiv, och motivet bör vara en bit från bakgrunden.

f/1,4, och tack vare att jag är så nära Midori är bakgrunden nästan helt utsuddad. Notera att förgrunden också blir suddig, och det bakre örat. Skärpdejupet är väldigt kort och bara en liten del av bilden blir skarp.

 


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig boken KLICK – hundfotografering med glädje. Boken kommer ut våren 2018 och vi skickar den då till vinnaren. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka 20: Anna-Karin Johansson som önskade sig boken De 10 viktigaste sakerna din hund bör lära sig och skrev: Jag håller många kurser i allmänlydnad och valp och detta skulle vara en bra bok att ha för att kunna ge lite nya tips på träningsideér.

Mejla oss på info@klickerforlaget.se så skickar vi boken!

8 reaktioner på ”Julkalender lucka 22: Skapa suddig bakgrund”

 1. Oh jag önskar mig verkligen boken klick – hundfotografering. Vill lära mig allt om hundfotografering och denna bok känns som perfekta vägen dit!

 2. Inga-Lill Lindström

  Älskar att fota min hund men får aldrig riktigt till det så jag skulle verkligen vilja ha den här boken

 3. Ibland tar jag med mig kameran ut på promenad eller vid olika träningar/tävlingar i hopp om att lyckas ta riktigt häftiga bilder men alltför ofta får jag slänga 9 av 10 bilder för att dom är för suddiga, för ljusa, för mörka osv. Just därför skulle jag vilja vinna Klick – hundfotografering så jag kan lära mig hur man tar snygga och häftiga bilder på mina och mina kompisars hundar.

 4. Att äntligen få tips om hur man ska speciellt fota hundar o annat rörande skulle vara något! Att ha en bra kamera gör saken enklare, dock behövs tips och råd!

 5. Lotta Landén

  Jag fotar mina hundar ofta men får inte till den perfekta bilden. Har en Nikon D90 systemkamera och tycker det är svårt att få till bra bilder i rörelser på hundarna på land och vatten
  Håller på med jaktapportering

 6. Anna Ljungkvist

  Jag skulle gärna vilja ha tur och vinna boken. Har min andra hund som är 9 månader nu och har inte lyckats få till speciellt många bra bilder på henne. Skulle vara roligt att få chansen att lära sig mera.

 7. Åh, önskar sååå att få den här boken för att äntligen lyckas få till bättre foton på min fyrbenta kompis. Håller tummen att jag har lyckan att vinna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0